Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
8.16

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Jeep

Torek, 19. 12. 2017, 8.16

6 let, 4 mesece

Test: jeep compass 2.0 multijet 16V AWD avt. limited

Terensko najbolj zmogljiv SUV, ki je za Slovence lahko svojeglav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Jeep Compass | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Jeep compass druge generacije ima bolj malo skupnega s predhodnikom, pri čemer ima prste vmes predvsem Fiat, ki je prevzel to legendarno znamko s sedmimi hladilnimi režami. Compass ohranja terenske lastnosti malo manjšega renegada, bolj prestižno opremljen pa se spogleduje z večjim modelom cherokee.

Motor: dvolitrski dizel, 103 kW
Poraba goriva: 7,2 do 8,8 l/100 km
Cena: 41.160 evrov

Cena - Tehnični podatki - Zanimivo - Povprečna poraba
Palec gor:

Jeep compass lahko brez sramu parkira pred gala hotelom, uporabljajo ga lahko obiskovalci koncertnih ali opernih predstav, že naslednji dan pa premaguje kolovoze v neprijaznem goratem svetu. Poleg pričakovane mirne potovalne vožnje po avtocestah se izkaže še z lahkotno, udobno in tiho vožnjo po makadamskih cestah.
Palec dol:

V compasu je za doplačilo vgrajeno tudi električno zapiranje prtljažnih vrat (vsakdo sicer takoj ne najde ustreznega gumba). Varnostni mehanizem, ki zaradi kakšne ovire po ukazu senzorja zaustavi spuščanje vrat, je nastavljen preveč grobo, saj dopušča neprijeten udarec po neprevidni glavi, če se ne umaknete pravočasno.

Compass je jeep

Kadar stoji compass pred rdečim semaforjem, se jasno razlikuje od vedno večje poplave vozil SUV, ki se ustavljajo okrog njega. Pravokotno namesto polkrožno oblikovali blatniki in maska s sedmimi režami sporočajo, da je samo ta res jeep, čeprav so okrog njega sami džipi. Je povečan renagade in pomanjšan cherokee oziroma še bolj pomanjšan grand cherokee, tako kot mora biti, saj spada v razred srednje velikih športno-terenskih vozil.

Compass limited je serijsko dvobarven s črno streho. Črno so obrobljena stekla in površina stebrička A, nad vrati in na strešnih letvah je črnina kombinirana z vpadljivo bleščeče kromirano letvijo. Spodnji del sprednjega odbijača je rahlo spojlersko pomaknjen naprej, s čimer se na prvi pogled loči od 2,5 centimetra višje nastavljene različice trailhawk.

Compass limited je serijsko dvobarven s črno streho. Črno so obrobljena stekla in površina stebrička A, nad vrati in na strešnih letvah je črnina kombinirana z vpadljivo bleščeče kromirano letvijo. | Foto: Gašper Pirman Compass limited je serijsko dvobarven s črno streho. Črno so obrobljena stekla in površina stebrička A, nad vrati in na strešnih letvah je črnina kombinirana z vpadljivo bleščeče kromirano letvijo. Foto: Gašper Pirman

Velike 1,5-litrske plastenke morajo ostati doma, ugajala pa nam je osvetlitev utorov za pijačo na vmesni konzoli. Površina sovoznikovega osvetljenega predala se ne približa velikosti formata A4. Prostora za odlaganje, kaj šele polnjenja, telefona ni. | Foto: Gašper Pirman Velike 1,5-litrske plastenke morajo ostati doma, ugajala pa nam je osvetlitev utorov za pijačo na vmesni konzoli. Površina sovoznikovega osvetljenega predala se ne približa velikosti formata A4. Prostora za odlaganje, kaj šele polnjenja, telefona ni. Foto: Gašper Pirman

