Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2016,
10.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča P automobil import

Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

advertorial Peugeot Družinski Avtomoto Urbani Atomoto

Petek, 29. 4. 2016, 10.29

2 meseca, 1 teden

Peugeotov avtomatik v praksi: parkiranje na milimeter natančno, sproščeno v gostem prometu, brez težav na klancu …

Vsebino omogoča P automobil import

Foto: Klemen Korenjak

Peugeot 308 - samodejni menjalnik | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Izkušeni voznik je sprejel izziv vprašanja izbire ročnega ali avtomatskega menjalnika pri zelo uporabnem družinskem karavanu Peugeotu 308 SW. Z njim se je podal v urbano džunglo, parkiral na milimeter natančno, brez težav v mokrem in spolzkem speljeval na klancu ter preveril tudi njegovo sodelovanje pri dinamični vožnji in vožnji v zimskih razmerah. Izpostavlja udobje in uglajenost vožnje v vseh razmerah. Pravi, da dileme ni, avtomatik je odličen.

Pametni menjalnik za vse režime vožnje, tudi če cesto pobeli pomladni sneg

Zimski program poskrbi, da motor deluje mehko, "po trepalnicah" bi lahko rekli, in samodejno preprečuje spodrsavanje koles med speljevanjem ter tudi umirja zavorni učinek motorja, zaradi katerega bi lahko vozilo zdrsnilo s ceste.  | Foto: Klemen Korenjak Zimski program poskrbi, da motor deluje mehko, "po trepalnicah" bi lahko rekli, in samodejno preprečuje spodrsavanje koles med speljevanjem ter tudi umirja zavorni učinek motorja, zaradi katerega bi lahko vozilo zdrsnilo s ceste. Foto: Klemen Korenjak

Na prvem mestu kot veliko prednost avtomatskega menjalnika omenjamo izbiro treh načinov vožnje. Poleg normalnega sta tu še športni način in program za vožnjo v zimskih razmerah. S tem zadnjim začenjamo, dokler smo še pod vplivom nepričakovane snežne pošiljke, ki nas je presenetila ob koncu spomladanskega aprila.

Poleg prestavne ročice je dobro vidno stikalo s snežinko, o pomenu katere ni treba prebirati navodil za uporabo. Program poskrbi, da motor deluje mehko, "po trepalnicah" bi lahko rekli, in samodejno preprečuje spodrsavanje koles med speljevanjem ter tudi umirja zavorni učinek motorja, zaradi katerega bi lahko vozilo zdrsnilo s ceste. Da, tak menjalnik je lahko zelo dober pomočnik pri obvladovanju snega pod kolesi. Z njim pade še en mit, da avtomatik ni za sneg. Deluje veliko bolje kot na primer nervozna in prestrašena voznikova noga na sklopki.

Poleg snežinke je še malo bližje vozniku stikalo sport. To s takojšnjim pretikanjem v nižjo prestavo nedvoumno sporoča, čemu je namenjeno. Prestave preskočijo za eno navzdol, vrtljaji narastejo, volan otrdi, bencinski motorji dobijo športen prizvok, merilniki pa se obarvajo rdeče. Voznik seveda lahko še bolj poudari svoje dinamične želje in se tudi odloči za ročno izbiranje prestav. Avtomatika med pospeševanjem dovoljuje vrtenje motorja do 4.200 oziroma 4.400 vrtljajev na minuto, odvisno od prestave. Pri tem je voznik zlasti presenečen nad izredno kratkim časom, bolje trenutkom pretikanja.

