Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
6.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 24. 12. 2015, 6.57

7 let, 12 mesecev

Sherco SE 300 IR

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Motocikli hardenduro srednje prostornine so najprimernejši za amatersko uporabo in najboljša izbira profesionalcev za ekstremni enduro. Sherco med tekmeci izstopa predvsem kot najlažji.

Sherco je "izumil" 300-kubični štiritaktni enduro motor

Tristokubični razred se je pojavil iz ugotovitve, da je 250-kubičnih centimetrov na klasičnem enduru premalo, 450 pa pri današnjih zmogljivostih motorjev preveč. Predvsem amaterji so želeli nekaj lahkotnega, kar bi bilo še vedno dovolj hitro tudi za kašne makadamske ceste in ne bi tako utrujalo voznika kot brutalni večji pogonski agregati. "Profiji" pa so si želeli nekaj, kar bi bilo dovolj lahkotno za "plezanje" po skrajnih terenih in bi obenem ponujalo več navora v nižjih vrtljajih kot četrtlitrski motocikli. Švedsko-italijanski inženirji so prvi povrtali po 250-kubičnem agregatu husqvarne in naredili 300-kubični stroj, špansko-francoski inženirji pri Shercu pa so prvi ustvarili povsem samostojen model motocikla enduro s 300-kubično štiritaktno zasnovo. Nastal je sherco SE 300 IR.

Najlažji resni enduro

Sherco se ponaša s tem, da je najlažji med tekmeci. Ima le 102 kilograma suhe mase in pri prelaganju motocikla, skokih in zaviranju se to pozna.

Tudi med vožnjo deluje izredno lahkotno, pri čemer veliko pomagata sestavljen krom-molibdenov okvir in prijazno podajanje moči pogonskega agregata.

Pri komponentah seveda Shercovi inženirji niso izumljali tople vode. Uporabili so vse, kar je najboljšega na tem področju.

Spredaj je tako povsem nastavljivo vzmetenje Sachs in zadaj polno nastavljiv WP-blažilec. Pri zaviranju in prestavljanju (hidravlična sklopka) pomaga Brembo.

300-kubični pogonski agregat za vse okuse

Kdor misli, da je 300 kubičnih centimetrov premalo, mora zapeljati sherca 300 v resen teren. Blato, skale, strmina in skoki so področje, kjer ta prostornina pride do izraza.

Pospeški ne trgajo motocikla iz rok, zato je vožnja manj utrudljiva. Obenem pa ima guma več stika s podlago in so pospeški dovolj obvladljivi, da tak motocikel omogoča večji nadzor nad dogajanjem in vožnjo.

Podajanje moči je namreč zvezno enakomerno. Nastavljiva motorna elektronika omogoča vožnjo z več navora v nižjih vrtljajih ali pa z več moči na koncu motornega delovanja.

Ob pomoči izkušenj tehnologije formule ena se namreč pogonski agregat vrti daleč v petmestne številke (čez 13.000), tako da zagotavlja tudi dovolj moči za krajše ravnine.

Seveda v nobeni smeri ne moremo pričakovati odzivnosti ali brutalnosti, kot jo imajo večji pogonski agregati. Delo z menjalnikom je tukaj na račun lahkotnosti pač potrebno.

Kaj pa če je 300 kubičnih centimetrov premalo?

Na resnem terenu ali na stezi za motokros ne čutimo potrebe po večji moči. Uživamo v lahkotnosti in obvladljivosti.

Moči se nam zdi povsem dovolj in gotovo smo s tem motociklom najhitrejši. Toda muči nas eno vprašanje: kaj pa če bi bilo bolje več? Zato presedem na 450-kubični Husaberg, namenjen prav tej dilemi.

Jasno, polni plin prinese nasmeh na obraz, adrenalin preplavi krvožilni sistem, motocikel te z brutalnostjo prestavi v višjo dimenzijo.

Na težkem terenu se voziš brez menjalnika kot na avtomatiku, na hitrih odsekih pa pospešuješ, da veter odnaša misli. V istem hipu bi prisegel, da je 300 kubičnih centimetrov navaden moped!

Toda na prvih resnih ovirah, v blatu in po celodnevni vožnji se vprašaš še enkrat. In če nisi "profi", je odgovor jasen: 300 je povsem dovolj. Seveda pa ta prostornina ni namenjena podiranju hitrostnih rekordov na makadamskih cestah in divjanju po puščavi. Vsemu preostalemu pa je!

Najlažji in najcenejši med tekmeci

Konkurenca je v srednjem razredu motociklov enduro vse hujša, najresnejši tekmeci pa seveda husqvarna TE 310, KTM 350 EXC-F in prihajajoči husaberg FE 300. Beta 350 RS in Gas gas EC 300 FR v Sloveniji nista prisotna.

Husqvarna je pravzaprav povrtana 250-ka in čeprav je zelo odzivna, ji na hitrejših delih zmanjka sape. Tukaj je v prednosti KTM, ki se mu 50 kubičnih centimetrov večja prostornina pozna tudi pri odzivnosti in ceni, ne pa pri lahkotnosti. Oba sta nekaj sto evrov dražja od sherca 300.

Kar zadeva vzmetenje in zavore, imajo vsi najboljše, kar je mogoče imeti. Razlika je predvsem v vozniškem občutku zaradi razlik v zasnovi in lastnosti posameznih znamk, ampak ne v smislu bolje ali slabše, ampak v smislu kaj komu bolj ustreza. Nekaj pa velja brez dvoma: sherco je najcenejši in najlažji med tekmeci ter daje res lahkoten občutek.

Ne spreglejte