Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
8.34

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

test avtomobila Peugeot 2008 Peugeot

Torek, 13. 2. 2024, 8.34

2 meseca, 2 tedna

Test: Peugeot 2008 1.2 Puretech 130 EAT8 GT

Še vedno izrazit na istih področjih: kompaktni SUV za 28 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Peugeot 2008 | Foto Aleš Črnivec

Foto: Aleš Črnivec

Peugeot 2008 po prenovi stavi na podpis LED, še naprej pa ponuja zanimivega in prostorsko nadvse spodobnega križanca. Poraba na testu z 1,2-litrskim motorjem je dobrih sedem litrov, z vpadljivo opremo GT pa cena presega 28 tisočakov.

Full LED žarometa sta serijska, kakor tudi trojni LED kremplji dnevnih luči. Za sprednjo kamero z nadzorom mrtvega kota je potrebno doplačilo 200 evrov.
 | Foto: Aleš Črnivec Full LED žarometa sta serijska, kakor tudi trojni LED kremplji dnevnih luči. Za sprednjo kamero z nadzorom mrtvega kota je potrebno doplačilo 200 evrov. Foto: Aleš Črnivec Vpadljivo oblikovani peugeot 2008 je glede na naš test iz leta 2021 ohranil enake zunanje mere, velikost kabine s prtljažnikom in tudi pogonski sistem. Tako ostajajo v veljavi vsa osnovna dognanja med našim preizkušanjem, kot tudi na testu PRIMA desetih kompaktnih vozil SUV.

Od stoječega leva sredi maske je po novem ostala samo glava na podlagi v obliki ščita. Kremplji na obeh straneh malo razširjene maske so trojni, enako kot pri 208 in 508. Spodnja odprtina, integrirana z odbijačem, je zdaj obrnjena s širšo stranico spodaj.

Preoblikovana žarometa sta full LED, novi sta svetlobni enoti 3D, leva ni več. V notranjosti je glede na predhodni test izpopolnjen i-cockpit, namesto ročice menjalnika je vgrajeno že uveljavljeno stikalo velikosti vzvoda električne parkirne zavore.

Palec gor: Kabina je dobro izkoriščena za namestitev štirih odraslih oseb s prtljago. Z izbranimi podrobnostmi opreme GT deluje prestižno.
Palec dol: Sistem za ohranjanje lege je treba izklopiti dvakrat, prvič za samo izbiro in drugič za potrditev. Vozniki, ki to funkcijo večinoma izklapljamo, moramo postopek ponavljati po vsakem zagonu motorja. Vzvratna kamera ostane predolgo vklopljena po tem, ko avto odpelje naprej. Pri tem na zaslonu niso dosegljive funkcije, ki bi jih voznik morda prav takrat potreboval.

Spremenjeni zadnji luči sta povezani z svetlečo črnino, lev pa je izginil s pokrova prtljažnika. Dve izpušni cevi nista vizualno slepilo, ampak prava izpuha iz skritega prečno nameščenega lonca.
 | Foto: Aleš Črnivec Spremenjeni zadnji luči sta povezani z svetlečo črnino, lev pa je izginil s pokrova prtljažnika. Dve izpušni cevi nista vizualno slepilo, ampak prava izpuha iz skritega prečno nameščenega lonca. Foto: Aleš Črnivec

Kompakten ploščat volan je polepšan z oznako GT in zelenimi šivi. 450 evrov znaša doplačilo za Peugeot e-Call in navigacijsko napravo. | Foto: Aleš Črnivec Kompakten ploščat volan je polepšan z oznako GT in zelenimi šivi. 450 evrov znaša doplačilo za Peugeot e-Call in navigacijsko napravo. Foto: Aleš Črnivec

Privlačna notranjost GT

Osvetlitev ročajev pred vstopanjem se nadaljuje spredaj in zadaj v kabini, pod nogami spredaj in ambientalno okoli vrat ter prek armature. Sedeži so usnjeno obrobljeni in zeleno prešiti, kakor tudi armaturna plošča, volanski obroč, nasloni v vratih in med sedežema.

Kovinsko svetleče površine krasijo vratne ročaje, rob zaslona, prestavno ročico, fizična stikala, stopalki zavore in plina. Notranjost v slogu vozil razreda višje dopolnjujejo svetleče črne površine na sredinskem zaslonu, volanu, vratnih oblogah in na konzoli med sedežema. Čez plastiko, ki se v lepem slogu obdelave razteza od vrat prek armature, kljub trdoti ne rečem žal besede.

Visoki potniki bodo dobro sedeli tudi zadaj

To sem preveril, vendar nimam več kot 85 kilogramov. Vseeno trdim, da je kabina primerna za udobno namestitev štirih odraslih oseb. V samodejno hlajeni notranjosti je poleg globokega sovoznikovega predala zaprt še predal pod vmesnim naslonom.

Pokrit je tudi predalček za polnjenje mobilnika, poleg vtičnice 12V so dodani štirje vhodi USB-C. Utora za pijačo sta med sedežema, za pivske enote je nekaj prostora v sprednjih vratih in malo manj v zadnjih.

