Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
9. 11. 2014,
20.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matic Tomšič

Nedelja, 9. 11. 2014, 20.42

6 let, 7 mesecev

World of Warcraft: Desetletje najhujše digitalne droge

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta mesec bo deseti rojstni dan praznovala ena najuspešnejših iger vseh časov, World of Warcraft. Pritegnila je več kot sto milijonov igralcev, prejela emmyja in razdirala zakone.

World of Warcraft ali krajše WoW je pod okriljem praktično nezmotljivega (več o tem pozneje) razvijalca Blizzarda izšel 23. novembra 2004. WoW spada v zvrst internetnega igranja fantazijskih vlog, kar pomeni, da se igralci z lastnoročno ustvarjenim likom podajo na pustolovščino v domišljijski svet Azeroth, kjer opravljajo raznovrstne misije ter s čarovnijami in meči premagujejo pošasti in druge igralce, s čimer si nabirajo izkušnje in boljšo opremo. Čeprav je od izida igre World of Warcraft, katere podoba že kaže častitljivo starost, minilo skoraj deset let, je še vedno daleč najbolj priljubljena predstavnica zvrsti igranja domišljijskih vlog (ali MMORPG). Leta 2010, na vrhuncu obljudenosti Blizzardovih strežnikov, se je po Azerothu potikalo več kot 12 milijonov igralcev, ki so za odmerek digitalne zabave plačevali 15 dolarjev (pri nas je trenutno mogoče kupiti 60-dnevno prepustnico za 25 evrov) mesečno. Portal Polygon je na začetku leta sicer poročal, da si je svoj uporabniški profil v World of Warcraft od izida ustvarilo več kot sto milijonov igralcev.

Zaradi naročnine World of Warcraft velja tudi za največjega zaslužkarja v zgodovini iger – založniku Blizzardu je v zadnjih desetih letih v blagajno prinesla več kot 11 milijard ameriških dolarjev ali slabih devet milijard evrov. WoW ne potrebuje nadaljevanj V nasprotju z nekaterimi drugimi predstavniki zvrsti MMORPG, kot sta Guild Wars in EverQuest, igra World of Warcraft (najbrž) nikoli ne bo dobila nadaljevanja. Blizzard svežino namreč ohranja s konkretnimi razširitvami, ki razvijajo zgodbo in dodajajo nove vsebino.

Kar pet jih je že – prvi dodatek, The Burning Crusade, je izšel januarja 2007, najnovejši, Warlords of Draenor, pa bo igralcem na voljo v četrtek, 13. novembra. Vmes so se zvrstili še Wrath of the Lich King (2008), Cataclysm (2010) in Mists of Pandaria (2012).

Kako lahko igra preseže okvire iger? WoW je zaradi neverjetne širitve števila igralcev hitro postal kulturni fenomen in prodrl na številna druga področja zabavne industrije. Za največji podvig World of Warcrafta zunaj lastne niše seveda velja glavna vloga v animirani seriji za odrasle South Park. Epizoda Make love, not Warcraft, v kateri so Stan, Kyle, Cartman in Kenny zasvojeni z igranjem Wow, je prejela nagrado emmy in velja za eno najboljših epizod South Parka vseh časov. Brezplačno si jo lahko ogledate na tej povezavi.

World of Warcraft je sicer tudi podlaga za celovečerni fantazijski film WarCraft, ki nastaja pod taktirko studia Universal. Na platnih kinodvoran ga bomo sicer gledali šele marca 2016.

Digitalni heroin Ob izidu je bil World of Warcraft tako zabaven, interaktiven in poln dogajanja, da so ga mnogi primerjali s trdimi drogami. Deseturne in še daljše seanse t. i. raidov (skupinskega reševanja nalog) in grinda (monotonega pobijanja pošasti za pridobivanje izkušenjskih točk) so bile pri številnih igralcih bolj pravilo kot izjema. Začetno navdušenje nad mehaniko in zabavnostjo igranja se je nato mnogokrat sprevrglo v pravo zasvojenost – trpele so ocene, trpele so službe, trpele so družine.

Veliko posameznikov se je pred resničnostjo namreč raje zateklo v virtualni svet, kjer so se prelevili v strahovite bojevnike ali čarovnike – iskali so spoštovanje in prepoznavnost, ki ju v resničnem življenju niso bili deležni. World of Warcraft je bil po ocenah številnih psihologov preprosto predober, posledice abstinence pa pri marsikaterem igralcu podobne kot pri odvajanju od mamil. Poglejte si spodnji videoposnetek najstnika, ki mu je mama zaradi zasvojenosti preklicala naročnino na World of Warcraft:

Ne le, da je Blizzardova igra razdrla številne zakone in uničila marsikatero obetavno poklicno kariero – zaradi WoW se je zgodilo tudi nekaj smrti otrok, za katere so starši zaradi igranja preprosto pozabili skrbeti več dni, celo tednov. Neki kitajski igralec World of Warcrafta je zaradi prošnje, naj zmanjša jakost zvoka, celo poskusil umoriti svojega sostanovalca. Prihodnost Azerotha? Čeprav populacija domišljijske dežele Azeroth vztrajno pada, saj Blizzardu igralce krade predvsem brezplačni League of Legends, mnogo pa se jih je World of Warcrafta po desetih letih preprosto tudi naveličalo, na uradnem forumu prevladuje mnenje, da bo založnik strežnike odklopil šele takrat, ko se račun ne bo več izšel.

Za vsak primer ima Blizzard sicer v ognju nekaj čisto novih želez, ki imajo potencial, da postanejo uspešnice. Po kar sedemnajstih letih je razvijalec prejšnji teden oznanil, da ustvarja novo franšizo. Overwatch bo Blizzardova prva akcijska strelska igra, v sicer zelo nasičeni zvrsti pa naj bi izstopala z edinstveno igralno mehaniko.

Napovednik za igro Overwatch:

Ljubitelji Warcrafta, StarCrafta in Diabla sicer nestrpno čakajo tudi igro Heroes of the Storm, v kateri se bodo lahko prek spleta spopadli z najljubšimi liki iz omenjenih franšiz. Igra je v preizkusno fazo alfa vstopila marca letos, datum izida končne različice pa je še vedno zavit v meglo.

Ne spreglejte