Dinamični vozniki bodo pokimali odzivnosti in načinu izbire prestave

S tehnologijo, poimenovano Quick Shift Technology,  je njihov novi samodejni menjalnik zmožen prestavljati kar 40 odstotkov hitreje. Napredek je očiten, res. | Foto: Klemen Korenjak S tehnologijo, poimenovano Quick Shift Technology, je njihov novi samodejni menjalnik zmožen prestavljati kar 40 odstotkov hitreje. Napredek je očiten, res. Foto: Klemen Korenjak

Pa še eno podrobnost pri ročnem prestavljanju moramo omeniti. Ročico je treba povleči nazaj za prestavljanje v višjo prestavo in naprej, kadar vključujemo nižjo prestavo. To že spominja na ravnanje dirkačev v dirkalnikih, ki med ostrim zaviranjem vso težo prenašajo na varnostnih pasovih ter pri tem skladno s pojemkom in ergonomijo potiskajo ročico menjalnika naprej. Bogato športno zgodovino in izkušnje iz mnogih svojih uspešnih dirkalnikov je Peugeot vključil tudi v družinski avtomobil. S pravo shemo pomika ročne izbire prestav (navzgor in navzdol) na avtomatskem menjalniku Peugeot subtilno, z občutkom pomežikne vsem dinamičnim vozniškim dušam. Bravo, tako, do zadnje podrobnosti, se neguje tradicijo, tehniško kulturo in vozniške želje.

Peugeotu je z novim avtomatikom uspelo izničiti tisti, običajno litrski, presežek v porabi goriva, ki se sicer pojavlja pri klasičnih samodejnih menjalnikih. Poraba goriva ni večja kot pri ročnem menjalniku. Prav na to posredno kaže tudi podatek, da sta končni hitrosti vozil pri obeh vrstah menjalnikov enaki. | Foto: Klemen Korenjak Peugeotu je z novim avtomatikom uspelo izničiti tisti, običajno litrski, presežek v porabi goriva, ki se sicer pojavlja pri klasičnih samodejnih menjalnikih. Poraba goriva ni večja kot pri ročnem menjalniku. Prav na to posredno kaže tudi podatek, da sta končni hitrosti vozil pri obeh vrstah menjalnikov enaki. Foto: Klemen Korenjak

Poraba ni večja, preverjeno

Tudi pri avtocestnih hitrostih motorni vrtljaji ostanejo v območju varčne vožnje. Pri 130 kilometrih na uro se motor vrti krepko pod 3.000 vrtljaji. Vse to se pozna v zelo ugodni porabi goriva.  | Foto: Klemen Korenjak Tudi pri avtocestnih hitrostih motorni vrtljaji ostanejo v območju varčne vožnje. Pri 130 kilometrih na uro se motor vrti krepko pod 3.000 vrtljaji. Vse to se pozna v zelo ugodni porabi goriva. Foto: Klemen Korenjak

Čeprav smo začeli z zimo in športom, spada med osnovne lastnosti samodejnih menjalnikov, saj ne boste verjeli, optimiziranje porabe goriva. Peugeotu je uspelo izničiti tisti, običajno litrski, presežek v porabi goriva, ki se sicer pojavlja pri klasičnih samodejnih menjalnikih. Prav na to posredno kaže tudi podatek, da sta končni hitrosti vozil pri obeh vrstah menjalnikov enaki.

Avtomatika med običajno vožnjo skrbi, da ostajajo motorni vrtljaji v čim bolj varčnem območju pod vrednostjo 2.000, k zmanjšanju porabe pa prispevajo že omenjeni kratki časi pri menjavanju prestav. Pri ročnem izbiranju se pri 1.750 vrtljajih prikaže puščica indikatorja, ki svetuje vozniku, kdaj naj prestavlja. Na osrednjem zaslonu lahko voznik spremlja pregledne podatke o trenutni ali povprečni porabi goriva.

Seveda svoje prispeva tudi sistem start&stop, ki je prav pri Peugeotu med najboljšimi. Zaradi posebnega sistema ponovnega zagona prek jermena alternatorja se motor zavrti zelo mirno, energijo pa ojača naboj iz kondenzatorja, tako da se gorivo privarčuje tudi takrat, kadar gre za zelo kratke prekinitve delovanja motorja.

Med ukrepe, ki lahko še dodatno zmanjšajo porabo goriva, spada izbira pnevmatik. Peugeot na svojih spletnih straneh predstavlja podatke o povprečni porabi goriva za vozila, opremljena z gumami z zelo nizkim kotalnim uporom in tudi z ultranizkim kotalnim uporom. Poraba goriva se zmanjša za deciliter, obenem pa se še izboljša pospeševanje in poveča končna hitrost.    

