Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2019,
14.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

advertorial avtocesta avtocesta Vozi desno, prehitevaj levo AVP Vozimo pametno

Sreda, 23. 10. 2019, 14.29

2 meseca, 1 teden

To je razlog za neskončne kolone na naših avtocestah

Vsebino omogoča AVP

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste se vozili po avtocesti in pred sabo in za sabo pogledovali za dolgo kolono avtomobilov in tovornjakov, nestrpno gledali na uro in si ponavljali "pa ne že spet!". In ko ste končno prispeli do cilja, niti niste bili prepričani, zakaj je promet obstal. Ali veste, da gre največkrat pravzaprav za pojav, ki ga povzroča napačna vožnja po avtocesti?

Varnostna razdalja avtocesta | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Ponavadi krivimo vreme, slabo infrastrukturo, nesreče, tovornjakarje … pogosto pa se razlog za to, da se po naših avtocestah vozimo v dolgih počasni konvojih skriva predvsem v tem, da ne poznamo osnovnega pravila vožnje: levi pas je namenjen samo prehitevanju.

Zaradi neupravičene uporabe levega prometnega pasu se namreč hitrost vseh voznikov zniža, v času prometnih konic pa se promet večkrat celo ustavi. Pretočnost prometa tako postaja slabša, hitrost vseh vozil pa se posledično zmanjša, kar vodi do zastojev in povečuje tveganja nevarnosti naleta vozil.

Preverite, na kakšen način vožnja po levem pasu povzroča nenadne in nepojasnjene zastoje:

Skupaj za večno pretočnost na avtocestah

Prav s svojim načinom vožnje lahko tudi sami vplivamo na to, da bo promet po avtocesti potekal bolj tekoče in predvsem varneje. K temu pripomorejo tudi pravilno izvedeni manevri prehitevanja in vračanje na desni prometni pas.

Levi prometni pas uporabljamo samo za prehitevanje. Vožnja po levem prometnem pasu v drugih primerih je prepovedana, za kar je zagrožena globa v višini 150 eur.

Vztrajanje na prehitevalnem pasu, ko bi se moral voznik umakniti nazaj na voznega, je značilno zlasti v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah, ko se vsem mudi v službo ali domov in so prepričani, da bodo tako prej prispeli na cilj.

Dolenjska avtocesta | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Na Agenciji za varnost prometa želijo voznike spomniti, da pri vožnji na avtocesti ne velja prosta izbira prometnih pasov. Desni prometni pas je namenjen vožnji (vozni pas), levi prometni pas pa prehitevanju (prehitevalni pas). Prehitevanje po desnem prometnem pasu je prepovedano! Prav tako je prepovedana vožnja po levem prometnem pasu, ki je namenjen izključno prehitevanju.

avp | Foto: Ponovimo: kako pravilno prehitevamo na avtocesti?

Pred prehitevanjem vozila se mora voznik prepričati, da to lahko stori varno, nato pa prehiteti brez oklevanja.

Po končanem prehitevanju se mora čim prej vrniti na desni prometni pas.

Ali ste vedeli? Vožnja po levem prometnem pasu je lahko nevarna tudi zaradi morebitnega srečanja z vozilom, ki po avtocesti vozi v napačno smer.

Agencija za varnost prometa izpostavlja, da se v prometnih konicah promet pogosto zgosti na obeh prometnih pasovih. V tem primeru lahko kolona vozil na desnem prometnem pasu vozi hitreje od kolone vozil na levem prometnem pasu. To namreč ne šteje za prehitevanje.

Prometni pasovi na avtocesti

AVP | Foto:

  • Vključevanje – priključek, pospeševalni pas
  • Vožnja – desni prometni pas
  • Prehitevanje – levi prometni pas
  • Prehitevanje po desnem prometnem pasu –PREPOVEDANO.
  • Vožnja vozila, ki zaradi počasne vožnje zmanjšuje pretočnost prometa – Prometni pas za počasna vozila.
  • Vožnja in ustavitev na odstavnem pasu – PREPOVEDANA.

Ko pride do zastojev: ne pozabite na reševalni pas!

avp | Foto:

Ko pride do zastojev, ne pozabite zlatega pravila, ki lahko nekomu reši življenje: ustvariti reševalni pas, ki bo dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil.

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čimbolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila ki pa se ustavljajo ali stojijo na desnem prometnem pasu pa se morajo razvrstiti čimbolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

Pri reševanju življenj je pomembna vsaka sekunda in pravilno vzpostavljen reševalni pas lahko odloča o preživetju pomoči potrebnega.

Ne spreglejte