Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2019,
4.10

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Natisni članek

Slovenski avto leta 2019

Ponedeljek, 14. 1. 2019, 4.10

5 let, 3 mesece

Obrazložitev glasovanja v izboru Slovenski avto leta 2019

Komentar izbora Slovenski avto leta: Zakaj tak vrstni red?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Slovenski avto leta Vransko | Ford focus je predstavnik avtomobilske klasike, ki ponuja zelo dober celoten paket in tudi cena je primerljiva s tekmeci in relativno dostopna. Kdor želi solidno opremljen avto z vrha izbora Slovenski avto leta (ford focus, kia ceed, škoda karoq …), bo potreboval okrog 23 tisočakov. | Foto Uroš Modlic

Ford focus je predstavnik avtomobilske klasike, ki ponuja zelo dober celoten paket in tudi cena je primerljiva s tekmeci in relativno dostopna. Kdor želi solidno opremljen avto z vrha izbora Slovenski avto leta (ford focus, kia ceed, škoda karoq …), bo potreboval okrog 23 tisočakov.

Foto: Uroš Modlic

Zakaj je v izboru Slovenski avto leta 2019 tako prepričljivo zmagal ford focus, kakšne so prednosti in pomanjkljivosti finalistov ter pred kakšne ovire stopi kupec, ki želi dobiti nekatere med finalisti? Za marsikoga je prava spletna prodaja še vedno tabu tema.

Ocene vseh petih finalistov izbora


Lani smo v finalu izbora Slovenski avto leta v uredništvu Siol.net na prvo mesto postavili hondo civic. Če smo iskreni, bi najraje enako storili tudi letos. Ima odličen paket dinamičnega in praktičnega avtomobila, učinkovite motorje in predvsem nekaj zanimivih rešitev, na primer slovenski "glas" in zložljivo zadnjo polico, kakršne v drugih avtomobilih ni. Morda smo kakšno takšno simpatično rešitev v avtomobilih pričakovali tudi letos.

Lanskega zmagovalca volkswagen pola je letos na tronu nasledil ford focus. Na Siol.net smo v finalu avtomobile razporedili v naslednjem vrstnem redu: ford focus, škoda karoq, kia ceed, volkswagen T-roc in volvo XC 40. Zakaj?

Slovenski avto leta Vransko
Avtomoto Slovenski avto leta 2019 je ford focus

Svet o digitalni prodaji avtov, v Sloveniji želijo trgovci kupca zvabiti v salon

Finale je bil letos med najbolj izenačenimi do zdaj. Kot premijski avtomobil je izstopal le volvo XC40, vsi štirje predstavniki "ljudskega" razreda pa so bili tehnološko, varnostno in cenovno zelo izenačeni. Pri vseh smo ocenjevali celoten avtomobilski paket, to je dovolj privlačno zunanjost, prostornost in praktičnost za povprečnega slovenskega voznika ali manjšo družino.

Video: Planet TV

Pomembne so bile tudi cena avtomobila, uspešnost na trgu in (v manjši meri) prijaznost znamke do nakupnih navad kupca. Dejstvo, da kar trije uvozniki finalistov (Ford, Kia, Volvo) nimajo spletnega konfiguratorja za nakup novega vozila in da eden med njimi (Kia) ne omogoča dostopa do kataloga (PDF) brez oddanega elektronskega naslova za obveščanje o ponudbah, pač ni krivda avtomobila. Medtem v avtomobilskem svetu vse pogosteje poslušamo zamisli o neposredni spletni prodaji in vsaj ena znamka (Tesla) to tudi že zelo učinkovito počne.

Interno glasovanje za finalni izbor v uredništvu Siol.net - Avtomoto

 

Ford focus

Škoda karoq

Kia ceed

VW T-roc

Volvo XC40

Gregor Pavšič

1.

2.

3.

4.

5.

Gašper Pirman

1.

2.

3.

5.

4.

Aleš Črnivec

1.

3.

2.

4.

5.