Trailhawk je že blizu wranglerja

Pri Jeepu so compassu namenili tri različne uporabnosti. Prva s pogonom sprednjih koles je namenjena voznikom, ki cenijo (1000-krat slišano) višje sedenje, boljši pregled, lažji dostop in občutek varnosti, obenem pa se izogibajo kolovozom. Testni štirikolesno gnani compass ustreza drugi skupini voznikov, ki radi združujejo udobna avtocestna potovanja z avantur polnimi izleti v naravo, kjer se podvozje in vrsta pogona izkažeta s odličnimi zmogljivostmi. Dodatno dvignjeni, off road vzmeteni in s ploščami spodaj zaščiteni trailhawk je pravi terenec z reduktorjem in tehničnimi pripomočki za vožnjo zunaj urejenih cest, ki po težavnosti lahko ustrezajo poligonom.

Limited za 35 tisočakov

Prestižno usnjena perforirana črnina je diskretno oplemenitena z oranžnimi šivi (sedeži, volan, manšeta prestav, vmesna konzola) in manjšimi svetlečimi dodatki (volan, kljuke vrat, obrobe zračnikov). Seveda pa se pojavlja napis jeep, kjer je to le mogoče (volan, pragovi, naslonjali spredaj …).  Električno nastavljanje, ogrevanje in hlajene sprednjih sedežev, 230-voltna vtičnica in preostalo s seznama opreme je na voljo za doplačilo.

Manj izpostavljene bočne opore na sprednjih sedežih ustrezajo vozilu, ki naj ne bi divjalo okoli ovinkov. Zadnja klop je pogojno namenjena trem potnikom, zato ima tudi srednji sedež rahlo dvignjene obšite robove. No, osebe s široko zadnjico to ne bo zadovoljilo in srednji del klopi je primernejši v vlogi širokega udobnega naslona z dvema utoroma. Zadnja naslonjala se ločeno položijo v razmerju 40/20/40 za povečanje tovornega prostora.

Na makadamskih in gozdnih cestah bi se z veseljem vozili v nedogled.  | Foto: Gašper Pirman Na makadamskih in gozdnih cestah bi se z veseljem vozili v nedogled. Foto: Gašper Pirman

Od petih programov selec terrain manjka compasu z opremo limited samo rock, ki skupaj z reduktorjem pripada terensko najbolj zmogljivi različici trailhawk. Večini površin na testu je ustrezala stopnja auto, ki samo po potrebi vklaplja pogon zadnjih koles. Preizkusili smo tudi položaja snow in mud, kjer se vključi stalni štirikolesni pogon, le za peščeno podlago (sand) nismo našli priložnosti. | Foto: Gašper Pirman Od petih programov selec terrain manjka compasu z opremo limited samo rock, ki skupaj z reduktorjem pripada terensko najbolj zmogljivi različici trailhawk. Večini površin na testu je ustrezala stopnja auto, ki samo po potrebi vklaplja pogon zadnjih koles. Preizkusili smo tudi položaja snow in mud, kjer se vključi stalni štirikolesni pogon, le za peščeno podlago (sand) nismo našli priložnosti. Foto: Gašper Pirman

Tipka za elektronsko zapiranje prtljažnih vrat je skrita na levi strani, znotraj prtljažnika pod polico. Ne le, da je njena pozicija skrita, če nisi previden in se hitro umakneš, te spuščajoča prtljažna vrata hitro udarijo po betici. | Foto: Gašper Pirman Tipka za elektronsko zapiranje prtljažnih vrat je skrita na levi strani, znotraj prtljažnika pod polico. Ne le, da je njena pozicija skrita, če nisi previden in se hitro umakneš, te spuščajoča prtljažna vrata hitro udarijo po betici. Foto: Gašper Pirman

Prostora je za štiri velike

V kabini ni nikakršnega pomanjkanja prostora, tudi če jo zasedejo visoke postave.

Velike 1,5-litrske plastenke morajo ostati doma, ugajala pa nam je osvetlitev utorov za pijačo na vmesni konzoli. Površina sovoznikovega osvetljenega predala se ne približa velikosti formata A4. Prostora za odlaganje, kaj šele polnjenja, telefona ni.

