Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

fiat tipo primerjalni test Fiat

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 4.02

6 let, 7 mesecev

Dodatni prtljažnik za štiri tisoč evrov

Primerjalni test: fiat tipo kot kombilimuzina ali karavan? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Fiat tipo 1,4 T-Jet 5 vrat - test | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Fiat z dvema izvedbama tipa je cenovno ugoden avtomobil, ki je v primeru testnih različic stal okrog 20 tisoč evrov. Primerjali smo kombilimuzinskega in karavanskega tipa, prav tako pa tudi njun bencinski oziroma dizelski motor.

  kombilimuzina karavan
motor: štirivaljni turbobencinski 1,4 T-jet 88 štirivaljni turbodizelski 1,6 multijet 88 kW
poraba goriva: 7,5 l/100 km 6,0 l/100
cena testnega avtomobila: 19.640 EUR (s popustom 18.140 EUR) 23.750 EUR (s popustom 22.250 EUR)

Cena testnih avtomobilov | Tehnični podatki testnih avtomobilov

Palec gor

Oba fiata tipo sta opremljena z dvema ločenima tempomatoma, serijskim mehanskim in radarskim za doplačilo. Kadar tipala ne delujejo zaradi umazanije ali snega, je vozniku na voljo običajni tempomat. Oba delujeta od 30 kilometrov na uro, menjavanje prestav pa ju ne prekinja.
Palec dol

Nad sistemom samodejnega ugašanja smo se pri različnih fiatih že kdaj pritožili. Tudi glede tipov lahko povemo, da sta nam tako dizelski kot bencinski motor vsaj dvajsetkrat ugasnila v neprimernem trenutku, ko smo speljevali pri zeleni luči na semaforju. Pri Fiatu bi morali svoj sistem start&stop očitno še malo dodelati.

Station wagon je 26 centimetrov daljši, medtem ko medosni razdalji ostajata enaki. | Foto: Aleš Črnivec Station wagon je 26 centimetrov daljši, medtem ko medosni razdalji ostajata enaki. Foto: Aleš Črnivec

Sprednja sedeža, volan in armaturna plošča, vse to je pri obeh različicah tipa in tudi pri štirivratni limuzini povsem enako. | Foto: Aleš Črnivec Sprednja sedeža, volan in armaturna plošča, vse to je pri obeh različicah tipa in tudi pri štirivratni limuzini povsem enako. Foto: Aleš Črnivec Zakaj je testni karavan dobrih štiri tisoč evrov dražji?

Poleg oblike karoserije razliko v ceni določata še motorja in dodatna oprema. Station wagon je tisočaka dražji od enako opremljenega petvratnega tipa, dizelski motor 1,6 pa je 1.100 evrov dražji od enako močnega bencinskega 1,4. Še dva tisočaka cenovne razlike nastaneta zaradi številčnejše dodatne opreme testnega tipa station wagon.

Zakaj torej station wagon?

Zunanji videz z dodatnim okencem na 20 centimetrov (203 mm) daljšem karavanu je morda za koga odločilen, vendar mu je tudi petvratnik kar podoben. Oba tipa delujeta nevsiljivo, čeprav imata kromano obrobljena dodatno zatemnjena stekla in 17-palčna kolesa, vendar je njun videz dopadljiv. Za tisoč evrov dražji nakup je seveda odločilen prtljažni prostor karavana, ki s 550 litri krepko presega tistega v petvratnem tipu. Pri tem poudarjamo, da že tipovih 440 litrov krepko presega povprečje v tako imenovanim golfovem razredu.

Prednost karavana je tudi v tovornem prostoru dolžine 1,8 metra pri položenih naslonjalih. Trda plošča pokriva dvojno dno prtljažnika, pod mehkejšo oblogo pa je rezervno kolo dimenzije 205/55 R16 na jeklenem platišču, kakršnega ima tudi manjši petvratnik. Station wagon ima zadaj tudi dva odprta bočna predala, na primer za obvezno opremo, oba tipa pa imata zadaj tudi 12-voltno vtičnico.    

Oba tipa delujeta nevsiljivo, čeprav imata kromano obrobljena dodatno zatemnjena stekla in 17-palčna kolesa, vendar je njun videz všečen. Za tisoč evrov dražji nakup je seveda odločilen prtljažni prostor karavana, ki s 550 litri krepko presega tistega v petvratnem tipu. Pri tem poudarjamo, da že tipovih 440 litrov krepko presega povprečje v tako imenovanim golfovem razredu. | Foto: Jure Gregorčič Oba tipa delujeta nevsiljivo, čeprav imata kromano obrobljena dodatno zatemnjena stekla in 17-palčna kolesa, vendar je njun videz všečen. Za tisoč evrov dražji nakup je seveda odločilen prtljažni prostor karavana, ki s 550 litri krepko presega tistega v petvratnem tipu. Pri tem poudarjamo, da že tipovih 440 litrov krepko presega povprečje v tako imenovanim golfovem razredu. Foto: Jure Gregorčič

Tako tipo kot tipo station wagon se odlikujeta z zanesljivo lego tudi med dinamičnim premagovanjem ovinkov na zavitih cestah. | Foto: Jure Gregorčič Tako tipo kot tipo station wagon se odlikujeta z zanesljivo lego tudi med dinamičnim premagovanjem ovinkov na zavitih cestah. Foto: Jure Gregorčič

Paket safety easy

Med dodatno opremo izstopa varnostno pomembna postavka safety easy, pa ne zaradi cene, ta znaša samo 390 evrov, ampak zaradi vsebine. Poleg omejevalnika hitrosti je običajnemu tempomatu dodan radar, ki prilagaja hitrost vožnje glede na vozilo spredaj.

