SiolNET. Avtomoto Zgodbe
3,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger
BMW in Akrapovič skupaj v Le Mans

Akrapovič v Frankfurtu: Kakšen je doseg slovenskih izpuhov v avtomobilskem svetu?

3,30

termometer

Akrapovič Frankfurt
Foto: Gregor Pavšič

Na 300 kvadratnih metrih se na avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavlja tudi slovenski Akrapovič, ki tretjino svoje proizvodnje že nameni avtomobilom. Obseg avtomobilskih izpuhov nameravajo kmalu še povečati. Novo prestižno sodelovanje z BMW: Akrapovičev izpuh na njihovem avtomobilu ob povratku v sloviti Le Mans.

Bok novega dirkalnika za Le Mans krasi slovenski izpušni sistem. Bok novega dirkalnika za Le Mans krasi slovenski izpušni sistem. Foto: Gregor Pavšič Vodstvo Akrapoviča je v eni izmed hal avtomobilskega salona v Frankfurtu svoje produkte predstavilo le kako uro za tistem, ko je v sosedni hali zabobnel novi dirkalni BMW M8 GTE. To je avtomobil, s katerim BMW napoveduje tako serijo 8 kot tudi svojo vrnitev na prestižno 24-urno dirko v Le Mansu. Za tisti gromek zvok pa je bi zaslužen tudi izpušni sistem Akrapoviča, ki krasi bok nemškega dirkalnega avtomobila.

Uroš Rosa, izvršni direktor Akrapoviča: Obseg prodanih avtomobilskih izpušnih sistemov se bo v naslednjih dveh letih precej povečal. Uroš Rosa, izvršni direktor Akrapoviča: Obseg prodanih avtomobilskih izpušnih sistemov se bo v naslednjih dveh letih precej povečal. Foto: Gregor Pavšič Letno izdelajo okrog 200 tisoč izpuhov, slaba tretjina jih gre na avtomobile

Igor Akrapovič je podjetje uveljavil z izpušnimi sistemi za motocikle in še danes je Akrapovičev razstavni prostor precej bolj natrpan in oblegan na motociklističnem sejmu Eicma v Milanu kot pa na klasičnem avtomobilskem salonu. Pri Akrapoviču letno prodajo okrog 200 tisoč izpušnih sistemov, po številnih uspehih v avtomobilskem športu (zmage z Audijem v Le Mansu in z BMW v nemški seriji DTM) pa postajajo slovenski izpušni sistemi vse pogostejši tudi na vozilih s štirimi kolesi.

"Avtomobilski del pomeni približno 30 odstotkov prodaje, večji skok pa bo v prihodnjem letu in letu zatem. Dogovarjamo se s proizvajalci in njihovi modeli bodo prišli na trg. Raste poprodajna prodaja, pričakujem tudi porast prodaje v ZDA. Tam bomo zamenjali partnerja. Pomembno je sodelovanje z Audijem za audi TTRS, kjer smo vključeni v paket performance. Takih sodelovanj bo še več," nam je v Frankfurtu, kjer se Akrapovič predstavlja na 300 kvadratnih metrih razstavišča, povedal njihov izvršni direktor Uroš Rosa.

BMW-jev dirkalnik za Le Mans oziroma svetovno prvenstvo vztrajnostnih dirk je tudi napoved serijskega BMW serije 8. BMW-jev dirkalnik za Le Mans oziroma svetovno prvenstvo vztrajnostnih dirk je tudi napoved serijskega BMW serije 8. Foto: BMW

Serijski izpušni sistem za volkswagen golfa R, audija TT RS, bentleya bentaygo ...

Letos smo že poročali o Akrapovičevem serijskem izpuhu iz titana za novega volkswagen golfa R (kot doplačilo), ki ga kupci najdejo tudi v uradnem konfiguratorju tega avtomobila. Čeprav se lahko cena takega dodatka približa 10 odstotkom cene vsega vozila, je moč blagovne znamke družbe iz Ivančne Gorice dovolj mikavna za lastnike športnega golfa s štirikolesnim pogonom in 310 "konji".

Akrapovič ima prek paketa performance tudi serijski produkt za audija TT RS, prav tako za luksuznega bentleyja bentaygo. Ga bodo izdelali tudi za novo generacijo renaulta megana RS, ki so ga Francozi predstavili včeraj in bo naknadno na voljo tudi v različici trophy s 300-"konjskim" motorjem? Ob tem vprašanju se pri Akrapoviču za zdaj le nasmihajo in prihodnjih sodelovanj ne komentirajo.

