Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
15. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

4

Natisni članek

Renault Moj avto

Sobota, 15. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Katrca vzbuja nostalgijo, Slovenci pa jih radi obnavljamo in še raje vozimo #foto #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

4

Renault 4 katrca | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Po slovenskih cestah se še vedno vozi več kot tisoč renaultov 4 oziroma priljubljenih katrc, ki so pred desetletji pomenile avtomobilsko svobodo marsikatere slovenske družine. Danes so to udobni uživaški avtomobili, ki med ovinke prinašajo veliko nostalgije. Mladi fantje jih obnavljajo in predelujejo.

Renault 4 je eden od najbolj kultnih avtomobilov zadnjega pol stoletja. Tudi v Sloveniji ime katrca pri številnih voznikih vzbudi veliko nostalgije. Številni so jo vozili v mladosti ali pa je bila družinski avto njihovih staršev. Avtomobil so izdelovali tudi v novomeškem Revozu, kjer so bile zanjo nekoč čakalne vrste zelo dolge. Ko je leta 2011 minilo 50 let od začetka proizvodnje, jih je bilo v Sloveniji še vedno registriranih okrog 1.500.

Video: Spoznajte lastnika tega renaulta 4 in se zapeljite z njim

Simon Mihelj je svojo katrco v slogu Gordinija obnavljal približno pol leta. | Foto: Gregor Pavšič Simon Mihelj je svojo katrco v slogu Gordinija obnavljal približno pol leta. Foto: Gregor Pavšič Ajdovska katrca v barvah gordinija

Na slovenskih cestah se pojavlja vse več lepo obnovljenih in restavriranih. Nekatere so že, druge šele bodo prevzele status žlahtnega starodobnika in na cesti spominjale na vozniško mladost marsikaterega Slovenca in tudi na našo tehnološko kulturo.

Med vožnjo v okolici Ajdovščine bi v katrci težko spregledali domačina Simona Mihlja, ki je svojo obnovil in ji namenil videz znamenite Renaultove športne linije gordini. To je sicer imitacija te različice, saj Renault športne katrce ni nikoli izdelal. Ajdovska je prepoznavna po pravi modri barvi, dveh belih črtah in sprednjih žarometih z značilnim francoskim zlatim odsevom.

"Imel jo je obrtnik, ki je z njo vozil furnir. Prodajal je dve, poleg te še eno razbito. Za 100 evrov sem moral odpeljati obe in tista razbita mi je prišla prav za rezervne dele. Česar nisem uporabil, sem doma spravil. Kdo ve, morda bom te dele še potreboval. Če je imela nekoč zgolj obrtniške naloge, je danes predvsem 'nedeljski' avto," razlaga Mihelj, ki je avtomobil kupil leta 2011. Doma ga je imel štiri ali pet let, šele nato ga je v pol leta uredil in obnovil.  

Katrca ima prevoženih115 tisoč kilometrov, od tega jih je njen zdajšnji lastnik prevozil okrog 22 tisoč. "Najbolj primerna potovalna hitrost je od 80 do 100 kilometrov na uro," pravi. | Foto: Gregor Pavšič Katrca ima prevoženih115 tisoč kilometrov, od tega jih je njen zdajšnji lastnik prevozil okrog 22 tisoč. "Najbolj primerna potovalna hitrost je od 80 do 100 kilometrov na uro," pravi. Foto: Gregor Pavšič

Spredaj za ustavljanje skrbijo diski, zadaj zavorni bobni. Treba je voziti previdneje in tudi zavirat prej kot z modernimi avtomobili. | Foto: Gregor Pavšič Spredaj za ustavljanje skrbijo diski, zadaj zavorni bobni. Treba je voziti previdneje in tudi zavirat prej kot z modernimi avtomobili. Foto: Gregor Pavšič Pred 28 leti so jo izdelali v Revozu

Njegova katrca je letnik 1989 in izdelali so jo prav v Revozu. Večinoma je še danes serijska, dobila pa je bolj udobne sprednje sedeže in novo premično streho. Prestavili so jo z renaulta twinga prve generacije.

"Zdaj je avto obnovljen in v odličnem stanju. Zlahka se z njo odpravim tudi na daljše poti, lani sem bil na primer na Korčuli. Vožnja je udobna, prijetna in prav uživaška. Navadno se dobimo s kolegi, ki imajo tudi stare avtomobile, in se odpravimo na izlet," dodaja Mihelj, ki je v dveh letih z njo prevozil okrog 22 tisoč kilometrov. Merilnik razkriva, da so v 28 letih z njo prevozili 115 tisoč kilometrov.