Desno varnostno blazino se izklopi samo prek menijev, električno upravljanje stekel deluje samodejno in varnostno samo spredaj. Potnikoma zadaj bo poleti všeč, da se stekla povsem pogreznejo v vrata, žal pa se takrat stekel ne bo dalo odpirati daljinsko.

Za volanom compassa

Volanski obroč s dvema zavrtljajema in tričetrt je odebeljen in lepo obdan z ravno prav oprijemljivim prešitim usnjem. Na razgibanem terenu vozniku ne bo ušel iz rok. Možnosti namestitve morajo ustrezati vsakomur, ki se spravi za volan. Za dostopanje do menijev in podmenijev prek stikal na levi volanski prečki zadostuje kratek suhi trening brez prebiranja navodil za uporabo.

Več težav vidimo pri rokovanju z velikim 8,4-palčnim zaslonom, na katerem je množica ikon, kamor mora voznik namesto na cesto usmerjati svoj pogled. Za izbiro želene možnosti, ki jih ponuja paket infotainment, je potreben natančen dotik prave ikone, to pa med vožnjo ni preprosto. Obregnemo se še ob merilnik vrtljajev, ki je dovolj velik, da bi bili razdelki lahko razločno označeni na vsakih sto namesto obstoječih petsto vrtljajev.

Posebnost, ki smo jo opazili že pri testu tipa, sta dva tempomata, radarski in mehanski. Radarski deluje odlično, omogoča brezskrbno vožnjo po avtomobilski ali drugi cesti, zna ustaviti v koloni in speljati. Tako kot pri drugih znamkah je najmanjša od treh razdalj do vozila spredaj pod mejo dveh sekund, ki jo določajo in sankcionirajo naši predpisi.

Zanimivo:

Compassu z opremo limited z 18-palčnimi kolesi pripada serijski pribor za popravilo pnevmatik, ki voznika vnaprej odvrača od vožnje po slabo urejenih podlagah. Za 120 oziroma 150 evrov doplačila sta dve možnosti izbire, in sicer zasilno rezervno kolo ali običajno 16-palčno. Obe rešitvi sta posebej na brezpotjih zgolj zasilni, zato se mora voznik po zamenjavi kolesa čimprej vrniti s terena v "civilizacijo". 18-palčno serijsko rezervno kolo kot dodatna oprema ni predvideno, kljub temu pa si ga lahko terensko usmerjeni voznik omisli in sam poskrbi za ustrezno namestitev v (seveda zmanjšanem) prtljažnem prostoru.

Compass na cesti

Compas je zasnovan za udobno vožnjo, kjerkoli se znajde. S tem ne mislimo samo na avtoceste in asfaltne regionalke, temveč tudi na makadamske in gozdne prometnice, kjer bi se z veseljem lahko vozili v nedogled. Na suhih asfaltnih cestah mu vozila s hitrostno navdahnjenimi vozniki uidejo, na mokrem in v snegu pa je car!

Po naši izkušnji med običajnimi prometnimi razmerami športna vožnja z ročnim izbiranjem prestav sploh ni smiselna. Dober občutek zanesljivega upravljanja smo dobili najprej na gozdnih cestah, štirikolesni pogon pa nas je posebej navdušil na mokri ovinkasti cesti. Voznik ne občuti vključevanja zadnjega pogona, kar se pri hitri vožnji skozi spolzke ovinke brez dvoma dogaja. Na slabše oprijemljivih podlagah postane compass športnik, ki mu dvopogonske limuzine težko sledijo.

Kljub temu zanesenemu opisu uporabe seveda nismo pozabili, da so zmogljivosti compassa AWD predvsem v funkciji varne vožnje in da je za marsikaterega voznika bolj kot za teren uporaben kot vlečno vozilo.