Izdelava izpušnega sistema za novega volkswagen golfa R, najhitrejšega golfa vseh časov. V primerjavi s serijskim je lažji kar za 40 odstotkov oziroma 7,2 kilograma. Izdelava izpušnega sistema za novega volkswagen golfa R, najhitrejšega golfa vseh časov. V primerjavi s serijskim je lažji kar za 40 odstotkov oziroma 7,2 kilograma. Foto: Akrapovič

Na slovensko razstavišče sredi Frankfurta sodi tudi potica ... Na slovensko razstavišče sredi Frankfurta sodi tudi potica ... Foto: Gregor Pavšič V Frankfurt po moč blagovne znamke in na (skrivne) sestanke z vodilnimi menedžerji avtomobilskih partnerjev

Roso smo v družbi številnih svetovnih premier vprašali, zakaj slovensko podjetje kot razstavljalec sploh sodeluje v Frankfurtu. Najem razstavišča seveda stane, Akrapovič in njemu podobni dobavitelji pa svojega prostora tudi ne dobijo v najbolj obleganih razstavnih halah. Se gradi moč blagovne znamke ali pa merijo na končne stranke, ki jih med več kot 900 tisoč obiskovalci salona (podatek za zadnjo izvedbo leta 2015) zagotovo ni malo?

"Neposrednega skoka prodaje po naši predstavitvi na sejmu ni. Na salon pridemo zaradi blagovne znamke, prav tako pa smo tu tudi v družbi svojih končnih strank. Veliko naših trgovcev nas obišče. V uvodnih dnevih imamo veliko sestankov s proizvajalci. Tu je preprosto organizirati sestanke na najvišji ravni, saj so tu prisotni vodilni menedžerji. Tako se rojevajo novi posli.

Pri tem kajpak nikogar kaj veliko ne zanima, da Akrapovič ni podjetje iz avtomobilsko najbolj razvitih držav, temveč iz Slovenije. To dokazujejo navsezadnje tudi drugi slovenski dobavitelji avtomobilske industrije. Ljudi zanima produkt in gredo tja, kjer ga pač dobijo. Za nameček ima Slovenija tudi iz vidika logistike številne prednosti.  

Je težje razviti izpušni sistem za avtomobil ali motocikel?

Medtem ko imajo pri Akrapoviču ločen razvoj izpušnih sistemov za dirkaške in cestne motocikle, produkte za avtomobile razvijajo sami. Pri Akrapoviču priznavajo, da so standardi v avtomobilski industriji pogosto višji in zahtevnejši.

Uroš Rosa o razliki zahtevnosti izdelave izpušnega sistema za avtomobil ali motocikel: "Če delaš za proizvajalca, ga je težje narediti za avtomobile kot motorje. Tu so zahtevani standardi izjemno visoki. Prestati je treba vzdržljivostne teste, vsi pogoji so strožji. Iz vidika kompleksnosti produkt in konfiguracijah pa sta oba svetova precej podobna. Tudi motociklistična industrija napreduje. Sprejema motorje normativov Euro 4 in razmišlja o normativih Euro 5. Izdelava modernih izpuhov še zdaleč ni preprosta. Če želiš izdelati produkt, ki ne bo namenjen le tekmovalni rabi na dirkališčih, potem pač moraš vse te pogoje izpolnjevati. To je predpogoj za homologacijo. Take zahteve so tudi naša prednost pred nekatero konkurenco oziroma manjšimi podjetji, ki morda nimajo znanja in infrastrukture za tako kompleksne razvoje. Te zahteve zato prinašajo možnosti za našo širitev."

Akrapovič Frankfurt Foto: Gregor Pavšič

Akrapovič Frankfurt Foto: Gregor Pavšič

 

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • modrooki / 13.09.2017. ob 19:13 +3 0

  Kapo dol. Eni redkih v Sloveniji, ki ne prodajajo samo lastnega znoja, ampak tudi blagovno znamko.

  +3 0
 • amarita / 08.06.2018. ob 22:32 +1 0

  in takega uspesnega podjetnika bi luka mesec e ukinil in mu vse vzel ker je kapitalist!!!! in tak mesecnjak bi vodil politiko,....!!!! Slovenija ni pravna drzava,je na pravi poti propada z komunisti u vladi!!!

  +1 0
delitve: 159
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin