Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

pilot Moja služba Adria Airways

Petek, 6. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

V Slovenijo na šolanje za poklicnega pilota veliko tujcev

Po znanje pilota v Slovenijo, po službo v tujino: kje in s čim letijo slovenski piloti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Kdor se odloči za poklic pilota potniškega letala, bo moral v šolanje še pred prvim službenim dnevom vložiti od dobrih 44 do morda celo 60 tisoč evrov. Šola pod okvirom Adria Airways letno sprejme okrog 30 novih kandidatov, večina je tujcev. Na kakšnih letalih in pri katerih tujih družbah danes letijo piloti, ki so nekoč šolanje opravili v Sloveniji?

airbus A380 Emirates | Foto: Emirates Foto: Emirates

Poklic pilota je v zadnjih desetletjih izgubil praktično ves romantični pridih. Pilot potniškega letala je lahko danes v službi tudi po 13 ur, večina jih je ujeta v regionalne lete v slogu taksijev ali avtobusov, svojevrstne psihofizične obremenitve prinašajo tudi redni čezoceanski leti. Kljub temu pa je služba pilota, ki je pri največjih prevoznikih seveda tudi dobro plačana, še vedno mamljiva.

Slovenski piloti na največjih potniških letalih tudi kot kapitani

Slovenski piloti danes letijo tudi na največjih potniških letalih in pri največjih svetovnih letalskih družbah. Že večkrat smo pisali o Igorju Vugrincu, nekdanjemu kapitanu na airbusu A380 (Emirates), in Andražu Kosiju, kapitanu na boeingu 777 (Emirates).

Ob njun bok pa gre dati tudi številne druge pilote. Med njimi na primer 36-letnega Marka Kralja, ki je danes kapitan airbusa A380 – torej največjega potniškega letala na svetu – pri družbi Emirates. Samo Mlakar je kopilot na airbusu A330 pri Qatar Airways, Erik Bočko kapitan boeinga 737 pri Sun Express, Jurij Goličič pa na primer kapitan na boeingu 737 pri družbi Ryanair. Vsi ti piloti so svoje šolanje opravili v Sloveniji, pri letalski šoli Adria Airways.

Med temi imeni ni pilotov, ki danes letijo za Adrio Airways. Med njimi kapitan Marko Kastelic, pa Matjaž Krašek, Igor Kuzma in drugi. Med tujci, ki so se iz Slovenije prebili na mednarodni trg letalske industrije, omenimo Nemko s hrvaškimi koreninami Marino Kunstić (kopilotka airbus A320, Smart Lynx), Filipa Todorovskega (kopilot airbus A320, WizzAir), Helen Van Dam (kopilotka boeing 737, Norwegian) …

Letno na pot šolanja za poklicnega pilota do 10 Slovencev

"Na letni ravni imamo od pet do 10 Slovencev, ki so pripravljeni iti na pot poklicnega pilota. Večina naših tečajnikov prihaja iz tujine," nam je na letališču Brnik povedal Primož Jovanovič, ki pri šoli skrbi za strokovni del za področje letalstva in tako predvsem povezuje šolo na relaciji proti Agenciji za letalstvo.

Zanimanja med mladimi tujci je precej, saj skupno na letni ravni šola sprejme okrog 30 kandidatov. Tujci pridejo v Slovenijo z začrtanim ciljem gradnje svoje kariere in seveda tudi ustrezno finančno konstrukcijo, ki je pri šolanju za poklic pilota nepogrešljiva. Svoj program opravljajo po zgoščenem urniku in lahko šolanje končajo po dveh letih. Pri Slovencih, ki živijo doma in pogosto ob šolanju še študirajo ali delajo, se lahko šolanje zavleče tudi na štiri ali pet let.

Letalski simulator v letalski šoli Adria Airways. | Foto: Gregor Pavšič Letalski simulator v letalski šoli Adria Airways. Foto: Gregor Pavšič

Večina pilotov Adria Airways je celotno ali vsaj del šolanja opravila tudi prek hišne letalske šole. Tak primer je tudi Alja Berčič Ivanuš, še vedno edina kapitanka na letalih slovenskega letalskega prevoznika. Slovenka je začetni del šolanja opravila pod okvirom slovenske vojske. | Foto: STA , Večina pilotov Adria Airways je celotno ali vsaj del šolanja opravila tudi prek hišne letalske šole. Tak primer je tudi Alja Berčič Ivanuš, še vedno edina kapitanka na letalih slovenskega letalskega prevoznika. Slovenka je začetni del šolanja opravila pod okvirom slovenske vojske. Foto: STA ,

Program šolanja za 44.500 evrov, cena pa še ni dokončna

Poklic pilota v osnovi nima veliko omejitev. Dovolj je že srednja šola, glede starosti se giblje meja za zaposlitev zanimivega pilota blizu 30 let. Šolanje pa je seveda drago. Program v šoli Adria stane 44.500 evrov. Kandidat tega denarja seveda ne plača naenkrat, temveč postopno po vmesnih fazah izobraževanja.

Šolanje za pilota pozna tri osnovne stopnje oziroma licence. Najprej je to PPL (zasebni pilot), nato CPL (komercialni pilot) in nato ATPL (pilot komercialnega potniškega letala). Vsaka med temi ima svoje zahteve znanj in ur letenja. Kdor opravi teoretični del ATPL, lahko postane kopilot na potniškem letalu. Da bi postal kapitan, mora imeti v sklopu šolanja že okrog 1.500 ur naleta, tudi kot kopilot pa vsaj okrog 500 ur. To so sicer minimalne zahteve, ki so med posameznimi letalskimi prevozniki različne.

Pred službo še "type rating" na določen tip letala

Tako zgornji znesek šolanja nikakor ni končna postavka pred opravljanjem službe pilota pri kateri izmed letalskih družb. Poleg obveznega naleta mora tak pilot opraviti tudi tako imenovani type rating, to je šolanje za natanko določen tip letala. Ta lahko stane tudi od 15 do 20 tisoč evrov. Mnoge letalske družbe ta znesek tudi plačajo pilotu, večinoma v zameno za obvezo v smislu večletne službe. Pri nekaterih družbah pilot ta znesek tudi naknadno odplačuje. Ta del šolanja se ne izvaja več v okviru šole, temveč že pri konkretnem letalskem prevozniku.

Ne spreglejte