Poleg že omenjene prednosti v gneči (vožnja zaustavi–spelji–zaustavi je s samodejnim menjalnikom povsem nestresna) se samodejni menjalnik izkaže tudi v drugih primerih. Speljevanje samo je v vseh primerih povsem lahkotno in nestresno, saj, kot rečeno, voznik le premakne nogo s stopalke zavore na plin. | Foto: Klemen Korenjak Poleg že omenjene prednosti v gneči (vožnja zaustavi–spelji–zaustavi je s samodejnim menjalnikom povsem nestresna) se samodejni menjalnik izkaže tudi v drugih primerih. Speljevanje samo je v vseh primerih povsem lahkotno in nestresno, saj, kot rečeno, voznik le premakne nogo s stopalke zavore na plin. Foto: Klemen Korenjak

V gneči leva noga mirno počiva, adijo, stokratno pritiskanje in popuščanje sklopke

Veliko bolj udobna vožnja po mestu v gostem prometu. | Foto: Klemen Korenjak Veliko bolj udobna vožnja po mestu v gostem prometu. Foto: Klemen Korenjak

Voznik morda najbolj zadovoljno hvali lastno izbiro menjalnika, kadar se na cesti ujame v prometni zamašek. Počasno pomikanje po meter ali dva, ki mu sledi stokratno ustavljanje, je zoprno za voznike z ročnimi menjalniki.

Leva noga voznika, ki upravlja samodejni menjalnik, pa počiva na opori z obliko stopalke. Vozniku ostane samo rahlo pritiskanje in popuščanje zavore. Kdor pozorno spremlja dogajanje v koloni pred seboj, lahko včasih celo shaja brez zavore.

S premikanjem prestavne ročice iz D v N in nazaj (pri 308 SW ni treba pritiskati zavore) se lahko uskladi z gibanjem vozila pred seboj. Odlično.

Novi Peugeotov samodejni menjalnik ima tudi posebno funkcijo "lezenja", pri kateri se zna avtomobil v izbrani smeri – naprej ali nazaj – gibati čisto počasi. Gre za zelo uporabno funkcijo, ki omogoča izjemno natančne, milimetrske pomike avtomobila brez cukanja ali naprezanja. Parkiranje na omejenem, tesnem prostoru je tako bistveno manj stresno, saj ima voznik vseskozi popoln nadzor nad plinom in hitrostjo, kar pomeni, da se lahko povsem osredotoči na natančno upravljanje volana. | Foto: Klemen Korenjak Novi Peugeotov samodejni menjalnik ima tudi posebno funkcijo "lezenja", pri kateri se zna avtomobil v izbrani smeri – naprej ali nazaj – gibati čisto počasi. Gre za zelo uporabno funkcijo, ki omogoča izjemno natančne, milimetrske pomike avtomobila brez cukanja ali naprezanja. Parkiranje na omejenem, tesnem prostoru je tako bistveno manj stresno, saj ima voznik vseskozi popoln nadzor nad plinom in hitrostjo, kar pomeni, da se lahko povsem osredotoči na natančno upravljanje volana. Foto: Klemen Korenjak

Strah pred parkiranjem je povsem odveč …

Peugeot 308 - samodejni menjalnik | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Voznici, ki ne mara nobenega načina parkiranja, smo predlagali, naj poskusi s Peugeotovim karavanom.

"To pa ne, pa še avtomatik je," se je branila. Pa smo jo prepričali, da je parkiranje z avtomatikom mnogo lažje, kar nam je na koncu tudi priznala. Seveda ji pri tem nismo ponudili možnosti samodejnega vzvratnega parkiranja, pač pa je spoznala in uporabila Peugeotov sistem lezenja.

Ta omogoča zelo počasno in natančno približevanje vozilu spredaj oziroma zadaj, pri tem pa ji je bil v pomoč zaslon s shematičnim prikazom ovir okoli vozila. "Ja, s tem avtomatikom bi pa tudi jaz našla parkirni prostor v mestu," je sklenila.

