Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
19. 11. 2016,
17.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

1

Natisni članek

ceste ceste

Sobota, 19. 11. 2016, 17.51

6 let, 6 mesecev

To je deset najbolj spektakularnih cest na svetu #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

1

Ceste, ki jemljejo dih tako zaradi konfiguracije ovinkov kot pokrajine, ki jih obdaja. Od visokih prelazov v Alpah, panoramskih cest v zaledju Andov, znamenite Ceste 66 do romunske meke avtomobilskih zanesenjakov Transfgarasana.

Avtomobilski proizvajalci, ki pri svojih vozilih izpostavljajo vozne lastnosti in s tem omogočajo izkoristek tako panoramskih kot ovinkastih cest, radi omenjajo najlepše cestne odseke na svetu. Fantastičnih cest je vsekakor več kot deset, številne privlačne odseke asfalta imamo tudi Sloveniji. Pri Seatu so sestavili deseterico najlepših cest in s tem pospremili napoved, da bo njihov prenovljeni leon v karavanski izvedbi in športni različici cupra imel kar 300 "konjev" in da bodo različico cupra s tem motorjem dodelili tudi svojemu novemu športnemu terencu ateci.

Transfgarasan, Romunija

Cesta v zadnjih letih slovi kot ena najbolj spektakularnih vsaj v Evropi. Pelje skozi južno Karpatsko gorovje. Začne se pri mestu Pitesti in konča 90 kilometrov stran pri Sibiuju. Cesto poleg privlačnih ovinkov zaznamuje tudi prekrasna pokrajina. V zimskih mesecih je zaradi snega cesta pogosto zaprta. Cesto so sicer kot iz vojaških strateških razlogov zgradili v sedemdesetih letih, ko je Romuniji vladal Nicolae Ceausecsu. Ta je želel možnost hitrega dostopa vojske prek gora, če bi Romunijo napadla takratna Sovjetska zveza. Cesta se povzpne do višine 2.042 metrov in je drugi najvišji prelaz v Romuniji.

Prelaz Stelvio voznike navdušuje s pokrajino in kar 48 ostrimi 180-stopinjskimi ovinki. | Foto: Seat Prelaz Stelvio voznike navdušuje s pokrajino in kar 48 ostrimi 180-stopinjskimi ovinki. Foto: Seat

Prelaz Stelvio, Italija

Prelaz na višini 2.757 metrov velja za najvišji asfaltiran prelaz v vzhodnih Alpah in drugi najvišji v celotnih Alpah. Med leti 1820 in 1825 so jo gradili Avstrijci, da bi povezali svojo državo z nekdanjo provinco Lombardijo. Med prvo svetovno vojno so na prelazu potekali tudi hudi boji. Ceste se nahaja severno od Bormia. Cesta voznike navdušuje s pokrajino in kar 48 ostrimi 180-stopinjskimi ovinki. Vsi se zvrstijo v le 24 kilometrih vzpona s povprečnim naklonom 7,6 odstotka. Cesta je zelo znana tudi pri ljubiteljih kolesarstva, saj je že večkrat gostila eno najzahtevnejših etap kolesarske dirke Giro d'Italia.

Na cesti prelaza Furka v Švici so snemali Bondovo uspešnico Goldfinger. | Foto: Seat Na cesti prelaza Furka v Švici so snemali Bondovo uspešnico Goldfinger. Foto: Seat

Prelaz Furka, Švica

Švicarski prelaz v osrčju tamkajšnjih Alp spada med 30 najvišjih gorskih cest v Evropi. Cesta, ki se povzpne vse do višine 2.429 metrov, je zaslovela predvsem po filmu Goldfinger iz leta 1964. V tem je tajnega agenta Jamesa Bonda igral Sean Connery.

Po tej cesti je Napoleon potoval proti Parizu, kamor se je vračal z enoletnega izgnanstva na otoku Elba. | Foto: Seat Po tej cesti je Napoleon potoval proti Parizu, kamor se je vračal z enoletnega izgnanstva na otoku Elba. Foto: Seat

Napoleonova pot, Francija

Ta cesta je dolga 325 kilometrov in je trenutno del regionalne ceste N85 proti Parizu. Cesta vodi s francoske riviere proti Grenoblu in pelje mimo južnofrancoskih Alp. Vozniki na tej poti prečkajo številna slikovita francoska mesta in zapeljejo tudi v področja, ki slovijo po znamenitem reliju Monte Carlo. Po tej poti je leta 1815 potoval tudi Napoleon, ki se je po letu dni izgnanstva na otoku Elba vračal proti Parizu, da spet prevzame oblast.

