Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Nedelja,
3. 12. 2017,
4.06

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Umetna inteligenca futurizem roboti tehnologija mesto Savdska Arabija Mohamed bin Salman

Nedelja, 3. 12. 2017, 4.06

2 meseca, 2 tedna

Savdska Arabija bo tehnološki raj na zemlji

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Mesto Neom - Savdska Arabija | Foto Discover Neom

Foto: Discover Neom

Savdski princ in prestolonaslednik Mohamed bin Salman je začel izvajati projekt Vizija 2030, s katerim želi doseči razvoj države, ki po njegovem mnenju že predolgo stagnira. Ena izmed njegovih idej je tudi futuristično mesto Neom.

Savdskoarabski princ Mohamed bin Salman je mesto Neom napovedal konec oktobra na futuristični konferenci, kjer je državljanstvo prejela prva robotka z imenom Sophia. Princ si mesto zamišlja kot središče za industrijo, obnovljivo energijo, biotehnologijo, medije in zabavo, napolnjeno s hoteli s petimi zvezdicami in roboti, ki bi ljudi osvobodili konstantnega dela.

Mesto bo zgrajeno na 26.500 kvadratnih metrih v bližini Rdečega morja, v prihodnosti pa naj bi segalo tudi čez meje Egipta in Jordanije. | Foto: Google Zemljevidi Mesto bo zgrajeno na 26.500 kvadratnih metrih v bližini Rdečega morja, v prihodnosti pa naj bi segalo tudi čez meje Egipta in Jordanije. Foto: Google Zemljevidi

Predstavljalo bo idiličen slog življenja, grajen na moderni arhitekturi, ogromnih zelenih površinah, kakovosti življenja, varnosti in kakovostnih storitvah, povezanih z odličnimi gospodarskimi priložnostmi. Mesto bo skrbelo za samooskrbo z energijo s pomočjo vetrne in sončne energije, življenje pa bodo ljudem olajšali in izboljšali nepredstavljivo napredni roboti, poročajo tuji mediji. 

V ozadju je nafta

Mesto bo eden od poskusov osvoboditve Savdske Arabije od zanašanja na nafto. Čeprav te ne bo zmanjkalo še kar nekaj desetletij, državo bolj obremenjuje konstantno nihanje cen. Princ je zato že lani napovedal Vizijo 2030, petnajstletni načrt sprememb, ki naj bi državo držale pokonci, tudi če bi bila povsem neodvisna od izvažanja nafte.

Gavar v Savdski Arabiji je največje naftno polje na svetu. | Foto: Reuters Gavar v Savdski Arabiji je največje naftno polje na svetu. Foto: Reuters

Od kod denar?

500 milijard dolarjev (približno 423 milijard evrov), potrebnih za ta projekt, naj bi prišlo od savdske vlade in njihovega investicijskega sklada, prav tako pa od lokalnih in mednarodnih investitorjev. Vprašanje je, v kolikšnem času bo izvedba sploh mogoča. Vlada pravi, da bo potrebnih 500 milijard dolarjev prišlo "v prihodnjih letih". 

Ponoven neuspeli poskus Ekonomičnega mesta?

Voditelji države se že nekaj časa zavedajo, da se mora državno gospodarstvo spremeniti, ampak pri tem niso bili uspešni, poročajo tuji mediji. Trenutni kralj Abdulah je ustvaril Ekonomično mesto južno od mesta, kjer naj bi stal Neom, ki pa po desetih letih gosti zgolj deset tisoč ljudi, medtem ko jih je bilo v načrtu dva milijona. Mesto Neom naj bi bilo uspešno zaradi visoke politične podpore in bolj centraliziranega vodstva, še poročajo mediji.

"Vračamo se k zmernemu islamu"

Mož, ki bo naslednji savdskoarabski kralj, je napovedal vojno uradniški eliti, ki že nekaj časa vodi savdsko družbo. "Vračamo se k svojim koreninam. K državi z zmernim islamom, ki je odprta za vse religije sveta. Ne bomo zapravili 30 let življenja za to, da se bomo ukvarjali z idejami ekstremistov. Uničili jih bomo danes."

Mohamed bin Salman je znan po zatiranju svobode govora svojih državljanov. | Foto: Reuters Mohamed bin Salman je znan po zatiranju svobode govora svojih državljanov. Foto: Reuters

Želi bolj liberalno in moderno državo, a hkrati zatira aktiviste

Nekaterim analitikom se zdijo trditve princa, da želi narediti državo bolj liberalno in odprto, neiskrene, saj je njegova vlada znana po zatiranju svobode govora ter aretiranju intelektualcev in aktivistov, ki mu nasprotujejo. Po drugi strani so pred kratkim v Savdski Arabiji ženskam dovolili voziti avtomobile, kar je za tako konservativno državo velik napredek, še poročajo mediji.

Zaprl je prince in bogataše

V Savdski Arabiji trenutno poteka boj za oblast. Protikorupcijska komisija, ki jo vodi prav princ Mohamed bin Salman, je pridržala enajst princev, štiri ministre in več deset nekdanjih ministrov. Te naj bi ameriški plačanci celo mučili. Med pridržanimi je tudi eden od najbogatejših Zemljanov, princ Al Waleed bin Talal.

Ne spreglejte