SiolNET. Avtomoto Zanimivosti
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bombni napad na Škodo

3

termometer

Češka avtomobilska tovarna Škoda je kot industrijski zavod Hermanna Göringa razmeroma dobro prestala drugo svetovno vojno, prvi dan miru pa je doživela uničenje.

Prvi dan miru

Tovarna je namreč, potem ko je bila že štiri dni v rokah čeških delavcev, na prvi dan miru 9. maja 1945 doživela letalski napad. Nad Mlado Boleslav je namreč priletelo devet bombnikov nemške Luftwafe v spremstvu dveh lovcev in na tovarno spustilo bombe.

Veliko jih menda niti ni eksplodiralo, zato pa so preostale povzročile dovolj škode. Uničile so glavne delavnice in oddelke za montažo ter skladišča za avtomobilske dele, kot so bili ležaji, električni pripomočki, gume in drugi deli iz gume. Izbruhnil je tudi požar, ki so ga delavci poskušali pogasiti, a so se končno morali umakniti pred novim bombnim napadom. V požaru so zato zgoreli tudi drugi deli tovarne, vključno s pisarnami, kjer so bile shranjene tehnične skice avtomobilov.

Poleg tovarne je bilo v bombnem napadu uničenih tudi 157 okoliških hiš, umrlo je 150 ljudi, veliko pa jih je bilo ranjenih. Tovarna je torej prvi dan svobode dočakala uničenje, ki pa ni vplivalo na ponovni zagon proizvodnje.

Že 24. maja je namreč iz proizvodnih dvoran pripeljal prvi tovornjak, 24 junija pa prvi povojni osebni avtomobil škoda 256.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin