Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

taksi souporaba avtomobilov car sharing Ljubljana javni prevoz

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Javni prevoz, ki pospešuje avtomobilski posel v Sloveniji

Prevozi v Ljubljani: poklicati taksi, najeti avto ali čakati na avtobus?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Ljubljana taksi najem avta | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Preizkusili smo tri načine javnega prevoza s severnega na vzhodno obrobje Ljubljane in ugotovili, da je lahko najem avta trikrat cenejši od taksija. Vožnja z mestnim avtobusom bi bila najcenejša, a bi nam vzela več kot eno uro. Dokončna izbira je odvisna od potreb in lokacije posameznika, ponudbe javnega prevoza pa se navadno med seboj dopolnjujejo.

Vsaka oblika javnega prevoza ima svoje prednosti in slabosti, izbira najprimernejše je odvisna predvsem od potreb posameznika. V Ljubljani je cenovno in praktično zelo ugodna kombinacija parkirišč P+R in mestnih avtobusov. Toda v vse dele prestolnice ti ne vozijo redno oziroma je treba pogosto prestopati, takrat pa v ospredje prideta tudi dve osnovni različici najema avtomobila. Na eni strani je klasični taksi, na drugi "car sharing", kjer namesto taksista avto peljemo sami.

Palec gor

Taksi: ni treba voziti avta, omogoča druga opravila med vožnjo, "dostavi" vas tik do vrat.
Najem avta: cena, novi in moderni avtomobili, brez čakanja na prostega voznika.
Avtobus: nizka cena, visoka frekvenca avtobusov ob prometnejših vpadnicah.
Palec dol

Taksi: čakanje na prostega voznika, cena.
Najem avta: omejene lokacije za najem in vračilo, začetna registracija 59 evrov.
Avtobus: gneča, manjše udobje, daljše vožnje na obrobje mesta.

Ko najamemo taksi, se lahko v času vožnje posvetimo drugim opravilom, kot so telefoniranje, pisanje elektronskih sporočil ... | Foto: Gregor Pavšič Ko najamemo taksi, se lahko v času vožnje posvetimo drugim opravilom, kot so telefoniranje, pisanje elektronskih sporočil ... Foto: Gregor Pavšič

Cammeo je novi ponudnik taksi storitev v Ljubljani. Cena na kilometer stane 85 centov, enaka je tudi začetna cena storitve. | Foto: Gregor Pavšič Cammeo je novi ponudnik taksi storitev v Ljubljani. Cena na kilometer stane 85 centov, enaka je tudi začetna cena storitve. Foto: Gregor Pavšič V eno smer smo si privoščili taksi

V petek, ko je v Ljubljani začelo delovati še eno podjetje za taksi storitve Cammeo, smo se na isti trasi odločili za primerjavo obeh različic prevoza. Obe za izhodišče uporabljata aplikacijo na mobilnem telefonu. Pri Cammeu smo upoštevali prvi dan delovanja, ko so bile vožnje do deset evrov še brezplačne, zato smo pričakovali kakšno minuto več čakanja. Aplikacija nam je prostega voznika iskala dve minuti, čez devet minut je bil voznik pri nas v Stegnah. Med vožnjo proti Zaloški cesti v Ljubljani nam je voznik priznal, da je zaradi promocije nove storitve v avtu že ves dan in da je od zjutraj do 14. ure po mestu prevozil že 140 kilometrov.

Od Stegen do Zaloške ceste na vzhodni strani Ljubljane je bilo dobrih 11 kilometrov. Če ne upoštevamo promocij in popustov, bi za vožnjo s taksijem v eno smer plačali od 11 do 12 evrov.

Najem takega avta v Ljubljani stane 25 centov na kilometer in dodatnih sedem centov na minuto. Nekoliko dražji so BMW i3, nissan leaf in volkswagen e-golf, cenejši je smart fortwo. | Foto: Gregor Pavšič Najem takega avta v Ljubljani stane 25 centov na kilometer in dodatnih sedem centov na minuto. Nekoliko dražji so BMW i3, nissan leaf in volkswagen e-golf, cenejši je smart fortwo. Foto: Gregor Pavšič

