Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
9.34

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

advertorial Vozimo pametno prometni radar Postani boljši voznik

Sreda, 17. 10. 2018, 9.34

2 meseca, 1 teden

Kako najbolj grešijo tovornjakarji na naših cestah

Vsebino omogoča AVP
Tovornjaki na avtocestah | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Povečan tovorni promet na slovenskih cestah je povezan tudi z varnostjo na poti, kar posledično zahteva več strpnosti in bolj dosledno upoštevanje cestnoprometnih predpisov. Letos nas statistika opozarja, da je kar 13 % več prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil.

V zadnjem letu se je po slovenskih cestah tovorni promet povečal za štiri odstotke. To je podatek, ki nas mora opozoriti na še večjo prilagodljivost, predvsem na odsekih, kjer je več tovornjakov. Prav zato se je Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s policijo odločila za novo preventivno akcijo, v kateri bodo izvajali poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov. V okviru akcije bodo poskrbeli tudi za ustrezno ozaveščanje, ki se nanaša prav na vse udeležence v prometu.

Agencija za varnost prometa k reševanju problematike pristopa celostno in s sprotnim iskanjem rešitev, ki jih usklajuje tudi z drugimi državnimi institucijami. V sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, Ministrstvom za notranje zadeve in Družbo za avtoceste Republike Slovenije si prizadeva za vzpostavitev stalnega nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi ter vozniki kombijev na vseh štirih vstopnih točkah v državo in na celotnem avtocestnem omrežju.

Trojane tovornjaki | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

V okviru prizadevanj za zagotovitev večje varnosti na slovenskih cestah ter izmenjave izkušenj in dobrih praks na področju prometne varnosti so predstavniki Agencije za varnost prometa in Ministrstva za infrastrukturo septembra letos sprejeli delegacijo Ministrstva za promet Republike Romunije. V okviru meddržavnih pogovorov so obravnavali tudi tematiko varnosti romunskih tovornih vozil in se zavzeli za skupno sodelovanje obeh držav na tem področju.

Prometna nesreča | Foto: Reuters Foto: Reuters Statistike ne lažejo: 1.248 prometnih nesreč

Od 1. januarja do 31. septembra so se na slovenskih cestah zgodile 1.903 prometne nesreče z udeležbo tovornih vozil, kar je v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem, ko jih je bilo 1.655, 13 odstotkov več.

Vozniki tovornih vozil so bili povzročitelji v 1.248 primerih (lani 1.089), od tega je življenje izgubilo 11 oseb (lani 6), 30 je bilo hudo poškodovanih (lani 30), 294 pa lažje poškodovanih (lani 249).

Med vozniki tovornih vozil je bilo pet smrtnih žrtev (lani trije), štirje hudo telesno poškodovani (lani 10) in 111 lažje telesno poškodovanih (lani 79). Tuji državljani so letos povzročili 40 odstotkov prometnih nesreč (504), v lanskem primerjalnem obdobju pa 38 odstotkov (412).

Vozniki tovornih vozil, pozor!

Vozniki tovornih vozil, avtobusov ali službenih vozil najpogosteje prometne nesreče povzročajo zaradi utrujenosti, zaradi katere zapeljejo s ceste ali na nasprotni vozni pas, nepravilne smeri vožnje, neprilagojene hitrosti oziroma neustrezne varnostne razdalje. Vsem voznikom zato svetujemo, da so na cesti še posebej pozorni in pazljivi ter da upoštevajo prometne predpise in priporočila varne vožnje.

Da se boste varno pripeljali na cilj:

#Med daljšo vožnjo delajte postanke.

#Upoštevajte znake zaspanosti, kot so zehanje, pekoče oči, pogostejše mežikanje, težave z ostrino vida, težave pri ohranjanju odprtih oči, nenamerno spuščanje glave, pomanjkanje pozornosti, težave pri nadziranju vozila itd.

#Izogibajte se vožnji med polnočjo in 6. uro zjutraj.

#Na pot se odpravite naspani in spočiti.

Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 249 prometnih nesrečah, od tega so povzročili 101 nesrečo oziroma 41 odstotkov.

V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil voznik avtobusa, sta letos umrla dva udeleženca (voznik osebnega vozila in pešec), pet je bilo hudo, 36 pa lažje telesno poškodovanih. Poškodovana sta bila dva voznika avtobusa, eden težje in eden lažje.

policija | Foto: STA , Foto: STA ,

Kakšni so bili rezultati prvih dveh letošnjih akcij?

V prvem delu akcije, ki je letos potekala od 26. februarja do 4. marca, je bilo v okviru poostrenega nadzora pregledanih 261 avtobusov in 1.881 tovornih vozil ter pri tem ugotovljenih 227 kršitev cestnoprometnih pravil, v drugem delu akcije, ki je trajala od 23. do 29. julija, pa je bilo pregledanih 359 avtobusov in 3.996 tovornih vozil ter pri tem ugotovljenih 850 kršitev.

Najpogostejše kršitve so bile povezane z neuporabo varnostnega pasu (177 kršitev), prekoračitvijo hitrosti (149 kršitev), preobremenjenostjo vozil (110 kršitev), nepravilno zavarovanim tovorom (64 kršitev), nezadovoljivo tehnično brezhibnostjo vozil (53 kršitev) ter neupoštevanjem obveznih počitkov in odmorov voznikov (35 kršitev).

Ne spreglejte