Za razliko od vozil s samodejnim menjalnikom je pri obeh tipih med samodejnim prilagajanjem hitrosti potrebno ustrezno menjavanje prestav. Tipo se samodejno ne zaustavi, pač pa pri približno 30 kilometrih na uro s piskom sporoča vozniku, naj prevzame nadzor. Radarski tempomat tako predstavlja koristen pripomoček, ki omogoča bolj brezskrbno vožnjo, pri tem pa je zelo pomembno, da mu voznik ne zaupa popolnoma.

Za cenovno primerjavo povemo, da je na primer paket style sto evrov dražji, s čimer sta oba tipa obdana s kromom, v kabini so bogatejše preproge, 17-palčna platišča s širokimi gumami pa tudi naredijo, da je avtomobil bolj v stilu.

Tudi prostor na zadnji klopi je v petvratniku in karavanu enako odmerjen. | Foto: Aleš Črnivec Tudi prostor na zadnji klopi je v petvratniku in karavanu enako odmerjen. Foto: Aleš Črnivec

Prostorni tipo meri visoko

Tipo sledi smernicam, ki sta jih postavila vodilna Korejca, ki sta v spodnji srednji razred pripeljala vozila s prostorno zadnjo klopjo. Zato se v tipa (običajnega in karavana) zlahka namestijo štirje potniki, visoki meter devetdeset. Primerno oblikovani sedeži s serijsko prešitim blagom v petvratnem tipu delujejo kakovostno in trpežno.

Okrogla gumba za osnovno upravljanje radia vedno hvalimo, pa tudi pregledna analogna enako okrogla stikala za klimatsko napravo. Pri oknih je Fiat nekaj privarčeval, saj je le sprednje levo okno varnostno avtomatizirano, sovozniško gre na dotik samo dol, zadnji okni pa sta na "tišči do konca".

Potnikom sta namenjena dva zaprta predala in žepa za sedežema, ne manjka polica za pametni telefon. Poleg štirih predalov v vratih (vendar ne za 1,5-litrske plastenke) sta med sedežema še dva utora za pijačo. Brez priključkov za 12 voltov, USB in AUX danes tako ali tako ne gre. Dizelski tipo station wagon je bil za dodatnih 1.220 evrov usnjeno oblazinjen s spredaj ogrevanima sedežema, kar se nas v toplejšem vremenu ni posebej dotaknilo.

Sprednja potnika nimata nobenih možnosti, da bi pozabila na varnostne pasove. Opozorilnik namreč piska s takšno ihto, da tudi ljudje zunaj vozila vedo, da nekdo v tipu ni privezan.

S preudarno vožnjo smo sto kilometrov s tipom station wagon 1.6 multijet prevozili z zelo zmerno porabo goriva. | Foto: Aleš Črnivec S preudarno vožnjo smo sto kilometrov s tipom station wagon 1.6 multijet prevozili z zelo zmerno porabo goriva. Foto: Aleš Črnivec

Osnovni volumen prtljažnika karavana meri 550 litrov, to je 110 več od volumna petvratne različice. Obenem je station wagon tudi bolj uporaben za tovorjenje daljših predmetov. | Foto: Aleš Črnivec Osnovni volumen prtljažnika karavana meri 550 litrov, to je 110 več od volumna petvratne različice. Obenem je station wagon tudi bolj uporaben za tovorjenje daljših predmetov. Foto: Aleš Črnivec

Brez tablice ne gre več

Fiat sledi trendom, ki zahtevajo osrednji zaslon na dotik v obliki tablice za spremljanje avdio in infotainment (uconnect) sistema, navigacije, funkcije Bluetooth in vseh mogočih nastavitev. Pri tem nam sicer ni uspelo razvozlati, zakaj se potovalni računalnik občasno preklopi na prikaz prevoženih kilometrov na liter goriva, smo se pa prek nastavitev vsakič vrnili na običajen oziroma bolj "domač" prikaz.

Kar smo zapisali o vožnji tipa limuzine, velja za preostala tipa

Če nas občutki niso varali (obeh tipov nismo vozili sočasno, pač pa z zamikom), se karavan pelje bolj uglajeno, tipo 5v pa kakšno neravnino "pobere bolj na trdo". Voznik ima vse možnosti za optimalno namestitev z volanom, nastavljivim v dve smeri, in sedežem po višini in električno v ledvenem delu. Sedeža (blago v petvratnem tipu) oprijemljivo opravljata svojo nalogo in omogočata daljša udobna, pa tudi dinamična potovanja.