Ključne ikone so razporejene po začetnem ekranu. | Foto: Gašper Pirman Ključne ikone so razporejene po začetnem ekranu. Foto: Gašper Pirman

Desno varnostno blazino se izklopi samo prek menijev, električno upravljanje stekel deluje samodejno in varnostno samo spredaj. Potnikoma zadaj bo poleti všeč, da se stekla povsem pogreznejo v vrata, žal pa se takrat stekel ne bo dalo odpirati daljinsko. | Foto: Gašper Pirman Desno varnostno blazino se izklopi samo prek menijev, električno upravljanje stekel deluje samodejno in varnostno samo spredaj. Potnikoma zadaj bo poleti všeč, da se stekla povsem pogreznejo v vrata, žal pa se takrat stekel ne bo dalo odpirati daljinsko. Foto: Gašper Pirman

Compas na brezpotju

Kot najpomembneje bi navedli, da testni compass nima rezervnega kolesa, zato naj voznik na kakšnem oddaljenem terenu ne računa na prav hiter prihod ekipe, ki rešuje primere mobilne garancije. Pod drugo svarilo spada sprednji odbijač z naprej izpostavljenim spodnjim robom, ki lahko pokvari sicer odlično razpoloženje med terensko vožnjo, kjer sicer lahko compass pokaže veliko.

Od petih programov selec terrain manjka compasu z opremo limited samo rock, ki skupaj z reduktorjem pripada terensko najbolj zmogljivi različici trailhawk. Večini površin na testu je ustrezala stopnja auto, ki samo po potrebi vklaplja pogon zadnjih koles. Preizkusili smo tudi položaja snow in mud, kjer se vključi stalni štirikolesni pogon, le za peščeno podlago (sand) nismo našli priložnosti.

7,2 okoli Ljubljane

Kot je pričakovano, ločimo porabo na cesti od terenske. Med iskanjem snega na gozdnih cestah do vrha dobrih tisoč metrov visokega Mokerca smo povprečno porabili 13 litrov na sto. Med spremljanjem porabe goriva smo kot običajno preverili natančnost merilnika hitrosti. Ta že pri dejanski hitrosti 90 kilometrov na uro digitalno izpiše 95, pri 130 pa že 137. Pri tem smo se spomnili na naš stari test wranglerja, ki se je motil le za en sam kilometer, večinoma v minus, pri 110 pa celo v plus!

Pri mestni vožnji porabi motor compassa osem litrov, tudi na račun učinkovitega samodejnega ugašanja motorja. Voznik se lahko izogne (za druge) motečemu tiščanju zavore z uporabo položaja P, ki ne sproži zagona motorja, medtem ko v položaju N zavore ne sme spustiti.

Ljubljanski krog je compass prevozil s povprečjem 7,2. Na ravnem delu avtoceste je pri 130 na uro računalnik večkrat prikazoval porabo 7 kot 8. Merilnik trenutne porabe namreč ne prikazuje decimalk. Med raznoliko uporabo testnega vozila smo gorivo natočili trikrat in porabili od 8,0 do 8,8 litrov na sto kilometrov. V pričakovanih mejah.

Množica stikal je postavljena nekoliko nizko, preko njih pa upravljamo klimatsko napravo, radio in nekatere varnostne-asistenčne sisteme. | Foto: Gašper Pirman Množica stikal je postavljena nekoliko nizko, preko njih pa upravljamo klimatsko napravo, radio in nekatere varnostne-asistenčne sisteme. Foto: Gašper Pirman

Teorija zarote: so se Američani res potrudili, da bi bil compass za evropske voznike vsaj malo svojeglav?

Pri compassu so obe stikali za meglo stisnili znotraj okroglega glavnega stikala za luči, kar je videti lepo, je pa malo manj Jeep Compass | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman uporabno. Za voznika z rokavicami skoraj neuporabno. Fiat sicer vgrajuje v svoja vozila ergonomsko mnogo bolj primerni stikali za sprednje in zadnje luči za meglo.

Na sedempalčnem barvnem TFT-zaslonu med okroglima merilnikoma je prav spodaj jasno in razločno zapisano: TRIP A in vrsto nižje še število kilometrov. Vendar to niso kilometri trip A , ampak skupni kilometri, vrednost za delne trip A (ali B) kilometre pa so postavili višje prav na vrh zaslona.

Z vklopom tempomata se na zaslonu spodaj najprej razločno izpiše izbrana hitrost, po nekaj sekundah pa se premakne na zgornjo desno stran in to v velikosti drobnega tiska. Na tem za marsikatere oči komaj vidnem mestu ostane v drobnem tisku ves čas delovanja tempomata. Po drugi strani je na TFT zaslonu razločno vidno število ur in minut od zadnjega resetiranja potovalnega računalnika, kot da je to kakšen pomemben podatek.

V compassu in še kakšnem fiatu so stikala za izbiro radijskih postaj in glasnosti na manj običajni zadnji nevidni strani volanskih prečk. Lažje se voznik navadi na upravljanje stikala brisalcev, če že mora biti vrtljivo. Navrzimo še, da bi lahko bil gumb za zagon motorja osvetljen.

Stikalo za električno zapiranje prtljažnih vrat ni na običajnem mestu. "Slepa" plastična ikona jeepa na spodnjem robu vrat napeljuje na misel, da stikala za navzdol sploh ni. Pravo stikalo na levem notranjem boku prtljažnega prostora je kolega odkril šele po tem, ko je vsaj petkrat ročno potiskal vrata navzdol.

Glede razprav o sekvenčnem prestavljanju med "civilisti" in dirkači dajejo pri Jeepu prav dirkačem. Pri ročnem izbiranju prestav je treba ročico potiskati naprej za nižjo in povleči nazaj za višjo prestavo. In kdo se pri tem največkrat zmoti? Novinarji, ki vozimo vozila različnih pristopov, celo znotraj iste, v tem primeru francoske znamke.

Ročni ali samodejni menjalnik?

Razlika med obema seveda ni samo v ceni. Če je v denarnici 2.500 evrov, niso vrženi stran. Avtomatika ni športno hitra, vendar deluje nezaznavno, med vožnjo in pri speljevanju mirno, brez sunkov. Z devetimi razmerji nenehno skrbi za vrtljaje z najbolj optimalno izkoriščenostjo motorja. Pri ročni izbiri zna tudi compass pri prestavljanju navzdol uporabljati vmesni plin, v nečem pa je redka izjema. Indikator sicer kot običajno prikazuje puščico navzgor, vendar vztraja pri številki trenutne prestave. Večina, kot vemo, lahko prikazuje tudi tri ali štiri stopnje več od dejanske. Bravo, Jeep!

Testni primerek je imel vgrajen 9-stopenjski samodejni menjalnik. | Foto: Gašper Pirman Testni primerek je imel vgrajen 9-stopenjski samodejni menjalnik. Foto: Gašper Pirman

Največja težava pri terenskih vragolijah je majhen vstopni kot, ki poskrbi, da je potrebno po brezpotjih potovati zelo previdno, saj hitro podrgnemo s spodnjim delom odbijača. | Foto: Gašper Pirman Največja težava pri terenskih vragolijah je majhen vstopni kot, ki poskrbi, da je potrebno po brezpotjih potovati zelo previdno, saj hitro podrgnemo s spodnjim delom odbijača. Foto: Gašper Pirman

Compass je pravi šarmer, ki bo očaral tako urbane kupce, kot tudi tiste, ki si želijo avantur v širni naravi. | Foto: Gašper Pirman Compass je pravi šarmer, ki bo očaral tako urbane kupce, kot tudi tiste, ki si želijo avantur v širni naravi. Foto: Gašper Pirman

Cena testnega vozila: 41.160 evrov

Cena osnovne različice: 23.490 evrov (jeep compass 1.4 TB Multiair 16V 140 sport)

Osnovna cena testnega vozila: 34.890 evrov (jeep compass 2.0 Multijet 16V 140 AWD aut. limited)

