Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
17.05

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

11

Natisni članek

Huawei Naj Digi Xiaomi Apple Samsung

Petek, 18. 2. 2022, 17.05

2 leti, 1 mesec

Naj Digi 2022

Šest telefonov, ki se jih po mnenju bralcev najbolj splača kupiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

11

V finale letošnjega izbora Naj Digi ste v podkategorijo Najboljši nakup z vašimi glasovi uvrstili šest pametnih telefonov, ki kupcu ponujajo dobro razmerje med kakovostjo in ceno. To so Apple iPhone 13 Pro, Huawei nova 9, Samsung Galaxy A51, Samsung Galaxy S21 FE 5G, Xiaomi Poco X3 Pro in Xiaomi Redmi Note 10 Pro. Spoznajmo jih malce podrobneje. Predstavljeni so po abecednem vrstnem redu.

Apple iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13 Pro | Foto: Unsplash Apple iPhone 13 Pro Foto: Unsplash

iPhone 13 Pro je eden od najzmogljivejših pametnih telefonov na planetu in uporabniku ponuja tako rekoč vse, kar je od pametnega telefona trenutno mogoče zahtevati. Ocenjevalci so pohvalili predvsem fotoaparat in videokamero, ki sta po mnenju nekaterih najboljša na trgu, zaslon in pa (končno) odlično dolgoživost baterije.

Gre sicer za najdražjo napravo, ki se je uvrstila v tokratni izbor Najboljši nakup. Cene se začnejo pri nekaj več kot 1.100 evrih za model z najmanjšo zmogljivostjo prostora za shranjevanje podatkov.

iPhone 13
Novice Se letos splača kupiti nov iPhone?

Huawei nova 9

Huawei nova 9
 | Foto: Ana Kovač Huawei nova 9 Foto: Ana Kovač

Nova 9 bi lahko bil prvak cenovnega razreda do 500 evrov. Pametni telefon ima enega od najboljših sistemov kamer na trgu, zaslon je za takšno ceno fenomenalen, z napravo je tudi veselje rokovati, saj je precej tanka in razmeroma lahka.

Žal je tudi nova 9 žrtev kitajskega in posledično Huaweievega trgovinskega spora z ZDA. Pametni telefon, podobno kot drugi modeli znamke Huawei, namreč nima dostopa do Googlovih storitev, zato za večino kupcev na zahodnih trgih preprosto ni tako privlačen kot primerljivi telefoni drugih proizvajalcev. Ena od pomanjkljivosti nove 9 je tudi odsotnost 5G.

HUAWEI nova 9
Novice Huawei nova 9: močan borec kljub vklenjenim rokam

Samsung Galaxy A51

Samsung Galaxy A51 | Foto: Samsung Galaxy A51

Galaxy A51 je bil zaradi svojih lastnosti in predvsem cene dolgo ljubljenec kupcev. Gre za napravo, ki je bila zgrajena okrog zaslona − ta počez meri 6,5 palca oziroma 16,51 centimetra, in je tipa AMOLED, kar je bil glede na ceno Galaxy A51, ki je brez vezave pri operaterju stal 340 evrov, osupljiv podatek.

Galaxy A51 z zaslonom AMOLED je bil s takšno ceno ob izidu v manjšini. Druge lastnosti pametnega telefona Samsung Galaxy A51 so bile manj izstopajoče, a celokupno je bil dovolj dober za večino uporabnikov, ki sta jim bila v prvi vrsti pomembna velikost in kakovost zaslona, za napravo pa niso želeli zapraviti preveč denarja.

Zgornja odstavka sta napisana v pretekliku z razlogom. Samsung Galaxy A51 je glede na standarde, ki veljajo v industriji pametnih telefonov, tako rekoč že antična naprava. Kljub temu da gre za modelno leto 2020, je izšel že davnega decembra 2019 (njegova različica s 5G pa spomladi leta 2020).

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Samsung Galaxy S21 FE 5G | Foto: Gaja Hanuna Samsung Galaxy S21 FE 5G Foto: Gaja Hanuna

Temu zelo vsestranskemu Samsungu s precej dolgim imenom ni mogoče očitati ničesar resnega. Čeprav gre za okrnjeno različico velikega brata Galaxy S21, bodo to opazili le redki, saj ga poganja tako rekoč enaka strojna oprema, njegov zaostanek na področjih, kot sta zaslon ali kamera, pa je minimalen.

Galaxy S21 FE ima le eno veliko težavo. Čeprav je od njegovega prihoda na trg minil le dober mesec dni, se že zdi malenkost zastarel. Samsung je vmes namreč že predstavil naslednjo generacijo premijskih Galaxyjev z oznako S22.

Samsung Galaxy S21FE 5G
Novice Samsung Galaxy S21 FE 5G: med srednjim in najvišjim razredom

Xiaomi Poco X3 Pro

Xiaomi Poco X3 Pro | Foto: Xiaomi Xiaomi Poco X3 Pro Foto: Xiaomi

Poco X3 Pro je telefon za uporabnike, ki sta jim najbolj pomembna hitrost delovanja in zaslon, vse druge lastnosti pa ne. Kritiki so ga ob izidu hvalili kot enega najboljših telefonov za ljubitelje mobilnih videoiger, saj ga poganja zelo zmogljiv procesor, zaslon je fantastičen, baterija izredno dolgoživa. Zelo pomembna je tudi ugodna cena – Poco X3 Pro danes stane le okrog 300 evrov. Za takšen znesek je težko dobiti telefon z več surove moči.

Na drugih področjih Poco X3 Pro ne blesti. Je precej obilen in težak, kamera pa v najboljšem primeru dela povprečne posnetke. Zaman se boste z njim poskušali priklopiti tudi na omrežje 5G.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Xiaomi Redmi Note 10 Pro | Foto: Xiaomi Xiaomi Redmi Note 10 Pro Foto: Xiaomi

Vam ni pomembno, če vaš pametni telefon v letu 2022 podpira povezovanje z omrežjem 5G, proračun za nakup je omejen na 400 evrov, a želite izkušnjo, ki bo bliže telefonu za tisočaka? Potem je skoraj edina logična izbira Xiaomi Redmi Note 10 Pro.

Ta pametni telefon z oblikovanjem, materiali, naborom funkcij in hitrostjo namreč zelo dobro igra vlogo dvakrat, če ne kar trikrat dražjega sodobnika. Kamera je za takšno več kot solidna, zaslon je odličen, presenetljivo kakovosten pa je tudi zvok.   

NAj Digi 2021
Novice Naj Digi 2022: glasovanje v drugem krogu je odprto!

Vabljeni h glasovanju v izboru Naj Digi 2022.

Oglasno sporočilo

Zmagovalni nakupi v E-trgovini Telekoma Slovenije

Preverite ponudbo izbranega kandidata za Naj Digi 2022 najboljši nakup pametnega telefona v E-trgovini Telekoma Slovenije. 

Xiaomi 11T Pro 
Ne spreglejte