Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto Prva vožnja

Torek, 1. 12. 2015, 16.41

8 let

Škoda superb combi: v prtljažniku skoraj dva "kubika" prostora

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Superb combi ima v prtljažniku skoraj dva kubična metra prostora. Od limuzine je dražji za 1.203 evre. Stal bo najmanj 22.803 evre. Dizel s 150 "konji" iz salona za 25.807 evrov.

660 litrov, 27 več kot prej

Prtljažnik – 660 litrov ga je ob osnovni sedežni razporeditvi. Dovolj, da superb ob upoštevanju uradne umestitve v srednji avtomobilski razred, segment D, zlahka prevzame lovoriko najprostornejšega. "Luknja" je zares velika, ob podrtih sedežih je je za slaba dva "kubika" in šala, da bi notri lahko zapeljal dvosedežnega smarta, sploh ne zveni tako smešno.

Od vseh prodanih superbov je bilo karavanov približno 200 tisoč oziroma 35 odstotkov – delež bi bil najbrž večji, če bi imeli karavansko alternativo na voljo tudi kupci prve generacije. Omenjenih 660 litrov je 27 več kot pri predhodniku, podrta druga sedežna vrsta (seveda lahko tudi z vzvodi v prtljažniku) na razpolago ponudi 1.950 litrov oziroma 85 litrov več kot prej.

Enako kot v limuzini je poklopljiv sovozniški sedež, zato lahko superb s pomočjo sprednjega dela kabine sprejme predmete, dolge tri metre in deset centimetrov.

Tretjina rešitev simply clever v prtljažniku

Ob podrtih sedežih druge vrste podlaga ni povsem ravna, a rob ni pretirano visok (fotografija 21). Pričakovano je tudi karavanski superb, podobno kot limuzinski in vse druge škode, oborožen s kopico rešitev simply clever. Le v prtljažniku jih je deset.

Dober meter široka prtljažna vrata se do višine dobrih 190 centimetrov lahko odpro tudi le s pomočjo brce pod zadnji del vozila. Popolnoma nova je funkcija "tip to close", ko se (električno poklopljiva) vrata samodejno zaprejo ob rahlem potegu. Doplačilo pametnega ključa lahko odpiranje in zapiranje sproži tudi daljinsko.

Na voljo je tudi nekakšno viseče odlagališče oziroma razpeto platno, namenjeno odlaganju lažjih predmetov. Podobno rešitev smo le dan prej in v prilagodljivejši izvedbi videli ter preizkusili na prvi vožnji Volkswagnovega tourana.

Drsenje prtljage bodo preprečevala štiri plastična pomagala (fotografija 20), ki jih je lahko namestiti in smo jih pohvalili že pri limuzini, majhna LED-lučka zna prtljažnik tudi zapustiti in s pomočjo magneta počakati na zunanjem delu karoserije. Priročno.

Seveda je prtljažnik tudi poln kavljev. Vseh skupaj jih je osem. Štirje so izpostavljeni, štirje skriti. Pika na i je lahkotna sprostitev vlečne kljuke s potegom v rob prtljažnika skritega vzvoda.

Pomaknimo se naprej. Druga vrsta – ob vstopu se upravičeno in ponovno sprašujemo, kje uspe Škodinim strokovnjakom najti toliko prostora.

Če ne ob pogledu na prtljažnik, med sedenjem na sedežih druge vrste postane jasno, da je prostor tista prednost, na kateri je zgrajena suverenost superba.

Težko si predstavljam, da bi nekomu zmanjkalo kolenskega prostora. V teoriji naj bi ga bilo za 157 milimetrov, v praksi se zdi, da ga je veliko več.

V primerjavi z drugo generacijo superba je prostora v širino več za sedem centimetrov, zaradi česar Škoda trdi, da lahko udobno drug ob drugem sedijo trije odrasli – še en razlog za skupinski test in primerjavo z neposrednimi tekmeci … Nad glavami je prostora decimeter.

Dobrikanje potnikom druge vrste (v primeru električno nastavljivih sprednjih sedežev) končata dve stikali na levem robu sovozniškega sedeža, ki omogoča vzdolžno prilagajanje in nastavljanje naslonjala od zadaj. Z enakim dodatkom je bil opremljen že predhodnik.

Ne spreglejte