Nazaj smo avtomobil najeli in ga peljali sami

Sprehodili smo se nekaj metrov naprej do bližnje lokacije za najem avtomobilov storitve Avant2Go oziroma souporabe električnih avtomobilov. Z desnega sedeža v dacii logan (pogon na avtoplin LPG) smo se presedli na vozniški sedež renaulta zoe. Postopek rezervacije, začetka najema in odklepanja vozila je trajal slabo minuto in že smo lahko odrinili nazaj proti Stegnam. Tam smo avto vrnili na eni izmed lokacij tega sistema. Vsa namenska parkirna mesta so bila polna, zato je bilo treba na bližnjem parkirišču poiskati prosto mesto in mesto parkiranja javiti v klicni center. Najem se je tako podaljšal za približno dve minuti. Strošek vožnje v dolžini dobrih 11 kilometrov in v času že povečane popoldanske prometne konice je znašal 4,3 evra. Če bi imeli na začetku možnost najema smarta fortwo, bi bil strošek še nižji.

Na drugi strani je uporaba taksija cenejša pri zelo kratkih vožnjah. Najem avta namreč predvideva minimalno ceno, ki znaša vsaj tri evre.

Najem avtomobila trikrat cenejši od vožnje s taksijem

Najem avtomobila se je torej izkazal za približno trikrat cenejšega od prevoza s taksijem, prav tako nam je vzel tudi nekaj minut manj časa. Pri tem seveda poudarjamo, da je prevoz s taksijem bolj fleksibilen, saj vas lahko voznik pripelje naravnost pred vrata želene restavracije, hotela ali podjetja. Učinkovitost najema avtomobila je odvisna od bližine uradnih mest za začetek in konec najema. Taksi je torej preprostejša izbira, "car sharing" pa je bistveno cenejši.

Prevoz z avtobusom nam bi z vmesnimi postanki vzel več kot eno uro. | Foto: Gregor Pavšič Prevoz z avtobusom nam bi z vmesnimi postanki vzel več kot eno uro. Foto: Gregor Pavšič

Tretja možnost je seveda mestni avtobus, ki je manj primeren za poslovno uporabo, zagotovo pa je najcenejši. Ena vožnja (vključuje tudi prestopanja) stane le 1,2 evra. Avtobusi so v mestu hitrejši, saj vozijo po rumenem pasu. Tja lahko zavijejo tudi določeni taksisti, ne pa tudi najeta vozila iz sistema souporabe. Medtem ko je mestni avtobus lahko hitra in poceni rešitev za prevoz po večjih mestnih vpadnicah, je precej drugače ob vožnji na obrobje mesta. Če bi želeli iz Stegen do Zaloške z mestnim avtobusom, bi nam ta pot vzela več kot eno uro.   

Avtomobilski trgovci si ob novi ponudbi manejo roke

Cammeo je ob prihodu v Slovenijo v Ljubljani kupil sto Dacijinih loganov, velik pospeševalec prodaje električnih vozil (ta so vsaj od dvakrat do štirikrat dražja od logana) je tudi sistem Avant2Go. V uporabi imajo že več kot sto vozil, do konca leta 2018 želijo to številko povečati na 500. Avtomobilski trgovci si torej lahko ob razvoju alternativnih oblik javnega prevoza manejo roke.  

Čeprav uradni podatki o številu uporabnikov souporabe avtomobilov niso na voljo, lahko glede na širitev lokacij in predvsem vozil predvidevamo dovolj veliko rast povpraševanja po tej storitvi. Vsaj pri Cammeu se je na drugi strani pokazalo, da služba taksista nikakor ni sanjska in da je bilo zanimanje zanjo vsaj do zdaj pod pričakovanji. Hrvati so si želeli redno zaposliti 200 voznikov, trenutno jih imajo 60. V petek jih je v eni izmeni vozilo 26, manjše število pa vsaj za zdaj tudi podaljšuje zahtevani delovnik na vsaj deset ur.

Ljubljana bi potrebovala enotno aplikacijo za iskanje in naročanje taksijev

Z vidika pogostega uporabnika taksijev bi bila zelo smiselna in uporabna enotna aplikacija za naročanje prevoza. Kdor ima na telefonu odprto aplikacijo Cammea (ali Hopina, Taxija Metro …) išče seveda le med njihovimi prostimi vozniki. Če je v obtoku 26 voznikov oziroma avtomobilov (primer petkove izkušnje s Cammeom), na drugi strani razkropljenih po večini mesta čaka več kot sto vozil "car sharinga". Napovedano povečanje vozil na 500 predvidoma prinaša tudi tako imenovani "free floating", ko bi avto lahko najeli in pustili kjerkoli v Ljubljani.

Ne spreglejte