Potovanje prek Nemčije od Würzburga do Fussna na Bavarskem | Foto: Seat Potovanje prek Nemčije od Würzburga do Fussna na Bavarskem Foto: Seat

Romantična cesta, Nemčija

Nemška cesta s pridihom romantike pelje 400 kilometrov daleč od Würzburga do Fussna na Bavarskem. Na tej razdalji prečka 60 mest in vasic, kar daje popotnikom možnost za resnično temeljito spoznavanje pokrajine tega dela Nemčije.

Cesta proti španski soteski | Foto: Seat Cesta proti španski soteski Foto: Seat

Desfiladero de la Hermida, Španija

Ta soteska je z dolžino 21 kilometrov najdaljša v Španiji. Dostop do nje omogoča ovinkasta cesta z oznako N-621, kjer se popotnikom odpirajo pogledi na razgibano pokrajino in tudi številne klife. Nekateri med njimi so visoki celo do 400 metrov.

Cesta na Norveškem pelje tik nad gladino morja. | Foto: Seat Cesta na Norveškem pelje tik nad gladino morja. Foto: Seat

Atlanterhavsveien, Norveška

Ta nenavadna cesta pelje voznike le nekaj metrov nad gladino Atlantskega oceana oziroma tamkajšnjega Norveškega morja. Dolga je 8,7 kilometra in z osmimi mostovi povezuje več manjših otokov. Cesta iz vidika arhitekture slovi kot odlično sožitje naravnega reliefa in inženirskih rešitev. Sprva so tu nameravali graditi železnico, a so se pozneje raje odločili za cesto. Odprli so jo leta 1989. Na tej cesti avtomobilski proizvajalci pogosto snemajo oglasna sporočila za svoja vozila.

V Argentini se je mogoče z avtomobilom peljati tudi pet tisoč metrov visoko. | Foto: Seat V Argentini se je mogoče z avtomobilom peljati tudi pet tisoč metrov visoko. Foto: Seat

Ruta 40, Argentina

To je ena najvišjih cest na svetu, ki pelje voznike nad pet tisoč metrov nad morsko gladino. To višino cesta doseže na prelazu Abra del Acay. Celotna cesta z oznako 40 je dolga kar 5.200 kilometrov in poteka vzporedno z gorovjem Andov. Cesta prečka 21 različnih naravnih parkov in 18 večjih rek. Na področju Patagonije velja za cesta tudi za eno najbolj opuščenih na svetu.

Avstralsko oceansko cesto so po 1. svetovni vojni gradili vojaki, ki so jo preživeli. Cesto so posvetili žrtvam vojne. | Foto: Seat Avstralsko oceansko cesto so po 1. svetovni vojni gradili vojaki, ki so jo preživeli. Cesto so posvetili žrtvam vojne. Foto: Seat

Great Ocean Road, Avstralija

Cesta v dolžini 243 kilometrov poteka ob obali avstralske zvezne države Victoria. Popotnike vodi mimo številnih znamenitih turističnih postojank in naravnih zanimivosti, ki so nastale tudi po milijonih let erozij. Odpirajo se pogledi na klife, cesta vodi tudi skozi naravne parke, ribiška mesteca in podobno. Cesto so gradili vojaki, ki so se vrnili iz 1. svetovne vojne in je bila tudi posvečena njenim žrtvam. Cesta velja za najdaljši vojaški spomenik na svetu.

Ena najbolj kultnih cest na svetu - Route 66 v ZDA, ki vodi iz zvezne države Illinois do Kalifornije. | Foto: Seat Ena najbolj kultnih cest na svetu - Route 66 v ZDA, ki vodi iz zvezne države Illinois do Kalifornije. Foto: Seat

Route 66, ZDA

Cesta 66 je najbrž ena najbolj znanih cest na svetu, ki je gostovala tudi v številnih filmskih uspešnicah. Cesta je dolga slabih štiri tisoč kilometrov, povezuje pa sedem zveznih držav od Chicaga do Santa Monice v Kaliforniji. Pd tem imenom so jo odprli leta 1926, leto pozneje so ob njej postavili tudi prometne znake.  

Ne spreglejte