Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
5.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Petek, 20. 5. 2016, 5.55

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije: Ford S-max 2,0 TDCi – ko mora družina kamorkoli zares hitro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Ford S-max 2.0 TDCi powershift - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Test novega forda S-max, ki slovenskim družinam že z izostrenim videzom sporoča, da je vesel tudi športnega voznika. Veselje do zavojev je poudarjala tudi 210-glava konjenica. Cena testnega vozila, 48.520 evrov, jasno sporoča, da bodo vse njegove prednosti uporabljali le tisti, ki bodo doplačali vsaj 12.510 evrov za dodatno opremo.

Poudarki:

Motor: dvolitrski 210-konjski turbo dizel

Poraba na testu: 8,0 l/100 km

Cena testnega vozila: 46.720 EUR

S-max je med enoprostorci posebnež, saj ponuja dve na prvi pogled nezdružljivi lastnosti. Poleg udobja v prostorni notranjosti omogoča vozniku in potnikom tudi dinamično premagovanje razdalj, ki na podeželskih cestah ustvarja že povsem športne občutke. Ob tem pa vseeno drži, da je, podobno kot mondeo, ob prehodu s prejšnje na novo generacijo izgubil nekaj malega vozniške ostrine.

Tudi podatka o 8,8 sekunde do stotice in največji hitrosti 218 kilometrov na uro bi prej pripisali kakšni zmogljivi limuzini, ne pa potovalnemu enoprostorcu. Povrhu tega poraba goriva na avtocestah ne preseže sedmih litrov, če voznik upošteva hitrostne omejitve.

V testno vozilo je vgrajen najmočnejši od dizelskih motorjev, ki zmore 440 njutonmetrov navora. Pogon se prek šeststopenjskega menjalnika z dvema sklopkama prenaša na sprednji kolesni par.

Cena S-maxa 2.0 TDCi 210 powershift z opremo titanium znaša 36.010 evrov oziroma 1.800 manj zaradi popusta med prodajno akcijo. V testno vozilo pa je vgrajeno kar za 12.510 evrov dodatne opreme, ki vsebinsko posega tako na udobje kot na dinamiko in varnost vožnje.

 

Vpadljiv, športen, ugleden, tudi malo agresiven

Ford S-max 2.0 TDCi powershift - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Značilna enoprostorska silhueta iz leta 2006 se z novo generacijo v osnovi ni spremenila. S-max je celo postavljen na enakem medosju, se je pa malo podaljšal, razširil in malo povišal. 

Je tipičen Ford, ki ga agresivnega naredi predvsem izostreno oblikovan sprednji del. Težko bi se neopažen skril v povprečju, saj je temnordeča karoserija na 18-palčnih kolesih obrobljena z metri kroma. Svoje prispevajo še temna stekla in velike luči, zadnje so tudi lepo povezane s širokim pasom kroma. Deluje ugledno z odklepanjem in osvetlitvijo ob dotiku vrat ter električnem umiku sedeža in volanskega obroča pred vstopanjem v bogato opremljeno notranjost.

Vizualno oceno odličnosti …

ustvarjajo usnjeno obrobljene, prešite sedežne obloge, mehko obložene površine vrat, armaturne plošče, vmesne konzole in mehke talne obloge. Kabina je dobesedno prepredena s šobami, skozi katere klimatska naprava razpošilja zračne tokove v notranjost. Večina zaprtih predalov je osvetljena, posebej prijazno delujejo modre "ledice" v utorih za pijačo poleg prestavne ročice, pa tudi z odlagalnimi površinami je potovalni S-max dobro založen. Ko spet pride zima, bo na vrsti ogrevanje sprednjih sedežev in volanskega obroča, poleti (menda bo vroče) pa bo poleg tripodročne klimatske naprave prav prišlo daljinsko odpiranje stekel, da ne bo treba vstopati v razgreto kabino.

Sedeža v prvi vrsti sta ukrojena za atletske postave širokih hrbtov in ozkih bokov. Za potnike običajnih rasti so stegenske opore tesne, v hrbtnem delu pa je bočni oprijem slabši, kljub električni nastavitvi v desetih smereh na voznikovem sedežu. | Foto: Klemen Korenjak Sedeža v prvi vrsti sta ukrojena za atletske postave širokih hrbtov in ozkih bokov. Za potnike običajnih rasti so stegenske opore tesne, v hrbtnem delu pa je bočni oprijem slabši, kljub električni nastavitvi v desetih smereh na voznikovem sedežu. Foto: Klemen Korenjak

3.270 evrov vreden paket titanium X2

Na notranjost S-maxa odločilno vpliva 3.270 evrov vreden paket titanium X 2 (vse podrobnosti so zapisane v okvirčkih), ki odene sedeže v usnje, omogoča odklepanje brez ključa in odpiranje prtljažnih vrat z brco pod odbijač. Z doplačilom nadaljnjih 1.670 evrov postane S-max še bolj potovalen. Poleg šestega in sedmega sedeža prinaša zanimivo rešitev polaganja naslonjal v drugi in tretji vrsti. Ravno dno za prevoz večjih kosov tovora nastane s preprostim pritiskom stikal v prtljažniku. In še opozorilo: da ne bi koga stresla 220-voltna električna napeljava! Vmesnik sync II z osempalčnim zaslonom spada k doplačilnemu paketu navigacijskega sistema Sony, ki omogoča prostoročno telefoniranje, sistem za klic v sili, brezžično poslušanje izbrane glasbe prek devetih zvočnikov …

Ford S-max 2.0 TDCi powershift - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

V drugi vrsti so trije enaki vzdolžno pomični sedeži s sidrišči isofix z možnostjo nastavitve potovalno-počivalnega naklona naslonjal. Za dostop do tretje vrste je dovolj ena roka za preprost umik stranskih sedežev v drugi vrsti. Ko se sedež vrne v izhodiščni položaj, zavzame takšno vzdolžno lego, da je v tretji vrsti mogoče sedeti. Povedano drugače, v tretji vrsti je mogoče sedeti samo, če so sedeži druge vrste pomaknjeni vsaj nekaj centimetrov naprej. Je pa res, da bi pri sedmih potnikih nastopile prostorske težave v drugi vrsti, če bi potnika v prvi vrsti pomaknila svoja sedeža povsem nazaj, torej bi morala meriti več kot meter devetdeset.

Vozniški privilegiji

Po novem trikraki, lepo oblikovan in svetleče polepšan volan nosi na prečkah oziroma poleg njih stikala tempomata, potovalnega računalnika, avdiosistema in telefona. Tudi s kromom obrobljene merilnike predhodnika je zamenjal barvni TFT zaslon, povzet po mondeu. Podatki na vmesnem zaslonu (potovalni računalnik, prometni znaki za omejitve, nastavitve …) se širijo vse do sredine obeh okroglih merilnikov za hitrost in vrtljaje. Množica informacij pri tem ne deluje nepregledno.

Ford S-max 2.0 TDCi powershift - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Med doplačili v vrednosti dobro opremljene fieste LINK so tudi prilagodljivi LED-žarometi, pri katerih med srečanjem ni treba zasenčiti svetlobnega snopa. Posamezne "ledice", ki bi sicer slepile nasproti vozeče voznike, pametno potemnijo, preostale pa osvetljujejo površino pred vozilom in ustvarjajo odlične pogoje za nočno vožnjo. Omenimo vsaj še obe 180-stopinjski kameri, ki vsenaokrog varujeta, da ne bi vozilo po nerodnosti "pobutali" med parkiranjem. Aja, ta manever zna S-max varno izpeljati tudi samodejno, tako k robniku kot v parkirne bokse.

