SiolNET. Novice Svet
6,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški plačanci mučijo savdske milijarderje?

6,18

termometer

Bin Talal
Foto: Reuters

Iz Savdske Arabije prihajajo novice, da številne vplivneže, ki so jih aretirali v začetku meseca, mučijo ameriški plačanci. Med bogataši, ki naj bi jih obešali za podplate, je tudi eden najbogatejših Zemljanov, princ Al Waleed bin Talal.

Med t. i. savdsko nočjo dolgih nožev prijeti princi in drugi visoki uradniki kraljevine so resda priprti v razkošnem priporu v hotelu Ritz Carlton, a sodeč po viru, na katerega se sklicuje Daily Mail, se jim tam ne godi nič kaj dobro. Ne le da morajo bajnega razkošja vajeni priporniki spati na žimnicah na tleh razkošnega hotela, ameriški zasebni varnostni pogodbeniki naj bi jih celo mučili.

Med tistimi, ki so jih aretirali v sklopu protikorupcijske akcije - naročil jo je prestolonaslednik Mohamed bin Salman -, je tudi 11 princev ter na stotine poslovnežev in vladnih uslužbencev. Aretacijam so sledila zaslišanja, ki so jih izvajali ameriški plačanci. "Tepejo jih, mučijo, klofutajo, jih žalijo. Želijo jih zlomiti," je vir za Daily Mail povedal o tem, kaj plačanci na plačilni listi 32-letnega prestolonaslednika, znanega pod kratico MBS, delajo priprtim.

Poleg mučenja so po ukazu prestolonaslednika priprtim zasegli 194 milijard dolarjev premoženja. Najbogatejši med njimi je nečak kralja Salmana bin Talal, čigar premoženje revija Forbes ocenjuje na najmanj 17 milijard dolarjev. MBS naj bi bin Talala povabil na obisk v svojo palačo, a so milijarderja noč pred srečanjem aretirali. "Nenadoma so ob 2.45 zjutraj razorožili vse njegove stražarje in vdrli so stražarji MBS. Izvlekli so ga iz spalnice v pižami, vklenjenega, ga porinili na zadnje sedeže črnega avtomobila in zasliševali kot kriminalca. Obesili so ga z glavo navzdol, da bi poslali sporočilo," je za Daily Mail razkril vir iz kraljevine.

Prestolonaslednik je neusmiljeno obračunal z morebitnimi tekmeci, da bi utrdil svojo oblast. Prestolonaslednik je neusmiljeno obračunal z morebitnimi tekmeci, da bi utrdil svojo oblast. Foto: Reuters

Plačanci naj bi bili iz podjetja Academi, ki je naslednik razvpitega podjetja Blackwater. To je "zaslovelo" v Iraku, ko je po padcu režima Sadama Huseina med posredovanjem ZDA zagrešilo številna grozodejstva. Prestolonaslednik jih je najel, ker ne zaupa savdskim častnikom, ki so še pred tedni "salutirali tistim, ki so danes priprti", je dejal vir. V podjetju svojo prisotnost v Savdski Arabiji odločno zanikajo, čeprav so libanonske oblasti potrdile, da so libanonskega premierja Saada Haririja, ki je odstopil med nedavnim obiskom v Rijadu, tam "varovali" prav plačanci Academija.

Nekatera zaslišanja naj bi izvajal kar sam MBS: "Med zaslišanjem z njimi govori zelo prijazno, nato pa zapusti sobo in notri pridejo plačanci. Zapornike tepejo, žalijo, obešajo, mučijo." Prestolonaslednik naj bi želel razkrinkati domnevno mrežo tujih predstavnikov, ki so jemali podkupnine savdskih princev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin