Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
24. 3. 2016,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinski Avtomoto Volkswagen

Četrtek, 24. 3. 2016, 19.28

8 let

Volkswagen touran 1,6 TDI – na zunaj zadržani nemec je znotraj kot družinski praznik

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Touran je avtomobil, ki ni narejen na prvo žogo. Z zadržano podobo se zdi kot da si prav želi, da ga ljudje ne sodijo po videzu, ampak po vsebini. Prepriča s prostorom, praktičnostjo in tehniko.

Potniški tloris odlično prilagodljiv, sedi se bolje kot v airbusu …

Bistvo dobrega enoprostorca je seveda praktičnost in prilagodljivost prostora za več udobja. Potniški tloris v touranu je eden bolj prepričljivih. Najprej gre pohvaliti širino druge sedežne vrste. Z opremo comfortline pridejo trije ločeni sedeži. Vsi trije so opremljeni z lahko dostopnimi isofix sidrišči otroških sedežev, vse tri se da pomikati po dolžini in to za 20 centimetrov, vsem je mogoče prilagajati naklon naslona in vsakega posebej se da poklopiti s preprostim potegom. Če vozite več prtljage, je sedežna kombinatorika res hitro in preprosto nastavljiva.

Prostora pa je več kot na treh sedežih ekonomskega razreda v airbusu. 13-centimetrski dolžinski prirast se pač pozna.

Čeprav je sredinski sedež malce ožji od obeh zunanjih, pa na njem še vedno brez težav sedi odrasel potnik. V prid udobju na sredi ni grebena. Touran je eden redkih enoprostorcev svojega razreda, pri katerem je zadaj brez težav mogoče namestiti tri otroške sedeže in ob tem še vedno precej udobno zapeti vse varnostne pasove. Tudi ob dveh nameščenih sedeži zadaj še vedno razmeroma udobno sedi mama ali babica.

Na tem mestu gre poudariti, da je rokovanje z otroškimi sedeži v touranu res lahkotno opravilo. Če pa ima touran še tretjo sedežno vrsto, pa lahko vanj namestite kar pet otroških sedežev (petkrat isofix), s čimer presega mnoge velike enoprostorce in potniške kombije.

Pri njegovih enoprostorskih adutih velja izpostaviti še prijetno izstopanje in vstopanje v kabino ter preglednost. Za panoramsko streho, ki občutek prostora in zračnosti še poveča, pa je že treba pripraviti zajetnih 1.459 evro. Drago.

Testni touran je na imel seznamu dodatne opreme v svojem zares velikem prtljažniku še priročno pritrdilno mrežo in integrirano prenosno svetilko. 162 evrov je treba pripraviti za tako urejen prtljažnik.

Še vedno smo mnenja, da bi mu prav prišla drsna vrata

Prepričala nas je zelo učinkovito delujoča samodejna klimatska naprava s triconskim uravnavanjem, kar pomeni, da je mogoča nastavitev temperature ločeno za zadnjo sedežno vrsto. Ta klimatizacija je del serijske opreme paketa comfortline in ima še protialergijski filter.

Pri touranu še vedno pogrešamo bočna drsna vrata. Škoda, saj bi bil z njimi še bolj prepričljiv, predvsem v ozkih parkirnih boksih.

Pri Volkswagnu so nam že lani v Ženevi hiteli pojasnjevati logiko glede stroškovnika in pa dodatnih kilogramov ter rezervacije tovrstnih vrat za večjega sharana in največjega T6 multivana.

Vse lepo in prav, razumemo, da šteje vsak gram in evro, ampak nekdo, ki si želi biti razredni prvak, bi pač moral imeti tudi ta trik, ki ni nikakršna novost avtomobilskega sveta in ford B-max je dokaz, da velikost ni ovira. Pravzaprav je Ford edini, ki v tem razredu ponuja udobje drsnih vrat.

Žal Volkswagen v touranu še vedno tudi ne ponuja štirikolesnega pogona 4motion, čeprav si po drugi strani lahko za dodatnih 650 evrov omislite podvozje za vožnjo po slabših cestah, ki ima zaščito motorja in je za 1,5 centimetra več oddaljeno od tal.

Razmeroma draga pa je tudi vlečna kljuka z električnim izvlekom, ki k takemu avtomobilu pač spada. 963 evrov zahtevajo zanjo.

Domače se počuti na avtocesti in zaviti regionalki …

V notranjosti voznika pričaka znano koncernsko okolje, tu pri Volkswagnu prav nič ne eksperimentirajo. Ergonomija je na pričakovano visoki ravni, voznik ima vse pri roki. Merilniki in osnovni proporci armature vključno z osrednjim na dotik občutljivim zaslonom ter stikali okoli prestavne ročice držijo rdečo nit z ostalimi družinskimi volkswagni, golfom sportsvanom, sharanom

Armaturi nimamo kaj očitati, razen pretirane uporabe črnobleščečega in na vso umazanijo občutljivega plastičnega okrasja. Res pa je tudi, da oblikovno armatura prav nič ne izstopa.

Že na prvi vožnji v Amsterdamu smo ugotavljali, da je touran vozniško in varnostno napredoval, saj je kabina zvočno bolje zatesnjena, kar še krepi občutek udobja.

Na cesti touran sedi zelo dobro, kljub večjim stranskim površinam je smerno odlično stabilen tudi pri višjih avtocestnih hitrostih, lega pa je zelo dobra in kljub nekoliko višjem težišču je nagibanja karoserije zelo malo.

V zavojih in slabših voznih pogojih do bolj učinkovitega prenosa moči na podlago ter boljšega oprijema pomaga še serijska elektronska prečna zapora diferenciala (XDS).

Z vidika voznosti ponuja zelo dober kompromis med dinamiko in udobjem ter se kot tak dobro počuti tako na avtocesti kot tudi na asfaltu zavite podeželske regionalke. Touran, zafira, in C-max so trenutno tisti trije, ki krojijo vozniški vrh svojega razreda.

V nosu bi raje imeli kakšen močnejši stroj …

Testnega tourana je poganjal nesrečni 1,6-litrski TDI, ki je zaradi afere Dieselgate postal eden najbolj znanih motorjev vseh časov. Menimo, da si v resnici ne zasluži tako izrazito negativnega prizvoka, zlasti ker je bil v našem touranu opremljen tudi s katalizatorjem SCR za čiščenje dušikovih oksidov s pomočjo sečnine oziroma tekočine AdBlue.

Da, prav pred izpuh tega testnega tourana smo nastavili bel robec. S tem nikakor nismo opravičevali nesporno dokazane Volkswagnove goljufije, ki jo še vedno obsojamo. Želeli smo na najbolj preprost in nazoren način pokazati očitno razliko v desetletju razvoja dizelskih motorjev in predvsem opozoriti na dejstvo, da naložba v večino najnovejših dizelskih motorjev Euro 6 ne glede na proizvajalca vseeno pomeni konkretni korak k zmanjšanju onesnaženja, predvsem z zares nevarnimi trdimi delci.

Da, za tem touranom se nikakor ne valijo oblaki črnega dima, res ne.

Ne spreglejte