Med serijsko vgrajenimi pripomočki pohvalimo učinkovitost sistema start-stop in razširjen način delovanja omejevalnika hitrosti. Te naprave, za razliko od tempomata, sicer zlepa ne uporabimo, pri S-maxu pa se vključen omejevalnik prilagaja tudi nižjim hitrostim, ki jih prečita na znakih za omejitve. V toplejšem obdobju leta morda zaradi ogrevanja vetrobranskega stekla in šob za pranje samo zamahnemo z roko, ob zmrzali (ta gotovo bo, kadar bo) pa zelo prav prideta. | Foto: Klemen Korenjak Med serijsko vgrajenimi pripomočki pohvalimo učinkovitost sistema start-stop in razširjen način delovanja omejevalnika hitrosti. Te naprave, za razliko od tempomata, sicer zlepa ne uporabimo, pri S-maxu pa se vključen omejevalnik prilagaja tudi nižjim hitrostim, ki jih prečita na znakih za omejitve. V toplejšem obdobju leta morda zaradi ogrevanja vetrobranskega stekla in šob za pranje samo zamahnemo z roko, ob zmrzali (ta gotovo bo, kadar bo) pa zelo prav prideta. Foto: Klemen Korenjak

Vozilo za sedem športno navdahnjenih potnikov

Enako kot prvo generacijo smo tudi novega S-maxa z veseljem zapodili skozi ovinke. Še posebej zaradi izdatne moči in izbire ročne uporabe menjalnika z dvema sklopkama za volanskim obročem. Za izbiro načina S (sport) je treba ročico med sedežema iz položaja D potegniti še za stopnjo nazaj, kar je včasih moteče. Primernejši bi bil pomik vstran, medtem ko možnost ročne izbire s prestavno ročico pri S-maxu odpade.

Ford S-max 2.0 TDCi powershift - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Ob predstavitvi vozila izboljšanemu udobju ne oporekamo, da bi bil zaradi tega S-max kaj manj športen, pa tudi ne trdimo. Ovinke pobira pokončno, z malo nagibanja. Med hitro vožnjo sprednja os brez podkrmarjenja ubogljivo sledi ukazom neposrednega volana (približno dva in tri četrt zavrtljaja "lock to lock"). Poseganje sistema ESC smo izzivali na lepi, široki makadamski površini, pri čemer je imela elektronika več dela z umirjanjem zadnje osi. Glede na naše dobre občutke med vožnjo testnega S-maxa menimo, da tudi za hitrostne veseljake doplačilo za športno podvozje sploh ni nujno potrebno.

Velik navor in velika rezerva moči v funkciji nizke porabe

S-max, ki se dobro znajde med ovinki, se izkaže tudi na avtocesti, saj zmore skoraj 220 kilometrov na uro. S tempomatom na 133 (dejanska hitrost je 130) smo prekrižarili Slovenijo in ostali povprečno pod sedmimi litri na sto kilometrov. Zvočna izolacija pri tem zaduši brnenje 2.200 vrtljajev, sicer pa je notranjost tako ali tako obdana z devetimi zvočniki.

Med testiranjem smo namerili porabo osem litrov na sto kilometrov, polno naloženo vozilo pa smo morali priganjati bolj, kot je bilo potnikom všeč, da smo se vsaj približali porabi desetih litrov. Trdimo, da 210 konj pod motornim pokrovom sploh ni pretirano žejnih.   | Foto: Klemen Korenjak Med testiranjem smo namerili porabo osem litrov na sto kilometrov, polno naloženo vozilo pa smo morali priganjati bolj, kot je bilo potnikom všeč, da smo se vsaj približali porabi desetih litrov. Trdimo, da 210 konj pod motornim pokrovom sploh ni pretirano žejnih.   Foto: Klemen Korenjak

Komu je S-max namenjen?

