SiolNET. Avtomoto Zgodbe
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Felix Baumgartner v Sloveniji

Slavni športnik in pilot v Sloveniji: "Strah je prijatelj in ne sovražnik."

1,41

termometer

Felix Baumgartner Flying Bulls
Felix Baumgartner je pred tednom dni svoje veščine akrobatskega pilota helikopterja pilil tudi nad Mariborom. Foto: Goran Krošelj

Nekaj dni je kot pilot helikopterja navduševal na nebu nad Mariborom. Felix Baumgartner je najslavnejši pilot v avstrijski zasedbi Flying Bulls, kjer kot akrobatski pilot helikopterja počne eno od dveh stvari, o katerih je sanjal že kot otrok. Najbolj je zaslovel po skoku s padalom iz stratosfere, ko je kot prvi človek zunaj kakršnegakoli vozila prebil zvočni zid.

Baumgartner je skoraj deset let po svojem skoku "iz vesolja" povsem osredotočen na pilotiranje helikopterja. Baumgartner je skoraj deset let po svojem skoku "iz vesolja" povsem osredotočen na pilotiranje helikopterja. Foto: Goran Krošelj "Nisem adrenalinski odvisnež, počnem tudi povsem normalne stvari," je na ploščadi mariborskega letališča med premorom izbrane pilotske elite avstrijske zasedbe Flying Bulls zatrdil Felix Baumgartner. V ozadju je bil njegov helikopter BO105 C. Resda izdelan že leta 1974, a pravi tehnološki presežek akrobatskega letenja. Nad Mariborom se je tudi Baumgartner, ki ima sicer šele dve leti licenco akrobatskega pilota helikopterja, pripravljal na novo sezono, na nove letalske šove in nove manevre.

"Naj vas nihče ne omejuje in vam reče, da je nebo meja. Sam dobro vem, da to ni res," je povedal Avstrijec. V svoji karieri je znal poskrbeti, da so njegovi podvigi jemali sapo in da so zanje predvsem vsi izvedeli. Čeprav je danes star 52 let, ta 173 centimetrov visoki Avstrijec še ni rekel zadnje besede. Zdaj je končno začel delati prav tisto, o čemer je sanjal že kot otrok.  

Flying Bulls Avtomoto Prazno "pravo" letališče, manj pritožb: razlogi, da pridejo v Slovenijo

Kmalu bo desetletje od slavnega skoka s skoraj 39 kilometrov

14. oktobra leta 2012 je izvedel svoj najbolj drzen in tudi najbolj slaven skok do zdaj. S posebnim padalom se je dvignil v stratosfero, na višino skoraj 39 kilometrov in skočil iz posebej izdelane kapsule. Kar štiri minute in 19 sekund je trajal njegov prosti pad, pri čemer je kot prvi človek – zunaj kakršnegakoli prevoznega sredstva – prebil zvočni zid. Padal je s hitrostjo 1.357 kilometrov na uro.

"Zahtevalo je veliko priprav in preizkusov. Projekt je trajal pet let, veliko strokovnjakov. To sem si najbolj zapomnil. Veliko napak in uspehov, vzponov in padcev. Ko se dvigaš gor povsem sam, si sam s sabo. Velik izziv sredi tega okolja. Nebo povsem črno, popolna tišina, slišal sem le svoje dihanje," se spominja Baumgartner.

S padalom je prvič skočil pri 16 letih, adrenalinske podvige pa začel izvajati že v času službovanja pri avstrijski vojski. S padalom je prvič skočil pri 16 letih, adrenalinske podvige pa začel izvajati že v času službovanja pri avstrijski vojski. Foto: Goran Krošelj

Le del programa zanimivih formacij zasedbe Flying Bulls. "Upam, da bomo letos predvsem leteli več kot lani," pravi Baumgartner. Lani letalskih šovov zanje sploh ni bilo. Le del programa zanimivih formacij zasedbe Flying Bulls. "Upam, da bomo letos predvsem leteli več kot lani," pravi Baumgartner. Lani letalskih šovov zanje sploh ni bilo. Foto: Goran Krošelj

Navdih za mlade, ki niso doživeli pristanka na Luni

Skok je bil zahteven, pravi, in to še posebej takrat, ko ga je začelo med prostim padom vrteti. Tudi po skoraj desetih letih so spomini sveži, prav tako pa tudi vpliv tega skoka na takratno generacijo mladih.

"Otroci iz tega obdobja so danes že najstniki. Pisali so mi pisma in mi rekli, da je bil moj skok zanje kot pristanek na Luni tiste generacije. Obeh podvigov ni mogoče primerjati, toda vtis na mlade je bil podobno močan. Rad motiviram mlade, da naredijo nekaj novega, avanturističnega. Da so zvedavi in da jih zanimajo nove meje."

Nekoč voznik tanka, danes adrenalinski športnik

Rodil se je v Salzburgu v Avstriji in že mladega so ga pritegnili adrenalinski izzivi. Pri 16 letih je s padalom prvič skočil iz letala, veliko se je naučil tudi v času službovanja pri avstrijski vojski. Tam je začel kot voznik tanka, bil je tudi inštruktor. Toda bil je tudi preveč svojeglav in je imel preveč težav z avtoriteto, da bi lahko dlje ostal del vojske. Prav nič ne skriva dejstva, da ni maral vseh ukazov in je zato odšel.

