TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
14.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

intervju rokomet evropsko prvenstvo Španija

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 14.55

6 let, 7 mesecev

Če se pišeš Dušebajev, si vedno pod drobnogledom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Alex Dušebajev je nadarjeni rokometaš španske reprezentance, ki se bo danes pomerila s Slovenijo.

Saj poznate pregovor o jabolku in drevesu. In tudi če ne poznate imena fanta, ki ga vidite na desni fotografiji, vam priimek gotovo odzvanja nekje v glavi. Dušebajev, Alex. Da, njegov oče Talant je bil umetnik z rokometno žogo in dvakratni najboljši igralec planeta. Njegov sin, letnik 1992, hodi po njegovih stopinjah, a se ne obremenjuje z očetovo slavo. Rojen je bil v Španiji, kjer je vrsto let igral in deloval oče, zdaj pa je že tretjo sezono rokometaš skopskega Vardarja, kjer se je precej "balkaniziral". Tako zelo, da se z lahkoto pogovarja na primer po srbsko. Obstaja velika verjetnost, da se bo v nadaljevanju evropskega prvenstva na igrišču srečal z očetom, ki vodi madžarsko reprezentanco.

Tretjo sezono ste v Skopju, v tem času ste se tekoče naučili govoriti srbsko in makedonsko. Talent za jezike? Pri obeh jezikih je precej podobnosti z ruskim (njegov oče je bil rojen v Kirgizistanu, op. a.). Prva dva ali tri mesece sem imel težave, a soigralci so mi zelo pomagali. Nato je počasi šlo. Mislim, da sem makedonski jezik usvojil celo lažje od srbskega. Rad bi se naučil čim več jezikov. Če znaš pet, šest jezikov, se lahko pogovarjaš in pomagaš vsakomur, imaš več prijateljev. V vsaki ekipi je kakšen Balkanec (smeh, op. p.).

Zaradi tega vas imajo tudi navijači raje. Gotovo. V Vardarju imamo izvrstne navijače, res me veseli, da se razumem z navijači in se lahko pogovarjam z njimi.

Zdaj ste v Vardarju tretjo sezono. Kaj vas tam najbolj navdihuje? To, da smo vsak dan videti bolje kot ekipa in naskakujemo zaključni turnir lige prvakov. V zadnjih dveh sezonah smo igrali dobro do četrtfinala. Z malo sreče bomo šli v Köln.

Z vami v Skopju igra tudi Matjaž Brumen, in to prav na "vaši", desni strani. Kako se razumeta? Odlično. Prijatelja sva, v ekipo sva prišla skupaj. Krasen fant in odličen rokometaš je.

Kakšen vpliv je imel oče na vašo kariero? Ste to občutili kot pritisk? Seveda so vsi vedeli, kdo je moj oče. Vedno mi je pomagal in mi pomaga kot nekdanji igralec in oče. Pred vsako veliko tekmo ga prosim za kak nasvet. Imeti slavnega očeta je včasih prednost, drugič pa slabost. Če igraš dobro, ti pravijo, da si še boljši kot on. Če igraš slabo, pa da ga ne boš dosegel.

Ste po srcu bolj Španec ali Kirgiz? Španec. Tam sem se rodil in živel 20 let.

Pred tekmo s Slovenijo je tradicija vsekakor na španski strani. Na osmih tekmah svetovnih, evropskih prvenstev in olimpijskih iger Slovenija ni še niti enkrat slavila. To ji je uspelo le enkrat na prijateljski tekmi. Upam, da bomo niz nadaljevali. Slovenija je močna ekipa z veliko odličnimi igralci, predvsem organizatorji igre, ki odlično igrajo eden na enega. Z Veselinom Vujovićem so še boljši v obrambi. Gotovo bo težko.

Koga najbolj cenite v slovenski ekipi? Ekipo. Ne smemo si privoščiti veliko napak, saj imajo Slovenci zelo hitra krila. Igrati moramo zelo pametno.

Ne spreglejte