Za pogoste prevoze več kot petih potnikov so namenjeni kombiji, ki nimajo posebnih športnih lastnosti, imajo lahko "avtobusni" dostop do vseh sedežev (na primer ford transit) in prostor za prtljago. S-max je za športne duše, kot smo že nakazali, o njihovi številčnosti pa bi le še kaj dodali. Če jih je sedem, je pomembna njihova velikost, ali če hočete, starost, pa tudi kako pogosto se lahko vsi znajdejo v vozilu. Zraven seveda spada tudi prtljaga in te naj pri polni zasedenosti ne bo za deklariranih 285 litrov, kar utemeljujemo kot pikolovci.

Takle sedemsedežnik bi lahko bil optimalna izbira za dinamičnega voznika z dinamično zaposlitvijo z do tremi otroki, za katerimi je res dovolj velik prtljažnik, ki ga je mogoče za doplačilo tudi kovinsko ločiti od potnikov. In zakaj potem šesti in sedmi sedež? Zanju naj doplačata babi in dedi, ki hočeta včasih zraven na nedeljsko kosilo.


Za pikolovce: Ford navaja velikost prtljažnega prostora za sedmimi sedeži s podatkom 285 litrov, merjeno do stropa. Verjamemo, da je prostornina do višine zadnjih naslonjal videti zelo skromna, vendar je nalaganje prtljage do stropa nevarno. Enako velja tudi za podatek o 965 litrih prtljage, naložene do stropa, za petimi sedeži, ker je mrežo za zaščito potnikov pred "letečo" prtljago v testnem S-maxu mogoče namestiti samo za sprednjima sedežema.
 

 

Cena testnega vozila: 48.520 EUR, akcijska cena: 46.720 EUR

Cena osnovne različice: 27.670 EUR (ford S-max 1.5 EcoBoost), akcijska cena: 25.870 EUR

Osnovna cena testnega vozila: 36.010 EUR (ford S-max 2.0 TDCi 154 kW powershift titanium), akcijska cena: 34.210 EUR

Dodatna oprema: 12.510 EUR

električno nastavljiv volan (320 EUR), navigacija Sony (1.560 EUR), tripodročna klimatska naprava (340 EUR), atermično akustično laminirano vetrobransko steklo (310 EUR), strešna nosilca (360 EUR), aktivna pomoč pri parkiranju (nazaj ob robniku, nazaj v boks, izvoz s parkirnega mesta – 310 EUR), širokokotna kamera spredaj (1.060 EUR), stranski zračni blazini za drugo vrsto sedežev (90 EUR), paket titanium X 2 (prilagodljiva LED žarometa, odklepanje in zagon brez ključa, odpiranje prtljažnih vrat z nožnim zamahom, delno usnjeni sedeži, električno nastavljiv voznikov sedež, zunanji ogledali s spominsko funkcijo – 3.270 EUR), tehnološki paket 1 (preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev, zvočno in vizualno opozorilo za možnost naleta, opozorilo za vozila v mrtvem kotu, opozorilo pri vzvratni vožnji iz boksa, pomoč pri ohranjanju lege in opozorilo za nenamerno zapustitev pasu – 990 EUR), zimski paket (ogrevana sprednja sedeža, vetrobransko steklo in volanski obroč – 150 EUR), stilski paket titanium (obroči iz lahke litine z gumami 235/50 R18, dodatno zatemnjena stekla, spodnje obrobe v barvi karoserije – 1.120 EUR), popotniški paket 2 (sedeža v 3. vrsti, električna vtičnica 220 V 130 W, avionski mizici, bočna senčnika v drugi vrsti, mreža za pritrditev prtljage, talna preproga za prtljažnik – 1.670 EUR), kovinska barva: 960 EUR

Redno servisiranje do 120.000 km: 2.382,49 EUR  

20.000 km: 264,30 EUR / 40.000 km: 350,61 EUR / 60.000 km: 533,18 EUR / 80.000 km: 350,61 EUR / 100.000 km: 264,30 EUR, 120.000 km: 619,49 EUR

Časovni interval med servisi je eno leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

 

