Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
6.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Honda

Petek, 18. 12. 2015, 6.42

7 let, 12 mesecev

Honda NC 700 X

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Honda NC 700 X je križanec za pametne motoriste: je poceni, je zabavna in ne dosega vrtoglavih hitrosti. Je multipraktik, primeren današnjemu času.

Motor za tiste, ki vozijo in kupujejo z razumom

Zapriseženi motoristi, ki vozijo in kupujejo s srcem, svoj denar stavijo in porabijo za težke endure, hitre superšportnike, brutalne nagce, razkošne potovalnike, agilne kroske …

Toda v realnosti sedanjega časa, trenutne finančne situacije in prometnih omejitev ponuja Honda s svojo NC 700 X enega najbolj pametnih nakupov, saj z ABS-om stane manj kot 6.700 evrov in to potrjuje tudi s prodajnimi številkami.

Motocikel ne prinaša najsodobnejših tehnoloških rešitev, nasprotno, vse stvari na njem smo pri Hondi bolj ali manj že videli, toda zato prinaša veselje do vožnje in predvsem možnost, da se za normalen denar sploh vozimo.

Multipraktični križanec

Težko je reči, kakšen motocikel to sploh je. Je enduro za tiste, ki ne marajo pravega terena, je supermoto za tiste, ki ne marajo brutalne moči, nagec za tiste, ki ne marajo poziranja, skuter za tiste, ki hočejo motocikel, in predvsem motocikel za tiste, ki bi radi kupili le skuter.

Je vse to in še malce več, saj za nizko ceno ponuja ABS in neverjetno majhno porabo goriva.

Lahko je potovalni enduro, saj je položaj na njem pokončen, hodi vzmeti dovolj dolgi in krmilo dovolj visoko, da lahko na motociklu brez težav vozimo stoje. Po geometriji je nekakšna mešanica supermota in nagca, čeprav ima kljub svojim zmogljivostim kar primerno vetrno zaščito.

Praktičen je kot skuterji, saj ima spredaj namesto za posode za gorivo 21-litrski prtljažni prostor, ki sprejme tudi največjo integralno čelado, ali pa zajetno vrečo nakupov.

Zamisel sicer ni nova, izvedba pa je odlična

Priznati moramo, da zasnova, filozofija in oblika niso revolucionarno nove. BMW s scarverjem in predvsem Aprilia s pegasom sta takšno zasnovo ponudila že pred leti, vključno s prtljažnikom za čelado namesto posode za gorivo in sprednjo šipico v obliki obrnjene črke T.

Toda zdi se, da je Honda vse skupaj dvignila na višjo raven – z zelo majhno porabo goriva ter predvsem z idealnim časovnim pozicioniranjem za tak tip preprostega in ekonomičnega motocikla.

Dvovaljnik ne izstopa po prepričljivi moči, ampak po zanemarljivi porabi

Pogonski agregat s 670-kubičnimi centimetri pridela kanček nad petdeset "konjičev" oziroma točno 35 kilovatov v različici za tiste z izpitom kategorije A2. V nobeni različici ne mara vrtenja v visoke obrate.

Blokada se vključi že pri 6.500 vrtljajih na minuto in nas preseneti. Prvič, ker se vklopi tako hitro, in drugič, ker se motor vrti tako enakomerno in brez pretresov, da sploh ne zaznamo, da smo že na koncu njegovih zmogljivosti.

A to ni nujno slabo, saj je zato motocikel zelo prijazen in nezahteven, obenem pa ima zelo majhno porabo. Z manj kot štirimi litri na našem testnem krogu je rekorder med motocikli.

Lahkoten v ovinkih, uporaben tudi na makadamu

Ne glede na to, da motor ni poskočen, pa motocikel je. V zaprtih ovinkih je izredno agilen, lahkoten, pa tudi stabilen.

Dovoljuje presenetljiv nagib in relativno veliko hitrost. Pozna se, da ima nizko težišče. Seveda pa ni namenjen hitrim ovinkom ali priganjanju nad 160 kilometri na uro.

Z dobrimi 200 kilogrami suhe mase se ob upoštevanju omejitev gum ne ustraši niti lažjega brezpotja. Težji teren pa je tako kot hitrosti nad 130 kilometri na uro prepovedan.

Možnost avtomatskega menjalnika in slečene različice

Ker je model NC 700 praktični vsestranski motocikel, namenjen tudi manj zahtevnim voznikom, je dobrodošlo, da ponuja tudi možnost avtomatskega menjalnika z dvojno sklopko, ki pa vse skupaj podraži za devetsto evrov.

Tisti, ki vedo, da nikdar ne bodo zapeljali na makadam, pa lahko nasprotno posežejo po slečeni različici NC 700 S z osnovno ceno pod šestimi tisočaki.

Ne spreglejte