Za povsem nazaj pomaknjenima sprednjima sedežema ostane še nekaj prostora, za 1,9 metra visokim voznikom pa več, kot je prikazano na fotografiji.
 | Foto: Aleš Črnivec Za povsem nazaj pomaknjenima sprednjima sedežema ostane še nekaj prostora, za 1,9 metra visokim voznikom pa več, kot je prikazano na fotografiji. Foto: Aleš Črnivec

Trda plošča prtljažnika se lahko namesti na različni višini in med nalaganjem prtljage postavi poševno. Podatek o 434 litrih je lahko odločilen pri družinski uporabi vozila.
 | Foto: Aleš Črnivec Trda plošča prtljažnika se lahko namesti na različni višini in med nalaganjem prtljage postavi poševno. Podatek o 434 litrih je lahko odločilen pri družinski uporabi vozila. Foto: Aleš Črnivec

Stikalo menjalnika kot pri citroenih in oplih

Namesto majhne naprej štrleče prestavne ročice je voznik dobil v roke še manjše stikalo za vklop R naprej in D nazaj. Celoto ergonomsko zaključujeta stikali M in P. Vključno s tipko drive mode je vse dosegljivo pri roki, vendar mora voznik pogledovani dol, dokler se ne privadi.

Sploščen volan z 2,75 zavrtljaja je perforiran za dober oprijem, polepšan z levjo glavo, zelenimi šivi in napisom GT. 8-stopenjski menjalnik se ročno upravlja izza volana, kar deluje skupaj s kovinskima stopalkama športno. Digitalni merilniki posredujejo podatke na šest načinov, lahko tudi dvoslojno (3D), komur ni všeč, izbere običajni prikaz 2D.

Neelektrificirani turbo bencinski motor s 96 kilovati je na testu povprečno porabil od 5 do 9 litrov goriva.
 | Foto: Aleš Črnivec Neelektrificirani turbo bencinski motor s 96 kilovati je na testu povprečno porabil od 5 do 9 litrov goriva. Foto: Aleš Črnivec 203 kilometre na uro, 9,4 sekunde do sto in 5,9 po WLTP

To so podatki za 96-kilovatni 1,2-litrski turbo motor s tremi valji. Dodajam, da pri 130 na uro merilnik hitrosti digitalno pokaže 134, 2.400 pa merilnik vrtljajev. Pri tem hrup klasičnega neelektrificiranega motorja še ni nadležen, poraba pa na ravnem odseku znaša 6,5 litra na sto kilometrov.

Radarski tempomat deluje v sklopu širšega paketa pomoči vozniku za 900 evrov. V koloni ustavlja in speljuje, sledi oznakam na prometnem pasu. Dokler se nisem privadil, me je strašil s samodejnim ustavljanjem tako blizu vozilu spredaj, da vmes nisem videl ceste. Ovinkom se ne prilagaja in v referenčnem ni zmanjšal hitrosti. Celotnega sem zvozil s 60 na uro, nekoliko nagnjen in že blizu meje oprijema.

S 17-centimetrsko oddaljenostjo od tal se 2008 lahko vozi tudi po slabše urejenih cestnih površinah. | Foto: Aleš Črnivec S 17-centimetrsko oddaljenostjo od tal se 2008 lahko vozi tudi po slabše urejenih cestnih površinah. Foto: Aleš Črnivec

Peugeot 2008 | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec

Drive mode

Uveljavljen sistem za izbiro načina vožnje ponuja dva skrajnosti, eco in sport, ter vmesni uravnoteženi način normal. Varčni način deluje zaspano posebno navzgor, po klancu navzdol pa avtomatika ohranja višje prestave in spušča vrtljaje tudi do 800.Točka prestavljanja navzgor je med umirjenim pospeševanjem približno pri varčnih 2.000 vrtljajih, naj gre za način eco ali normal.

Motor pokaže konje in glasneje zapoje pri izbiri sport skupaj z otrdelim volanskim prenosom in porabo vsaj devet litrov. Osma prestava je ne glede na izbrani način rezervirana za hitrejše ceste. Pri hitrosti 90 na uro (93 po merilniku) z 2.000 vrtljaji avtomatika vztraja v D7, tudi če voznik poizkuša ročno prestaviti v D8.

Merilnika hitrosti in vrtljajev se vrtita različno

Pri spremljanju vrtljajev in hitrosti je omembe vredno 3D delovanje merilnikov. Hitrost se izpiše digitalno na eni plasti, na drugi pa modro polje krožno sledi povečanju oziroma zmanjšanju. Tudi vrtljaji se prikazujejo dvojno, digitalno na sto natančno in z modrim kroženjem, tokrat seveda v nasprotni smeri urnega kazalca, ker je to Peugeot.

Pojasnila Close, Normal in Far poleg shematskega prikaza razdalje. Priznam, da mi prikazi za izbiro razdalje do vozila spredaj včasih niso jasni. Običajno gre za tri ali štiri možnosti, med vožnjo pa iz grafike ne razberem, kdaj gre za najkrajšo in kdaj za najdaljšo razdaljo. Peugeot me je prečital in izbrane nastavitve opremil z napisi iz naslova okvirčka.

Testna poraba 7,1 litra

Med potovanjem po avtocestah je treba računati na povprečno porabo do sedem litrov, tolikšna pa je tudi pri mestni vožnji, kjer sem izbral način eco. Med izletniško podeželsko vožnjo, kot rečeno brez D8, z odseki skozi naselja je peugeot porabil 5,5 litra. Po polnjenju rezervoarja je računalnik nameril enako vrednost kot izračun natočenih litrov glede na testu prevoženo pot, to je 7,1.

Vstopna cena 19.990, testni za 28 tisoč evrov

Gre za 1,2-litrski 75-kilovatni bencinski motor s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Cena osnovne dizelske različice znaša 26.940 evrov, električne pa 34.030. Testni 2008 z opremo GT je z 26.220 evrov sicer malo cenejši od dizla, 2.350 evrov pa znaša cena dodatne opreme. Skupaj torej 28.570 evrov.

Ne spreglejte