Leta 1999 je s padalom skočil z dvojčkov Petronas v malezijskem Kuala Lumpurju, kot prvi je s padalom preletel Rokavski preliv, pred 17 leti je skočil tudi z najvišjega mostu na svetu – Millau v Franciji. Zdaj se zdi, da Avstrijca podobni rekordni dosežki ne mikajo več in da se je pri 52 letih povsem posvetil delu akrobatskega pilota.

"Nisem izbral adrenalinskega načina življenja. Začel sem le delati take stvari, katerih nepogrešljivi sestavni del je adrenalin. Skoki s padalom so bile otroške sanje. Druga otroška želja je bilo letenje s helikopterjem, a za to nisem imel denarja. Čakal sem in čakal. S skoki s padalom sem začel služiti denar, leta 2006 sem opravil licenco pilota helikopterja in v to vložil veliko denarja, časa in strasti. Zdaj sem v sijajnem položaju, da lahko letim s Flying Bullsi. Res je, adrenalin je prisoten, toda glavni je bil vedno izziv. Ta me privlači, ne toliko adrenalin."

Med letali, ki so v floti Flying Bullsov, sta mu najbolj pri srcu alpha jet in novi mustang P-51 D. Dve popolni nasprotji pilotske izkušnje. Glede helikopterjev stavi na svoj BO105 C. Med letali, ki so v floti Flying Bullsov, sta mu najbolj pri srcu alpha jet in novi mustang P-51 D. Dve popolni nasprotji pilotske izkušnje. Glede helikopterjev stavi na svoj BO105 C. Foto: Goran Krošelj

Felix Baumgartner Flying Bulls Foto: Goran Krošelj

"Akrobatski pilot ne doseže končnega cilja. Popolnosti."

Na cesti obožuje svoj stari ford GT. Kupil ga je leta 2005, ko je skupaj s Tomom Cruisom gostoval v televizijskem šovu Jaya Lena v ZDA. Pozneje ga je Leno povabil v svojo slavno avtomobilsko zbirko in mu prodal enega od fordov. Čez pol leta ga je kupil in registriral v Los Angelesu, pozneje pa ga je pripeljal domov v Avstrijo in Švico.

Med letali, ki so v floti Flying Bullsov, sta mu najbolj pri srcu alpha jet in novi mustang P-51 D. Dve popolni nasprotji pilotske izkušnje. Glede helikopterjev stavi na svoj BO105 C, s katerim lahko izvaja izjemne akrobatske manevre.

"Pri pilotiranju je manever vedno mogoče narediti še bolje. Nikoli ni konec, vselej iščeš popolnost. To je neskončno potovanje, kjer nikoli ne dosežeš končnega cilja," pravi Felix, ki je tudi v Mariboru predvsem izpopolnjeval svoje pilotske veščine.

Felix Baumgartner Flying Bulls Foto: Goran Krošelj Užival je tudi v mirnejšem letu 2020, a zdaj bi rad spet letel … 

Njegova osnovna želja je, da bi že letos lahko izpeljali več letalskih šovov in da bi na njih lahko pokazal svoje znanje. Kot pravi sam, je užival tudi v lanskem "koronskem" letu. Veliko je bilo pisarniškega dela, delal je na svojih motociklih in se veliko ukvarjal s športom. Pravi, da ni oseba, ki bi se pritoževala in se prepuščala slabi volji. Čas vselej poskuša izkoristiti v svoj prid.

"Všeč mi je bilo dejstvo, da se je naše življenje upočasnilo. Manj smo nakupovali in bili več drug z drugim. Videli smo tudi, kako hitro si lahko narava opomore, če naredimo en korak nazaj. Ljudje smo naredili veliko škode naravi in če naredimo en korak nazaj, to pomaga."

"Strah je prijatelj in ne sovražnik …"

Komaj predlani je dobil licenco za akrobatskega pilota helikopterja. Pravi, da bo letel, dokler bo to lahko opravljal varno. Vsako leto mora kot pilot opraviti zdravniški pregled. Konec kariere lahko zaukaže zdravnik, prav tako tudi pilot sam. Mnogi čutijo, ko se bliža konec in ko niso več sposobni svojih manevrov opravljati dovolj natančno ter varno. Takrat je bolje ostati na tleh. Felix si vsaj še desetletje brez dvoma želi ostati akrobatski pilot pri Flying Bullsih.

"Strah je prijatelj in ne sovražnik. Strah je naraven. Prepreči ti, da bi naredil kaj nespametnega. Sili te k osredotočanju, da si zbran. Treba pa je znati nadzorovati strah. Če ga ne moreš, se strah spremeni v paniko in takrat nimaš več nadzora. Veliko je načinov, kako nadzirati strah. Tudi sam sem pogosto napet in imam pomisleke. Na letalskem šovu so okrog mene izjemni piloti, spodaj pa javnost, ki od mene, začetnika, pričakuje kaj izjemnega. Ta nervoza me ohranja zbranega in to je lahko moja prednost," dodaja Baumgartner.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin