Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto varnost

Torek, 5. 1. 2016, 7.00

4 leta, 3 mesece

Toyota avensis TS 2.0 D-4D – varnostno izostrena čutila in krepko bavarsko srce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prenovljeni avensis, ki v ospredje postavlja aktivno varnost, je izdatno spremenjen spredaj in zadaj. Nov je tudi dvolitrski dizelski motor - izdelek tovarne BMW.

Ugibamo: tretja generacija avensisa bo doživela vsaj devet let!

Ni čudno, da se je naš Ciril Komotar med prvo vožnjo čudil predstavitvi prenovljenega modela, ne predstavitvi nove generacije. Daljše vozilo, spremenjen zunanji in notranji videz, zamenjava dizlov kot rezultat sodelovanja z znamko BMW …

Vse to se je zgodilo šest let po lansiranju tretje generacije tega modela (2009), ki je vmes tudi že doživel rahlo osvežitev (2012). Če bo letošnja prenova zdržala pričakovana tri leta (ne vemo, zakaj ne bi), bo tretja generacija toyote avensisa doživela že kar častitljivo starost devetih let!

Strogega, skoraj jeznega pogleda?

Z novo, ostreje oblikovano masko je avensis opaznejši, dozdeva se nam, da malce jezno oziroma vsaj izzivalno komunicira z okolico: "No, ali me zdaj vidite?" Zato lahko trdimo, da je prenovljeni avensis oblikovalski korak naprej, saj s svojim drznejšim videzom krepko prekaša manj opaznega predhodnika.

Glede sprednjega videza dodajmo še tole: klavirsko črnino, ki se je uveljavila v notranjosti mnogo avtomobilov, so pri Toyoti prenesli na nekatere površine sprednje maske, dodatno pa so jo okrasili še z opaznimi kromiranimi detajli.

Executive pomeni vrh opreme

S preoblikovanjem volanskega obroča in armaturne plošče je upravljanje poenostavljeno, s primernejšo namestitvijo ročice tempomata pa Toyota še odlaša.

Lepo prešite površine sedežev, vratnih oblog, armaturne plošče in vmesne konzole spadajo k najbogatejši opremi executive. Velikemu predalu pred sovoznikom so dodali zaprtega med sedežema, naslon za roke (s polaganjem srednjega naslonjala) je tudi zadaj, tam skozi lahko pogledajo tudi smuči.

Prostora za pijačo je dovolj, za plastenke pa le do velikosti enega litra. Sicer smo vse, kar je pri najvišji stopnji opreme pomembno, zapisali v spodnji tabeli.

Avensis TS je prostoren karavan

Zanj seveda tudi po drugi prenovi velja, kar smo glede prostornosti in uporabnosti zapisali v testu različice 2,2 D-4D po prvi prenovi. Bočna slika vozila je prijetno vitka in elegantna, posebno ker nanjo ne vpliva tista nova ostrina od spredaj. Belemu karavanu na 18-palčnih kolesih z veliko kroma in nekaj črnine klavirskih tipk do petih metrov manjkata le dva decimetra.

Prtljažni letvi, ki sta tesno pritisnjeni k ostrešju, omogočata privijanje tovarniških prečnih nosilcev. Prtljažni prostor kot eden od pomembnejših elementov karavanov je zgledno urejen. Opremljen je z jeklenima tračnicama in pomičnimi pritrdilnimi zankami, pod osnovno ploščo se skriva še ena, ki tako pokriva drugo dvojno dno.

V tem žal ni rezervnega kolesa, čeprav je zanj dovolj prostora. Zagovorniki pribora za popravilo pnevmatik hvalijo povečano in na moč uporabno litražo prtljažnika, vendar nas ne prepričajo. Karavan mora seveda imeti tudi mrežo, ki loči prtljažni in potniški del, njena namestitev pa je mogoča le za petimi sedeži.

Po avtocesti s petimi litri na sto

Seveda z dodatni pojasnili. Podatek velja za izmerjeno hitrost 125 kilometrov na uro (merilnika kažeta 130 in slabih 2200 vrtljajev), nastavljeno s tempomatom na krajšem ravnem odseku avtoceste. Rezultat je seveda še boljši na običajnih cestah zunaj naselij. Pri enakomerni vožnji z 90 kilometri na uro (tudi to velja le na ravnih odsekih) porabi "BMW" avensis karavan povprečno štiri litre dizelskega goriva.

Bolj realno meritev smo opravili med potovanjem do obale in nazaj. Pri tempomatu na 130 je računalnik nameril 6,2 litra. Prava slika se pokaže pri vseh režimih vožnje na testnem krogu, kjer nam je avensis karavan porabil 6,6 litra na sto kilometrov.

Varčna vožnja z najnižjo mogočo porabo zahteva prestavljanje navzgor pri 1.750 vrtljajih, tako kot prikazuje indikator. Pri tej vrednosti in vse do 2.250 vrtljajev je tudi navor največji. Po drugi strani pa poraba med športno vožnjo nikoli ni dosegla 7,5 litra, zato lahko trdimo, da je tono in pol težki avensis TS z dvolitrskim motorjem dovolj varčno vozilo.

Toyota Safety Sense

Med testom smo preizkušali vse štiri sisteme, ki pod gornjim imenom posegajo na področje aktivne varnosti. No, tistega, ki svetlobno in zvočno opozarja na nevarnost trka, smo samo malo izzivali, vendar ne s tolikšno predrznostjo, da bi avensis samodejno zaviral.

Tudi med vožnjo prek talnih označb, ki ločijo pasove, smo videli in slišali, da sistem deluje. Samodejno preklapljanje med dolgimi in kratkimi lučmi deluje odlično, zlasti hiter je preklop na dolge luči takoj po srečanju. Pripombo o delovanju asistenta, ki prepoznava prometne znake, smo uvrstili v naš odstavek za pikolovce.

Karavan je udoben tudi, kadar je hiter

Podvozje je dovolj mehko, kljub potovalnemu udobju pa ne dela nobenih težav med hitrimi ovinki. Avensis zna, tako kot večina toyot, voznika hitro pridobiti na svojo stran. Ponavadi se to zgodi, še preden skupaj doživita šesto prestavo. Pa vendar ne trdimo, da nas med vožnjo ni nič zmotilo.

V nasprotju s pričakovanjem voznika se električna parkirna zavora aktivira s pritiskom stikala, popusti pa s potegom. Tovrstni uporabi parkirne zavore smo se že čudili pri Mercedesu.

Ne spreglejte