Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
4.12

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Husqvarna

Četrtek, 17. 12. 2015, 4.12

3 leta, 11 mesecev

Husqvarna TE 449

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Husqvarna TE 449 se ponaša z edinstvenim (BMW-jevim) zadnjim vzmetenjem, ki daje boljši oprijem gume, zato je zelo stabilna, a nekoliko manj agilna. Je idealna za vsestransko terensko uporabo.

Ko Nemci in Švedi v Italiji združijo moči, izdelek mora biti nekaj posebnega

Husqvarna ima več kot stoletje neprekinjene zgodovine izdelave motociklov z impresivnimi več kot osemdesetimi naslovi svetovnih prvakov. Njena osnova je nekdanji inovativni švedski inženiring, ki je po prodaji Italijanom dobil dodatek italijanske strasti. Zadnjih pet let pod BMW-jevim okriljem pa je dodalo še nekaj bavarske natančnosti in zanesljivosti.

Husqvarna 449 tako v osnovi izvira iz BMW-ja G 450 X, saj po njem povzema pogonski agregat in zasnovo zadnjega vzmetenja. Seveda pa je povsem drug motocikel, pravi športni hardenduro. Pogonski agregat v husqvarni je povsem drugačnega značaja, saj je italijanska predelava (bolje rečeno dodelava) poskrbela za veliko navora vse od najnižjih vrtljajev in impresiven enakomeren pospešek vse do konca motornih zmogljivosti. Ne zahteva in ne pričakuje brezsrčnega privijanja plina, saj na koncu motornih vrtljajev ne bomo več veliko pridobili.

Največje prednosti husqvarne 449

Občutek moči in pospeškov je impresiven. Ta motocikel ponuja krepko čez štirideset "konjičev" in obenem izpolnjuje okoljevarstveno normo Euro3.

Serijsko je vključen Akrapovičev izpušni sistem, motocikel pa se ponaša z zelo svežim in inovativnim oblikovanjem ter edinstvenim vzmetenjem CTS.

Že na pogled izstopa zaradi zelo dolgega sedeža! Ta je podaljšan vse do krmila, po zaslugi tega, da je posoda za gorivo spravljena na zadnji del motocikla. Pravzaprav je dvodelna.

Večji (dobrih šest litrov velik) del je "skrit" pod sedežem, dvolitrski del pa je nameščen tik za pogonski agregat in na vidnem mestu, da lahko hitro preverimo, koliko goriva še imamo.

Skrivnost vzmetenja CTS

"Coaxial traction system" tehnično pomeni, da si nosilec (zobnik) gredi in zadnje nihajke delita isto vpetje. Na tak način se zmanjšuje vpliv verige na obremenitev zadnjega vzmetenja. V praksi pa to pomeni, da se poveča oprijem zadnje gume. Povedano po domače: ta sistem sili kolo navzdol.

To v praksi pomeni, da je motocikel zelo obvladljiv in stabilen pri visokih hitrostih in da nerad zdrsi. To pomeni, da je zelo stabilen tudi pri visoki hitrosti in prepričljivo pospešuje tudi na zelo razbrazdani podlagi. A po drugi strani zato ni najprimernejši za ostre ovinke ali trial.

Toda ker je sedež tako dolg, lahko z agresivnim položajem telesa motor z lahkoto prisilimo v zavoj. Poleg tega izboljšano vzmetenje za leto 2013 ta vpliv CTS-a nekoliko omili in dela husqvarno za zelo vsestransko uporaben enduro.

Najstabilnejša in najcenejša med konkurenti

Med dirkalnimi hardenduri srednje prostornine je husqvarna 449 največja, najširša in daje najmanj lahkoten občutek, obenem pa deluje prijazno in najmanj utrujajoče. Predvsem po zaslugi edinstvenega (vpetja) vzmetenja ni tako agilna, ponuja pa zato več oprijema in stabilnosti pri višji hitrosti.

V nasprotju s tem ima najbolj dirkaški (dolg) sedež in je letos slavila med štiritaktnimi motocikli na eni najtežjih enduro dirk sveta – Erzberg rodeo. Prav tako je med konkurenti zmagovalka v ceni!

Ne spreglejte