Brez težav je mogoče parkirati na milimeter natančno. V mestu in na ozkih parkirnih prostorih funkcija lezenja in natančnost avtomatika prideta še kako prav. Brez cukanja ni neprijetnih dotikov "na odbijač". Zelo dobra izkušnja.  | Foto: Klemen Korenjak Brez težav je mogoče parkirati na milimeter natančno. V mestu in na ozkih parkirnih prostorih funkcija lezenja in natančnost avtomatika prideta še kako prav. Brez cukanja ni neprijetnih dotikov "na odbijač". Zelo dobra izkušnja. Foto: Klemen Korenjak

Kje je zdaj tisti klanec, strup za sklopko?

Za speljevanje v klancu smo izbrali strmino, na katero se z lastnim vozilom ne bi podali. No, saj bi, vendar bi zelo pazili, da ne bi bilo treba ustaviti. Sklopka bi nam med speljevanjem z vonjem sporočila, da ji krajšamo življenjsko dobo. Za samodejni menjalnik pa je takšno speljevanje mala šala.

Hill holder da vozniku dve sekundi časa, da izbere primerne vrtljaje, in vozilo spelje kot po ravnem. Med mehkim speljevanjem brez sunkov ni nobene možnosti, da bi se vozilo pomaknilo nazaj, in še manj, da bi motor ugasnil. To je ena največjih prednosti takega pametnega avtomatskega menjalnik. Ne le, da poveča udobje in zmanjšuje stres, z njim se da izogniti škodi na pločevini in na strojnih elementih.

Pri speljevanju v klanec, tako naprej kot vzvratno, se (razen morda na najstrmejših klancih) vozniku sploh ni treba ukvarjati z (ročno) zavoro, poleg tega se mu sploh ni treba ukvarjati s pogosto stresnim počasnim spuščanjem sklopke. S samodejnim menjalnikom se motor pri speljevanju namreč nikoli ne zaustavi zaradi napake voznika, ker takšno napako samodejni menjalnik po definiciji izključuje.  | Foto: Klemen Korenjak Pri speljevanju v klanec, tako naprej kot vzvratno, se (razen morda na najstrmejših klancih) vozniku sploh ni treba ukvarjati z (ročno) zavoro, poleg tega se mu sploh ni treba ukvarjati s pogosto stresnim počasnim spuščanjem sklopke. S samodejnim menjalnikom se motor pri speljevanju namreč nikoli ne zaustavi zaradi napake voznika, ker takšno napako samodejni menjalnik po definiciji izključuje. Foto: Klemen Korenjak

Avtomatski menjalnik za ceno ročnega? Odločitev, katerega izbrati, ni težka ...

Glede na desetdnevi precej temeljit zapis lahko pošteno povemo, da je izbira avtomatskega menjalnika pri družinskem avtomobilu vsekakor pametna naložba. Sploh zato, ker so pri Peugeotu poskrbeli, da je padel tudi mit o dražjih modelih z avtomatskim menjalnikom. Pri modelu Peugeot 308, evropskem avtomobilu leta 2014, so namreč izenačili ponudbo: nakup tega modela z avtomatskim menjalnikom je cenovno povsem enak nakupu Peugeota 308 z ročnim menjalnikom. To zelo aktualno ponudbo lahko preverite tukaj.

Razkošje opreme, ki se v Peugeotu 308 SW lepo ujema z avtomatiko. | Foto: Klemen Korenjak Razkošje opreme, ki se v Peugeotu 308 SW lepo ujema z avtomatiko. Foto: Klemen Korenjak

Še dvomite? Peugeot razbija mite: ročni ali avtomatski menjalnik?  

Za avtomatske menjalnike so včasih veljali miti, ki preprosto ne držijo več. Preverjali smo jih s pomočjo testiranj v realnem okolju, kjer so izkušeni strokovnjaki preverjali porabo goriva, stroške vzdrževanja, zmogljivost in dinamično vožnjo. Oglejte si spletno stran z videoposnetki s testiranj in možnostjo rezervacije testnih voženj Peugeota 308 z ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Tako lahko izkušnjo pridobite tudi sami.

Ročni ali avtomatski? Za katerega bi se odločili?

Oddajte svoj glas v anketi.

Ne spreglejte