Renault je model 4 izdeloval med leti 1961 in 1992 in sicer kar v 17 državah sveta. Pomembno vlogo pri proizvodnji je igralo tudi Novo mesto, kjer so katrce začeli izdelovati v začetku leta 1973. Takrat je podjetje IMV od ljubljanskega Litostroja prevzelo sodelovanje z Renaultom, obe podjetji pa sta pozneje ustanovili Revoz. V Sloveniji so jih izdelali več kot 575 tisoč, med njimi tudi povsem zadnjo. Renault jih je skupno izdelal več kot osem milijonov, katrca pa je s tem povsem upravičila svoja pričakovanja. Renault je prav z njo prvič zakorakal na tuje avtomobilske trge in ljudem ponudil avtomobil, ki je bil odgovor Citroënovemu spačku in Volkswagnovemu hrošču.   

"Vožnja je udobna, prijetna in prav uživaška. Navadno se dobimo s kolegi, ki imajo tudi stare avtomobile, in se odpravimo na izlet ..." | Foto: Gregor Pavšič "Vožnja je udobna, prijetna in prav uživaška. Navadno se dobimo s kolegi, ki imajo tudi stare avtomobile, in se odpravimo na izlet ..." Foto: Gregor Pavšič

Avtomobil preproste mehanike, priporočena potovalna hitrost od 80 do 100 km/h

Tak renault štiri je seveda avtomobil preproste mehanike. Rojen je bil v dobi, ko so avtomobili poznali le malo elektronike. Mihelj vožnjo katrce prav zaradi neposrednosti in trdote volana ter zavor primerja z vožnjo motorja. Zaščitni znak avtomobila sta bila tudi nagibajoče podvozje in poseben sistem menjalnika na vrhu sredinske konzole.

Ustrezna potovalna hitrost se giblje med 80 in 100 kilometri na uro. Hitrejša vožnja avtomobila, ki je iz današnjega vidika sestavljen zelo preprosto in vzvojno nič kaj prida čvrst, bi jo že preveč obremenila. Njen 1,1-litrski motor ima 34 "konjev", v posodi za gorivo pa je prostor za ravno toliko litrov bencinskega goriva.

Del renaultov 4 Mlinarjevih iz Žirov, kjer je svoja sinova Jana in Andreja nad katrco navdušil že njun oče. Z njo se je vsak dan iz Žirov vozil na delo v avstrijski Celovec. | Foto: Osebni arhiv Jan Mlinar Del renaultov 4 Mlinarjevih iz Žirov, kjer je svoja sinova Jana in Andreja nad katrco navdušil že njun oče. Z njo se je vsak dan iz Žirov vozil na delo v avstrijski Celovec. Foto: Osebni arhiv Jan Mlinar
Mlinar katrce tudi obnavlja in v Žiri mu jih na obnovo vozijo tudi tujci. Med njimi je največ Francozov. | Foto: Osebni arhiv Jan Mlinar Mlinar katrce tudi obnavlja in v Žiri mu jih na obnovo vozijo tudi tujci. Med njimi je največ Francozov. Foto: Osebni arhiv Jan Mlinar Brata iz Žirov imata doma okrog 60 katrc!

Eden od največjih poznavalcev katrc v Sloveniji pa je nedvomno Jan Mlinar iz Žirov. Doma jih redno obnavlja in to dela tudi za naročnike iz tujine. Med temi je največ Francozov in Mlinar se je že dobro specializiral za obnavljanje teh avtomobilov. Kot pravi sam, je vedno največ dela s karoserijo, ki je bila šibek del avtomobila. Razvil je tudi nekaj svojega orodja, s katerim si olajša ravnanje pločevine.

"V katrco sem se zaljubil že kot otrok. Imel jo je moj oče, ki se je z njo vsak dan vozil iz Žirov v Celovec na delo. Jaz sem kupil prvo, ko sem bil star šele 12 let," nam je povedal Mlinar, ki se prav tako rad z njimi zapelje na izlet in z njimi uživa v vsakem prevoženem kilometru.

Pri Mlinarjevih imajo renault 4 zapisan v genih. Vozil ga je oče, poleg Jana pa se z obnavljanjem katrc ukvarja tudi njegov brat Andrej. Skupaj jih imata kar okrog 60. Natančnega števila še sama na vesta, saj jih ves čas kupujeta, obnavljata, prodajata in oddajata. Eno izmed katrc sta podarila tudi muzeju IMV v Novem mestu.

Med kopico domačih kar težko izbere tisto najljubšo. Pri srcu mu je renault 4 super iz leta 1962. Pripeljali so ga iz Francije, ni pa še obnovljen. Poseben je tudi renault 4, v katerega so vgradili motor renault 5 alpine. Ta ima serijsko 93 "konjev", a so mu moč povečali na 110 "konjev". Ima tudi 15-palčna kolesa in petstopenjski menjalnik, diskaste zavore tudi na zadnjih kolesih, trše vzmetenje, centralno zaklepanje, nižje podvozje in podobno.  
Ne spreglejte