SiolNET. Avtomoto Zgodbe
7,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nakup električnega avtomobila: Kdo Slovencu zagotavlja do 7.500 evrov subvencije?

7,75

termometer

V prvem četrtletju je subvencijo za nakup električnega avtomobila izkoristilo že 72 Slovencev, skupaj s pravnimi osebami pa je Eko Sklad pomagal pri nakupu 97 elektrificiranih vozil. Skupna vrednost izplačil subvencij fizičnim in pravnim osebam je do konca aprila znašala dobrih 614 tisoč evrov. Iz katerega vira se zbirajo sredstva za subvencije?

Subvencije za nakup električnih avtomobilov je na voljo tudi tistim Slovencem, ki novo vozilo kupijo pri trgovcih v tujini. Subvencija za avto kot je opel ampera-e znaša 7.500 evrov, za priključne hibride kot je toyota prius pa 4.500 evrov. Subvencije za nakup električnih avtomobilov je na voljo tudi tistim Slovencem, ki novo vozilo kupijo pri trgovcih v tujini. Subvencija za avto kot je opel ampera-e znaša 7.500 evrov, za priključne hibride kot je toyota prius pa 4.500 evrov. Foto: Gregor Pavšič

Slovencu več finančnih kot sistemskih ugodnosti

Slovenija danes spada med evropske države z dokaj visokimi subvencijami za nakup električnega avtomobila. Nepovratna sredstva znašajo 7.500 evrov, kupec pa jih od Eko sklada dobi na podlagi izstavljenega predračuna. Eko sklad ponuja tudi zelo ugodne obrestne mere v primeru financiranja. To je mogoče za celoten maloprodajni znesek avtomobila ali pa z odšteto subvencijo.

Nekatere druge države po drugi strani prinašajo več sistemskih ugodnosti. Pisali smo že o Norveški, kjer imajo v mestu brezplačna parkirišča za električne avtomobile. Ti se lahko za zdaj vozijo tudi po pasovih za avtobuse in taksije. V Ljubljani tega ne predvidevajo niti za električne avtomobile sistema souporabe vozil "car sharing", prav tako so parkiranje ob mestnih polnilnicah omejili le na tri ure.  

Kdor natoči 50-litrsko posodo z dizelskim gorivom, v sklad za financiranje električnih avtomobilov torej prispeva 48,8 centa. Kdor natoči 50-litrsko posodo z dizelskim gorivom, v sklad za financiranje električnih avtomobilov torej prispeva 48,8 centa. Foto: Gregor Pavšič

Subvencije niso omejene z višino nakupne vrednosti avtomobila. Veljajo tudi za najdražje avtomobile, na primer za Teslina modela S in X. Subvencije niso omejene z višino nakupne vrednosti avtomobila. Veljajo tudi za najdražje avtomobile, na primer za Teslina modela S in X. Foto: Gregor Pavšič Od kod prihajajo sredstva za subvencije?

Subvencija ob nakupu je namenjena predvsem manjšanju razlike med klasičnimi in električnimi avtomobili. Pri teh je ena najdražjih postavk litij-ionska baterija. Njen strošek se je v zadnjih letih sicer že močno zmanjšal, proizvajalci pa v vozila vgrajujejo enote z vse večjo kapaciteto.

Kupec električnega avtomobila subvencije ne dobi neposredno iz državnega denarja. V skladu se nabirajo sredstva, ki jih v obliki "prispevka na porabo energije za povečanje energetske učinkovitosti" plačamo tudi ob vsakem natočenem litru bencina, dizla, prav tako tudi ob uporabi avtoplina, porabljanju elektrike in podobno.

V ceni litra dizelskega goriva  (1,17 evra) znaša letos ta prispevek 0,8 centa. Plačujemo ga od leta 2010, ko je znašal še 0,2 centa na liter. Lani je znašal 0,6 centa na liter dizla. Pri litru 95-oktanskega bencinskega goriva znaša ta prispevek 0,73 centa na liter goriva. Prav tako prispevamo 0,8 centa za vsako kilovatno uro porabljene električne energije.Cenam prispevka je treba dodati še DDV.

Kdor natoči 50-litrsko posodo z dizelskim gorivom, v sklad za financiranje električnih avtomobilov torej prispeva 48,8 centa.

Letos do konca aprila subvencije za 97 vozil

Letos so do konca aprila subvencijo odobrili za nakup 72 električnih avtomobilov fizičnih oseb (vlog je bilo 76) v skupni vrednosti 456 tisoč evrov, so nam sporočili iz Eko sklada. Pravnim osebam so odobrili 21 vlog za skupno 25 vozil, katerih skupna vrednost je znašala 158.461 evrov.

Subvencije niso enako visoke za vse tipe elektrificiranih avtomobilov. Kdor na primer kupi priključno hibridno vozilo, trenutno dobi 4.500 evrov subvencije.

Nepovratna subvencija ne sme preseči 50 odstotkov vrednosti priznanih stroškov naložbe.

Priznani stroški naložbe so (vključno z DDV):

- strošek nakupa novega vozila na električni pogon;
- strošek nakupa novega priključnega hibridnega vozila (plug-in) ali novega vozila na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender);
- strošek nakupa predelanega vozila;
- stroški sestavnih delov, potrebnih za predelavo vozila na električni pogon, in stroški dela predelave.

Subvencija tudi za nakup novega električnega avtomobila v tujini

Nekaj električnih avtomobilov danes pri slovenskih trgovcih ni mogoče kupiti. To velja predvsem za nissana leafa, najbolje prodajani električni avtomobil na svetu, tudi nova opel ampera-e bo v Slovenijo prišla naknadno. Je pa mogoče leafa kupiti v Avstriji in tudi v tem primeru lahko Slovenec računa na subvencijo Eko sklada. Pogoj je, da bo avtomobil v Sloveniji registriran prvič in da bo registriran na ime vlagatelja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin