Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 12. 2012,
14.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zgodovina

Sobota, 15. 12. 2012, 14.52

8 let

Aerodinamični kupe za nemške avtoceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekateri serijski avtomobili si med svojim proizvodnim ciklusom pridobijo status ikone, nekaterim pa to uspe že takoj, ko se pojavijo, pa čeprav jih je izdelanih zelo malo.

Vzor za atlantic

Takšen je bil recimo novim nemškim avtocestam namenjeni Daimler-Benzov aerodinamični kupe mercedes-benz 540 K autobahnkurier, ki ga je stuttgartska tovarna februarja 1934 v prototipni obliki prvič pokazala na avtomobilskem salonu v Berlinu.

S svojimi elegantnimi aerodinamičnimi linijami je menda vplival celo na Jeana Bugattija, ki naj bi potem, ko ga je videl, zasnoval oblike znamenitega bugattija atlantica.

Med poznavalci vsekakor velja za enega najlepših avtomobilov vseh časov.

Najsodobnejša tehnika

Za tehnično osnovo mu je služila mehanika "običajnega" mercedesa-benza 500 K, ki je izšel iz leto pred tem predstavljenega modela 380.

Tega so odlikovali posamične obese koles, hidravlične bobnaste zavore in druga sodobna tehnika. Njegova pomanjkljivost je bil le 3,8-litrski osemvaljni motor, ki mu ni zagotavljal želene športnosti.

To je zagotovil šele leto pozneje uvedeni 500 K s 5-litrskim osemvaljnim motorjem, ki je po zaslugi serijskega priključljivega kompresorskega polnilnika razvijal 100 oziroma 160 "konjskih moči". Takšen je pričakal jesen 1936, ko so motorju dodali 0,4 litra delovne prostornine, da je kot 540 K razvijal dodatnih 15 oziroma 20 konjskih moči.

Takšen avtomobil je bil torej osnova za avtocestnega kurirja.

Avtomobil za puščavo

Avtomobil je bil morda res zasnovan za nove nemške avtoceste, a je po njih le redkokdaj tudi zares zapeljal. Tovarna je uradnomenda prodala le dva primerka, morda tudi tretjega, a sta oba uradna šla v tujino.

Prvega je nemška vlada menda podarila iranskemu šahu Mohamedu Rezi Pahlaviju, kjer je tudi preživel ves ta čas. Kompresorski polnilnik na njegovem 5,4-litrskem motorju so sicer izključili, saj so nemški inženirji menda menili, da puščavskega prahu tako ali tako ne bi preživel.

Da to ni res, je dokazal lastnik drugega prodanega avtomobila, španski oftamolog Ignacio Barraquer. Barraquer, ki je svoj avtomobil kupil leta 1938, je namreč z njim opravil tudi več daljših potovanj. Med drugim je brez večjih tehničnih težav prepotoval severnoafriške puščavske pokrajine v Libiji in Egiptu.

Ne spreglejte