Avtomobilska klasika ali športni terenec? Po našem mnenju je bil v finalu zmagovalcu fordu focusu najbližje škoda karoq. Njegov štirikolesni pogon je sicer drag, a zato ponuja zelo praktičen in vsakdanje uporaben avtomobilski paket. Tudi zato so Slovenci na ta avto pripravljeni čakati več kot pol leta. | Foto: WRC Croatia Avtomobilska klasika ali športni terenec? Po našem mnenju je bil v finalu zmagovalcu fordu focusu najbližje škoda karoq. Njegov štirikolesni pogon je sicer drag, a zato ponuja zelo praktičen in vsakdanje uporaben avtomobilski paket. Tudi zato so Slovenci na ta avto pripravljeni čakati več kot pol leta. Foto: WRC Croatia

Pozitivno presenečenje izbora in avtomobilskega leta je nova kia ceed. Avto je zelo dober in ima ugodno ceno, še najbolj pa mu manjka ščepec avtomobilske karizme in drznosti. | Foto: WRC Croatia Pozitivno presenečenje izbora in avtomobilskega leta je nova kia ceed. Avto je zelo dober in ima ugodno ceno, še najbolj pa mu manjka ščepec avtomobilske karizme in drznosti. Foto: WRC Croatia

Pohvalno: številni varnostni sistemi že serijski

Ko smo finaliste cenovno primerjali, smo izbrali eno izmed šibkejših različic bencinskih motorjev z ročnim menjalnikom, a nismo pozabili na dodatke, kot so kovinska barva, samodejna klimatska naprava, parkirni senzorji, vzvratna kamera in nepogrešljiva varnostna oprema. Med to seveda spada sistem Front assist za preprečevanje trka v mestih, po možnosti radarski tempomat, funkcija Lane assist in sistem za opozorilo ob prečnem prometu med vzvratno vožnjo. Tega med vsemi ocenjujemo kot enega najbolj uporabnih, zato hvalimo podatek, da ga imajo na voljo vsi finalisti letošnjega izbora.

Cene finalistov podobne, popusti pa ne 

Če ne upoštevamo popustov, bi tako opremljeni ford focus, kia ceed in škoda karoq stali okrog 24 tisočakov. Cenejši je volkswagen T-roc, ki ima (podobno kot polo) v Sloveniji zelo konkurenčno ceno.

Cenovne razlike so dokaj majhne, razlike v popustih pa večje. Škoda in Volkswagen jih uradno ne ponujata, pri Fordu znaša popust 1.500, pri Kii pa osnovni kar 3.200 evrov (dodatni visok popust na financiranje).

Določene razlike pri razpoložljivosti sistemov pa vendarle obstajajo, tako na primer ceed radarski tempomat ponuja le v kombinaciji s samodejnim menjalnikom. Hvalimo serijsko založenost avtomobilov z varnostno-asistenčnimi sistemi.

Kateri je vaš favorit?

  • Škoda karoq
    19,65 %
    250 glasov
  • Volkswagen T-roc
    14,15 %
    180 glasov
  • Ford focus
    30,19 %
    384 glasov
  • Kia ceed
    13,29 %
    169 glasov
  • Volvo XC40
    22,72 %
    289 glasov
Oddanih 1272 glasov

Pregled: Kaj imajo in česa nimajo finalisti izbora?

 

Ford focus

Škoda karoq

Kia ceed

VW T-roc

Volvo XC40

Meniji v slovenščini

Ne

Da

Ne

Da

Da

Štirikolesni pogon

Ne

Da

Ne

Da

Da

Doplačilo za sam. menjalnik

1.900 EUR

2.100 EUR

1.200-1.800 EUR

Okrog 1.600 EUR

Serijsko

Spletni konfigurator

Ne

Da

Ne

Da

Ne

Front Assist serijsko

Da

Da

Da

Da

Da

Zaznavanje pešcev in kolesarjev serijsko

Da

Da

Ne

Da

Da

Lane Assist serijsko

Da

Ne

Da

Da

Da

Opozorilo ob prečnem prometu (dodatna oprema)

Da

Da

Da

Da

Da

Sovoznikov sedež nastavljiv po višini serijsko

Ne

Da

Ne

da

Ne

Dnevne luči LED serijsko

Da

Da

Da

Da

Da

Doplačilo žarometi LED

885 EUR

956 EUR

490 EUR

760 EUR

Serijsko

Samodejna klimatska naprava serijsko

Ne

Da

Ne

Ne

Ne

Parkirni senzorji zadaj serijsko

ne

Da

Ne

Da

Ne

Vsi finalisti ne ponujajo slovenskih menijev. Zgoraj slovenščina pri škodi karoq, spodaj največ slovaščina pri kii ceed. Tudi ford focus nima možnosti slovenskega jezika. | Foto: Gregor Pavšič Vsi finalisti ne ponujajo slovenskih menijev. Zgoraj slovenščina pri škodi karoq, spodaj največ slovaščina pri kii ceed. Tudi ford focus nima možnosti slovenskega jezika. Foto: Gregor Pavšič

Prostor na zadnji klopi je zgleden, pri focusu in karoqu ga je za odtenek več kot v ceedu. | Foto: Gregor Pavšič Prostor na zadnji klopi je zgleden, pri focusu in karoqu ga je za odtenek več kot v ceedu. Foto: Gregor Pavšič

Osnovno vprašanje: avtomobilska klasika ali športni terenec?

V finalu sta trčila dva avtomobilska svetova. Na eni strani dva predstavnika klasičnega nižjega spodnjega razreda, na drugi pa bolj ali manj klasični športni terenci. Ob tem smo si postavili vprašanje, koliko več avtomobila, kot sta karoq in T-roc, sploh ponujata v smislu "terenskega" potenciala. Oba imata namreč štirikolesni pogon na voljo le z najmočnejšim dizelskim motorjem in zato tudi staneta 30 tisočakov. Tako tudi izpadeta iz območja cenovne dostopnosti.

Focus, karoq in ceed so enako dolgi (4,3 metra) in imajo skoraj enako medosno razdaljo, T-roc pa je za približno deset centimetrov krajši. Karoq je v primerjavi s focusom od tal oddaljen za dodatnih 3,5 centimetra, pri focusovi različici ST-Line še za dodaten centimeter. To ne glede na le dvokolesni pogon karoqa prinaša prednosti pri skoku na robnik, tudi na makadamski cesti in pri lezenju čez občasne manjše terenske ovire.  

Zmagovalni ford focus ponuja odličen paket, ki pa ni popoln

Vseeno pa prisegamo na avtomobilsko klasiko, zato smo na sam vrh tudi na Siol.net postavili novega forda focusa. Ta ponuja veliko različic, je cenovno relativno dostopen in predvsem v svojem naboru ponuja (nekatere tudi serijsko) številne pomembne varnostne sisteme.

Focus se pelje odlično, je naravnan po meri nekoliko bolj dinamičnega voznika in z vidika udobja zaostaja za tekmecem, kot je kia ceed. Pri focusu hvalimo številne razpoložljive doplačljive sisteme, žal pa nima slovenskih menijev.

Danes se je postavil na vrh razreda, a ga pri branjenju položaja čaka zelo težko delo. Z novo generacijo je sicer ponudil odličen paket, ki pa na nobenem področju ne postavlja resnično novih standardov. Ker želi biti konkurenčen prej po vsebini kot ceni, bo z vidika primerjave zanimiv prihod nove generacije volkswagen golfa. Focus čakajo tudi izzivi na področju elektrifikacije pogonov, saj bo imel ceed v tej generaciji že tudi priključno hibridno različico.

Škoda karoq ponuja tudi digitalne merilnike, enako velja za volkswagen T-roca in volva XC40. Kmalu jih bo imel tudi ceed. | Foto: Gregor Pavšič Škoda karoq ponuja tudi digitalne merilnike, enako velja za volkswagen T-roca in volva XC40. Kmalu jih bo imel tudi ceed. Foto: Gregor Pavšič

Škoda z novim odličnim avtom po meri kupca, karoqu težko kaj očitamo

Priznamo, zelo težko smo se odločili glede prvega in drugega mesta in nad prepričljivo focusovo zmago smo bili presenečeni. Škoda karoq je namreč izjemno dober avtomobilski paket. Tako z vidika udobja kot opreme, prav tako tudi cene dvokolesno gnanih različic. Na voljo je manj motorjev kot pri focusu, zaradi svoje zasnove je med ovinki seveda manj prepričljiv od focusa, a zato ponuja zelo praktične rešitve v prtljažniku, ima slovenske menije, digitalne merilnike in podobno.

Z vidika napredka pa je bil kia ceed za nas razred zase. Udobje, varnost in cenovna dostopnost so njegovi izraziti aduti. Kdor udobje in prostornost postavlja pred dinamičnost (in posledično nekoliko večjo utesnjenost), bo v njem morda še bolj zadovoljen kot v focusu. Med ovinki ceed z vidika vodljivosti in občutka na volanu še ni na ravni focusa. Največji minus avtomobila pa je njegova konservativnost, ceedu preprosto manjka nekaj več oblikovalske drznosti in s tem povezane karizme. Tudi to pa je del izbora čustvenega nakupa novega avtomobila, ki danes v tem razredu stane vsaj okrog 25 tisočakov.

