Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
15.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

Natisni članek

Kolimska avtocesta Rusija Sibirija

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 15.15

6 let, 6 mesecev

Kolimska avtocesta – vožnja v kruto Sibirijo prek zloglasne "ceste kosti"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23
Yakutsk

Spoznajte cesto v osrčje Sibirije, v najbolj neizprosno in eno najhladnejših naseljenih pokrajin na svetu. Več kot dva tisoč kilometrov ceste proti Yakutsku, ki so jo nekoč gradili ruski zaporniki, z zimskim ledom in poletnim blatom požene do skrajnosti.

Gradnja ceste ima krvavo zgodovino, saj je na njeni trasi umrla kopica prisilnih delavcev. | Foto: Gradnja ceste ima krvavo zgodovino, saj je na njeni trasi umrla kopica prisilnih delavcev. Cesto so zgradili na okostjih prisilnih delavcev

Ceste se je prijel vzdevek "Cesta kosti", saj so jo zgradili dobesedno na okostjih številnih umrlih delavcev. Graditi so jo začeli v tridesetih letih prejšnjega stoletja pod taktirko takratne sovjetske oblasti. Pot skozi vzhodno Sibirijo so tlakovali Leninovi in Stalinovi politični zaporniki. Najprej iz delavskih taborišč v Sevvostlagu, pozneje pa so delovno silo dobili iz še iz gulagov in jo gradili vse do leta 1953.

Tako mrzlo, da pozimi zunaj ne smete nositi očal

Cesta povezuje okolico mesta Yakutsk z Magadanom v bližini Kamčatke in je bila dolga več kot dva tisoč kilometrov. Cesta pelje v naseljena območja, ki zunaj Antartike slovijo kot najhladnejša naseljena področja na svetu. Januarja v okolici  Yakutska znaša povprečna temperatura od 40 do 50 stopinj Celzija pod lediščem.

Domačini ne priporočajo nošenja očal, saj se ta preprosto prilepijo na lica. V bližnjem naselju Oymyakon pri Tomtorju je nekoč temperatura padla pod minus 70 stopinj Celzija, kar je najnižja zabeležena temperatura v naseljenem področju do zdaj.

Video - Življenje v mestu ob skrajno nizkih temperaturah:

Pozimi led, poleti globoko blato

Za voznike na tem področju je bila cesta vselej velik izziv, saj vodi skozi neizprosno pokrajino in si jo deli s številnimi divjimi živalmi. Najlažje prevozna je pozimi, ko jo prekrije led. Vozne razmere vseeno slabšajo vremenski pogoji in slaba vidljivost, v poletnih mesecih pa postane skoraj neprevozna zaradi globokega blata.

Leta 2008 je cesta dobila status ruske zvezne ceste. Takrat so tudi zgradili obvoz prek mesta Tomtor in zdaj je ta makadamska cesta tudi redno vzdrževana. Stari del ceste, ki se imenuje Stara poletna cesta, je postal skoraj nevzdrževan in zapuščen. Nanjo danes zapeljejo le še največji avanturisti z motorji in zmogljivimi terenskimi vozili.

Avtomobili morajo biti prilagojeni skrajno nizkim temperaturam. Kdor se ustavi le v trgovini, pusti motor avtomobila raje kar prižgan. | Foto: Avtomobili morajo biti prilagojeni skrajno nizkim temperaturam. Kdor se ustavi le v trgovini, pusti motor avtomobila raje kar prižgan.

Tovornjak za prihod v mesto potrebuje dva tedna, vozniki pa v tem času ne ugašajo motorjev. Na pot se vedno odpravijo v parih. Kdor s pokvarjenim vozilom ostane sam sredi divje in krute pokrajine, se težko izogne smrti. | Foto: Tovornjak za prihod v mesto potrebuje dva tedna, vozniki pa v tem času ne ugašajo motorjev. Na pot se vedno odpravijo v parih. Kdor s pokvarjenim vozilom ostane sam sredi divje in krute pokrajine, se težko izogne smrti. Domačini pustijo motor avtomobila kar prižgan

Yakutsk je največje mesto, ki so ga zgradili na trajno zmrznjeni tleh (permafrost). Večina hiš je postavljenih na globokih betonskih pilotih. Do mesta ne pelje železnica. Moskva je oddaljena šest časovnih pasov, polet z letalom traja okrog šest ur. Iz vzhodne smeri je mesto dostopno le prek nevarne ceste, na kateri so najpogostejša tovorna vozila.

Ta dostavljajo dobrine v mesto in omogočajo preživetje okrog 200 tisoč prebivalcem tega mesta. Tovornjak za prihod potrebuje dva tedna, vozniki pa v tem času ne ugašajo motorjev. Na pot se vedno odpravijo v parih. Kdor s pokvarjenim vozilom ostane sam sredi divje in krute pokrajine, se težko izogne smrti.

Domačini mesta, ki slovi kot eno največjih najdišč draguljev, so se na krute razmere navadili

Tudi v mestu mnogi vozniki ne ugašajo svojih avtomobilov, če se ustavijo le na krajših postankih, je pred leti iz mesta poročal časnik The Independent. Mesto, ki je z okolico bogato z zlatom in diamanti, se je kljub oddaljenosti in zahtevnim življenjskim pogojem spremenilo v navzven povsem moderno mesto. Domačini so se privadili na skrajno nizke temperature in življenje v tako surovih razmerah, kar je za naključne obiskovalce mesta nekaj nepredstavljivega. 

Video - Promet s tovornjaki v Sibiriji:

Okolico Kolimske avtoceste so pred desetletjem prizadele hude poplave. | Foto: Okolico Kolimske avtoceste so pred desetletjem prizadele hude poplave.

Ogrevanje airbusa s paro iz tovornjaka. | Foto: Ogrevanje airbusa s paro iz tovornjaka.

Ne spreglejte