TEHNIČNI PODATKI - FORD S-MAX 2.0 TDCi 154 kW POWERSHIFT TITANIUM

MOTOR:
dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1997 cm3; največja moč: 154 kW pri 3750 vrt/min, največji navor: 440 Nm pri 2000 vrt/min
PRENOS MOČI:
pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski menjalnik z dvema sklopkama; pnevmatike: 235/50 R18
MERE IN MASE:
dolžina: 4796 mm, širina: 1916 mm, višina: 1698 mm; medosna razdalja: 2850 mm; krog obračanja: 11,6 m; masa praznega vozila: 1766 kg, največja dovoljena masa: 2575 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 2000 kg (z naletno zavoro), največja dovoljena masa skupine vozil: 4575 kg; prostornina prtljažnika (do stropa): 285 l za sedmimi sedeži, 965 l za petimi sedeži, 2020 l za sprednjima sedežema  
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 218 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,8 s; mestna vožnja: 6,3 l/100 km, odprte ceste: 5,1 l/100 km, kombinirano: 5,5 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 68 l; emisije: 144 g CO2/km, Euro 6
SERIJSKA OPREMA:
lita platišča, dvojna izpušna cev, LED dnevne, zadnje in zavorne luči, meglenke, samodejni vklop luči, samodejno preklapljanje med dolgimi in kratkimi žarometi, zatemnjena stekla, kromirana obloga bočnih stekel, električno pomični, ogrevani in preklopni ogledali, daljinsko centralno zaklepanje, samozatemnitveno notranje ogledalo, ogledalce za nadzor otrok, LED osvetlitev notranjosti (vse 3 vrste sedežev) z ambientalno osvetlitvijo, usnjen volanski obroč nastavljiv po osi in višini s stikali za upravljanje avdio sistema, usnjen trikraki električni servo volan s stikali in vzvodi za ročno izbiranje prestav, merilniki z barvnim TFT zaslonom med okroglima števcema, elektronska parkirna zavora, zagon motorja brez ključa, start/stop, potovalni računalnik, indikator prestavljanja, tempomat s prilagodljivim omejevalnikom hitrosti, prepoznavanje prometnih znakov, pomoč pri speljevanju v klanec, pomoč pri ohranjanju lege na prometnem pasu, parkirni senzorji spredaj in zadaj, senzorski brisalci z ogrevanim vetrobranskim steklom in šobami za pranje, po višini nastavljiva ogrevana sprednja sedeža z žepi na hrbtni strani, naslon za roke spredaj, vzdolžno pomični sedeži druge vrste z nastavljivim naklonom naslonjal, talni predal pred sedeži druge vrste, ločena sedeža tretje vrste, električni poklop sedežev druge in tretje vrste, avdio sistem Sync II (CD, mp3, 8-palčni zaslon na dotik, Bluetooth, 3 vtičnice 12 V, USB, AUX, reža za SD, kompas, 8 zvočnikov), dvopodročna klimatska naprava, električni »one touch« pomik stekel, daljinsko upravljanje vseh stekel, zaprta, osvetljena predala pred sovoznikom in med sedežema, zaprta predala na armaturni plošči in levo poleg volana, skrito odlagalno mesto pred konzolo med sedežema, osvetljen zaprt predalček in osvetljena utora za pijačo med sedežema, predala pod sprednjima sedežema, predali v vratih, 3 vtičnice 12 V, dvojna osvetlitev prtljažnika, prtljažni rolo, zaprt bočni predal in utora za pijačo ob sedežih tretje vrste, 4 pritrdilne zanke za prtljago, korito pod ploščo prtljažnika, zasilno rezervno kolo pod vozilom
VARNOST:
čelni in stranski zračni blazini spredaj, kolenska varnostna blazina za voznika, varnostni zavesi za vse tri vrste sedežev; 3x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile EBD in pomočjo pri zaviranju v sili EBA; preprečevanje zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC; zaščita pred prevračanjem RSC; opozorilnik nezbranosti voznika; elektronska ključavnica za drugi par vrat; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2015)
Ne spreglejte