Oddani glasovi v finalu letošnjega izbora. | Foto: WRC Croatia Oddani glasovi v finalu letošnjega izbora. Foto: WRC Croatia

Ocene finalistov izbora

Slovenski avto leta Vransko | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Ford focus

Focus že od prve generacije v ospredje potiska odlične vozne lastnosti, vendar je v dvajsetih letih odrasel in v ospredje potisnil še družinsko uporabnost ter raznoliko izbiro številnih izvedenk. Poleg večkrat nagrajenih trivaljnih motorjev iz družine EcoBoost se slovenski kupec lahko odloča med običajno opremljenimi focusi, terensko obarvanim active, športno naravnanim ST-line, prestižnim vignale in tudi karavansko različico. Ne smemo pozabiti niti na varnost. Focus v osnovni opremi ponuja kar nekaj asistenčnih sistemov, številni pa so na voljo za doplačilo. Pri ogledu prtljažnega prostora nas je sicer bolj navdušil ceedov, ki ima bolje urejene prostore in bistveno lažje zapenjanje roloja.
Slovenski avto leta Vransko | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Škoda karoq

Karoq uspešno sledi zapovedim znamke Škoda, ki v ospredje postavlja družinsko uporabnost in uporabnikom olajša vsakodnevno življenje s številnimi dodatki Simply clever. Kljub svojim kompaktnim dimenzijam se je karoq dokazal s prostornostjo na zadnji klopi, v prtljažnem prostoru pa preseneti z uporabnimi malenkostmi. Večopravilna enota med drugim zna slovensko. Za na vrh mu je zmanjkalo nekaj več pogonskih kombinacij, štirikolesni pogon pa je na voljo le pri dizelskem agregatu. Karoq višjo osnovno ceno upravičuje z boljšo serijsko opremljenostjo – že prvi paket je namreč opremljen z avtomatsko klimatsko napravo in s parkirnimi senzorji zadaj. Pri škodi zahtevajo največ doplačila za samodejni menjalnik in žaromete v tehnologiji LED.
Slovenski avto leta Vransko | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Kia ceed

Korejci so dosegli ogromen napredek in enemu izmed najbolj priljubljenih modelov v ponudbi spremenili več kot le ime. Ceed je tehnološko povsem dorasel tekmecem in jih je v določenih primerih tudi prehitel. Stavi predvsem na udobje v vožnji in ima med izbrano peterico daleč najudobnejše sedeže. Na voljo je tudi kot karavan, ki ima ogromen prtljažnik z dvema globokima predaloma, dobrim rolojem in ravnim dnom. Pritožb nismo imeli niti na zadnji klopi, kjer je ob optimalno nastavljenem sedežu ostalo še precej prostora za kolena. Želeli bi si, da bi imel ceed nekoliko več karizme in da bi bil pametni prilagodljivi tempomat na voljo tudi pri ročnem menjalniku.
Slovenski avto leta Vransko | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Volkswagen T-roc

Volkswagen je dimenzijsko najmanjši avtomobil v peterici, zato se mu najbolj pozna nekaj manj centimetrov prostora v potniški kabini. Na zadnji klopi je bilo prostora dovolj za kolena, a ob družinski uporabi ga bo hitro zmanjkalo. Ima pa T-roc po uradnih podatkih za svoje mere razmeroma velik prtljažni prostor. Škoda le, da ima visok nakladalni rob in je ob postavljeni polici na višji ravni, ki ga razdeli na dva dela, precej plitek. Tako kot karoq tudi T-roc pozna slovenščino. T-roc stavi na povečano individualizacijo in atraktiven, nekoliko kupejevski videz, zato je tudi med vsemi prostorsko najslabše izkoriščen.
Slovenski avto leta Vransko | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Volvo XC-40

Najmanjši član Volvove družine terenskih modelov ima v svojem rokavu kar nekaj adutov. Poleg nekaterih varnostno-asistenčnih sistemov, digitalnih merilnikov in pokončno postavljene večopravilne enote je družinsko zelo uporaben SUV. Na zadnji klopi je imel več prostora kot vsi tekmeci, čeprav nas je zmotil nekoliko kratek sedalni del, prtljažni prostor pa povprečno prostornino rešuje s številnimi uporabnimi rešitvami. Hkrati gre za varnostno najbolj izpopolnjen model izmed peterice, ki z razumno izbrano opremo še ni tako drag, kot si marsikdo misli. Se pa cena zaradi širokega nabora dodatne opreme, ki je v večini primerov dražja kot pri preostalih finalistih, hitro povzpne nad štirideset tisočakov. Še posebej če pogledujemo po modelih s štirikolesnim pogonom.

 

 

 

 

Ne spreglejte