Dodatna oprema: 6.270 evrov

tipala za parkiranje spredaj in zadaj, kamera zadaj, samodejno parkiranje, zaznavanje mrtvih kotov, lučki pod vzvratnim ogledalom (800 evrov); ogrevana sprednja sedeža, volanski obroč in šobe za pranje stekla, gumijasti tepihi (590 evrov); preklopni zunanji ogledali, odpiranje in zagon brez ključa, 230-voltna vtičnica, alarmna naprava (480 evrov); usnjeno oblazinjenje, električna nastavitev sprednjih sedežev s spominom na voznikovi strani, hlajenje sprednjih sedežev (1.360 evrov); radarski tempomat, električni pomik prtljažnih vrat (1.050 evrov); bi-ksenonski prilagodljivi žarometi (800 evrov); bela pastelna barva (1.190 evrov)

 

Tehnični podatki: jeep compass 2.0 Multijet 16V AWD avt. limited

terenska vozila, srednje veliki SUV; pet vrat, pet sedežev

Motor: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1956 cm3; največja moč: 103 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 350 Nm pri 1750 vrt/min

Prenos moči: štirikolesni pogon; devetstopenjski samodejni menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja; pnevmatike: 225/55 R18

Mere, mase: dolžina: 4.394 mm, širina: 1.819 mm, višina: 1.644 mm; medosna razdalja: 2.636 mm; oddaljenost od tal: 210 mm; premer kroga obračanja: 11,07 m; masa praznega vozila: 1.816 kg; največja dovoljena masa: 2.132 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1425 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 438 - 1.251 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 196 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 9,9 s; mestna vožnja: 6,6 l/100 km, odprte ceste: 5,1 l/100 km, kombinirano: 5,7 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; emisije: 148 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS; samodejno zaviranje v sili; sistem proti prevračanju; tipalo za preprečitev trčenja; nadzor zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila in nadzor stabilnosti prikolice; pomoč pri ohranjanju prometnega pasu; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 5 zvezdic (2017)

Oprema: dvobarvna karoserija, strešni letvi, 18-palčna lita platišča, meglenke s funkcijo osvetljevanja ovinkov, LED dnevne luči in zadnje luči, smerne utripalke in zadnje luči, tonirana stekla, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani ogledali, samodejna zatemnitev vzvratnega ogledala, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje telefona, tempomata, omejevalnika, radia in potovalnega računalnika, indikator prestavljanja pri ročni izbiri, prestavna ročica z usnjeno manšeto z možnostjo ročnega prestavljanja, sistem stop&go, električna parkirna zavora, stikalo Selec Terain za prilagajanje podlagi, tempomat, omejevalnik hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, senzor za dež, merilnika s 7-palčnim barvnim TFT zaslonom, Bluetooth, digitalni radio, Google Android Auto, paket Infotainment (Uconnect NAV z 8,4-palčnim zaslonom na dotik, Beats® Hi-Fi ozvočenje z 9 zvočniki, zrcaljenje pametnega telefona), vtičnice 12 V (kabina in prtljažnik), USB in AUX, usnjeno perforirano oblazinjenje, sprednja sedeža električno nastavljiva v ledvenem delu, naslona za roke spredaj in zadaj, samodejna dvopodročna klimatska naprava z ločenim prezračevanjem zadaj, električno odpiranje  sprednjih stekel, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, osvetljena utora za pijačo na konzoli med sprednjima sedežema, predal na sovoznikovi strani vmesne konzole, zadnja klop deljiva v razmerju 40/20/40, utora za pijačo v naslonu med zadnjima sedežema, žepa za zadnjima sedežema, predeljeni predali v vratih za 0,5-litrske plastenke, dno prtljažnika z dvema možnima višinama, kit za popravilo pnevmatik v dvojnem dnu

Jamstvo: dveletno splošno jamstvo in jamstvo na lak brez omejitve kilometrov, dveletno jamstvo proti prerjavenju pločevinastih elementov karoserije, ki niso zaključno lakirani, in sedemletno na elemente, ki so zaključno lakirani in vidni ob normalnem pregledu vozila; jamstvena storitev Jeep 5 Plus velja v 3., 4. in 5. letu oziroma do 120 tisoč kilometrov
Ne spreglejte