Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
29. 3. 2016,
17.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

1

Natisni članek

pametni telefoni

Torek, 29. 3. 2016, 17.54

6 let, 6 mesecev

Deset nasvetov za varčevanje z baterijo pametnega telefona

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

1

Že večkrat smo pisali o tem, kaj storiti, da bo baterija pametnega telefona (ali tablice) z enim polnjenjem zdržala dlje. Tokrat predstavljamo deset nasvetov, ki jih še nismo omenili.

Spanje

To je morda najboljši nasvet za zanesljiv prihranek baterije. Če se navadite telefon v način pripravljenosti preklopiti takoj, ko prenehate z uporabo ali pa, z drugimi besedami, redno ugašati zaslon, ta ne bo več obremenjeval baterije.

Zaslon je največji porabnik baterij mobilnih naprav, k skupni porabi pa prispeva od 15- pa tudi do 35-odstotni delež (odvisno od nastavljene ravni svetlosti). | Foto: Matic Tomšič Zaslon je največji porabnik baterij mobilnih naprav, k skupni porabi pa prispeva od 15- pa tudi do 35-odstotni delež (odvisno od nastavljene ravni svetlosti). Foto: Matic Tomšič

Aplikacije pustite delovati v ozadju

Aplikacije na pametnih telefonih in tablicah večino časa delujejo v ozadju in čakajo, da jih bo uporabnik znova priklical na zaslon. Ko se to zgodi, uporabniku ni treba čakati, da se ponovno poženejo, temveč jih lahko začne uporabljati takoj.

To je zato, ker so aplikacije začasno naložene v delovni pomnilnik (RAM).  | Foto: Matic Tomšič To je zato, ker so aplikacije začasno naložene v delovni pomnilnik (RAM). Foto: Matic Tomšič

Med delovanjem v ozadju aplikacije še vedno porabljajo elektriko, zato se pogosto pojavlja nasvet, da jih izklopite. A skakanje med izklapljanjem in vklapljanjem pri precej pogosto uporabljanih aplikacijah porabi več baterije. Naprava jih mora namreč ves čas nalagati in odstranjevati iz pomnilnika RAM.

Izjema – kadar je ne uporabljate, izklopite aplikacijo Facebook

Facebook je eden največjih porabnikov baterije med vsemi aplikacijami. K celotni porabi telefona ali tablice lahko prispeva tudi do 15-odstotni delež. Podobno velja tudi za Facebookovo aplikacijo za hitro sporočanje Messenger.

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Če vas to moti, aplikacijo Facebook (ali Messenger) takrat, ko je ne boste uporabljali, izklopite. Na Androidu to storite z držanjem levega kapacitivnega gumba in pritiskom na križec ob aplikaciji Facebook. Uporabniki iPhonov pa dvakrat pritisnite sredinski gumb in okno aplikacije Facebook frcnite gor.

Aplikacije za hitro sporočanje – izklopite vibrirajoča obvestila

Aplikacije, kot je na primer tudi Facebookov Messenger, uporabnika o vsakem prejetem sporočilu obvestijo z zvočnim signalom in oziroma ali vibriranjem. Če je sporočil več zapored, bo telefon predvsem z vibrirajočim obvestilom porabil malce baterije. Kadar varčujete, obvestila te vrste zato izklopite. | Foto: Matic Tomšič Aplikacije, kot je na primer tudi Facebookov Messenger, uporabnika o vsakem prejetem sporočilu obvestijo z zvočnim signalom in oziroma ali vibriranjem. Če je sporočil več zapored, bo telefon predvsem z vibrirajočim obvestilom porabil malce baterije. Kadar varčujete, obvestila te vrste zato izklopite. Foto: Matic Tomšič

Zadržimo se še malo pri obvestilih

Če želimo biti res pedantni, lahko izklopimo tudi obveščanje o praktično vseh aplikacijah in nekritičnih sistemskih storitvah.

Precej aplikacij ob posredovanju obvestila napravo prebudi iz stanja pripravljenosti, kar pomeni, da je zaslon, največji porabnik baterije, vklopljen vsaj nekaj sekund.  | Foto: Matic Tomšič Precej aplikacij ob posredovanju obvestila napravo prebudi iz stanja pripravljenosti, kar pomeni, da je zaslon, največji porabnik baterije, vklopljen vsaj nekaj sekund. Foto: Matic Tomšič

Način letenja

Način letenja prekine vse brezžične povezave, kar pomeni tudi nič pretakanja informacij s spleta v ozadju in nič samodejnih posodobitev aplikacij. Pasivne porabe baterije v načinu letenja zato skorajda ni.

Priporočamo, da način letenja, če naprave nikoli ne izklapljate, uporabljate ponoči.  | Foto: Priporočamo, da način letenja, če naprave nikoli ne izklapljate, uporabljate ponoči.

Zvočnik je velik porabnik elektrike

Ko na telefonu ali tablici poslušate glasbo ali spletni videoposnetek, glasnosti ne navijajte po nepotrebnem, saj tudi s tem bolj obremenjujete baterijo. Alternativa je uporaba slušalk, saj bo naprava porabila manj energije kot pri napajanju notranjega zvočnika.  | Foto: Ko na telefonu ali tablici poslušate glasbo ali spletni videoposnetek, glasnosti ne navijajte po nepotrebnem, saj tudi s tem bolj obremenjujete baterijo. Alternativa je uporaba slušalk, saj bo naprava porabila manj energije kot pri napajanju notranjega zvočnika.

Animirana ozadja so lepa, a tudi požrešna

Pametni telefoni in tablice ob prikazovanju animiranega ozadja (plapolajoča trava, dež) v boj poženejo grafični procesor, ki zelo obremeni baterijo, statično ozadje pa je relativno pasiven porabnik.

V kombinaciji z navado odlaganja telefona z vklopljenim zaslonom, lahko animirano ozadje občutno skrajša čas trajanja enega polnjenja.  | Foto: V kombinaciji z navado odlaganja telefona z vklopljenim zaslonom, lahko animirano ozadje občutno skrajša čas trajanja enega polnjenja.

Če je baterije malo, a morate nujno uporabiti fotoaparat, izklopite bliskavico

Raje si pomagajte z ročnim spreminjanjem osvetlitve (vrednost EV) in višanjem vrednosti ISO. Oba načina bosta fotoaparatu pametnega telefona omogočila, da bo zajel več razpoložljive svetlobe brez bliskavice. Fotografija sicer ne bo tako razločna in svetla, bo pa manj obremenila baterijo.  | Foto: Raje si pomagajte z ročnim spreminjanjem osvetlitve (vrednost EV) in višanjem vrednosti ISO. Oba načina bosta fotoaparatu pametnega telefona omogočila, da bo zajel več razpoložljive svetlobe brez bliskavice. Fotografija sicer ne bo tako razločna in svetla, bo pa manj obremenila baterijo.

Občasno baterijo povsem izpraznite

Baterijo občasno (enkrat mesečno, na primer) napolnite do sto odstotkov, nato pa jo popolnoma izpraznite. S tem bo naprava kalibrirala baterijo – to pomeni, da bo stanje baterije v prihodnje uporabniku na zaslonu prikazovala še bolj natančno.

Z doseganjem skrajnih meja napolnjenosti baterije naprava pozneje namreč lažje določi realno stotico in ničlo ter vse vmesne vrednosti. | Foto: Z doseganjem skrajnih meja napolnjenosti baterije naprava pozneje namreč lažje določi realno stotico in ničlo ter vse vmesne vrednosti.

Ne spreglejte