Z neposrednim volanskim prenosom (okoli 2,7 zavrtljaja) je vodenje natančno, v mestu pa lahkotno, če voznik uporabi že dolgo znano Fiatovo funkcijo city. Obe ročici menjalnika navdušita z natančnimi, čeprav ne najkrajšimi hodi, še posebej pa hvalimo klasični vzvod ročne zavore, predvsem zato, ker je takšnih priložnosti vse manj.

Za spremljanje parametrov vožnje je vozniku na voljo zaslon med okroglima merilnikoma, še boljšo preglednost pa omogoča osrednja tablica, kjer so podatki prikazani z izbiro ene od treh vrstic. Še ena pohvala velja šestim stikalom levo ob volanu, ki so pri nekaterih vozilih prav neergonomsko skrita. Pri tipu so stikala za meglo, nastavitev luči, izklop TCS in nadzor tlaka v gumah vidna brez sklanjanja mimo volanskega obroča.

Motorja 1.4 T-jet in 1.6 multijet razvijata enako moč 120 "konj", le da se prvemu to dogaja pri 5.000, drugemu pa pri 3.750 vrtljajih na minuto. | Foto: Aleš Črnivec Motorja 1.4 T-jet in 1.6 multijet razvijata enako moč 120 "konj", le da se prvemu to dogaja pri 5.000, drugemu pa pri 3.750 vrtljajih na minuto. Foto: Aleš Črnivec

Za bencinsko porabo smo uporabili tudi ljubljanski krog

Po tipovem števcu ljubljanski obroč meri 28,6 kilometra. Z različico 1,4 T-jet smo levi krog po predpisih prevozili v šestnajstih minutah s povprečno hitrostjo 107 kilometrov na uro. Po predpisih pomeni z merilnikom na 133 na avtocesti, 112 na odseku hitre ceste, 102, kjer je omejitev 100, in 82, kjer so znaki za 80 kilometrov na uro. Rezultat? Najprej povemo, da omejitev hitrosti ne upošteva praktično nihče, kar posebej velja za štiri odseke z znaki 80, kjer smo skorajda ovirali promet. No, saj smo tudi prehitevali, vendar samo tovornjake.

Tipo je naračunal povprečje 6,8, čeprav bi izračun po točenju goriva verjetno pokazal kakšen deciliter več. Več kot na ljubljanskem krogu smo namerili med raznolikim režimom vožnje na testnem krogu, in sicer 7,5. Ocena? So bencinarji, ki porabijo manj.

Samo 1.100 evrov razlike med dizlom in bencinom

To je znatno manj od drugih znamk, kjer so dizli okoli dva tisoč evrov dražji, nekateri celo več kot tri tisoč. Pri tem seveda govorimo o motorjih enake moči in enakih zmogljivosti, poraba pa seveda ne more biti enaka. Motor 1,6 multijet smo že preverili oktobra lani v štirivratnem tipu, takratno porabo 5,6 pa smo pri karavanu dvignili na 6,0 litra na sto kilometrov. Glede na tehnične podatke (3,7) je 6,0 kar preveč.

Oba tipa smo tudi umirjeno zapeljali na relaciji med Ljubljano in dolino Kolpe. Prestave smo menjali po indikatorju (1.700 pri multijetu in 2.000 pri T-jetu), radarska tempomata obeh vozil pa smo nastavili na vrednost 92 oziroma 52 v naseljih. Med srednje gostim prometom je hitrost uravnavala radarska avtomatika tako, da je dizel porabil 5,4 litra, bencinski tipo pa 6,2 litra na sto kilometrov. To se že lepše sliši, kajne?

Tudi na avtocesti se nazorno pokaže razlika med obema vrstama enako močnih motorjev. Pri dejanski hitrosti 130 kilometrov na uro se oba enako "zlažeta" (133). Pri tem se dizel vrti z malo čez 2.300 vrtljaji, bencinar pa s skoraj 3.300, vendar tudi T-jet ni hrupen. Pri enakomerni vožnji z največjo dovoljeno hitrostjo zgolj po ravnem dizel porabi 6,3, bencinar pa 7,4 litra goriva na sto kilometrov.

Fiat tipo 1,4 T-Jet 5 vrat - test | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Zanimivo: sistem samodejnega zaviranja v sili je primernejši za vozila s samodejnim menjalnikom

Tipo nas je na odprti cesti enkrat presenetil z ostrim zaviranjem, ko smo se približali vozilu, ki je na odcepu zavijalo desno. Dogajalo se je takole: prav med prestavljanjem iz tretje v drugo prestavo se je vozilo pred nami umaknilo, tako da ni bilo več nevarnosti naleta, sistem pa je s krepko zamudo ostro zavrl. Z naglim "reševalnim" pospeševanjem nismo bili dovolj hitri zaradi menjavanja prestave in samo zaradi dobre reakcije voznika za nami smo testno vozilo vrnili z nepoškodovanim zadnjim odbijačem.

Cena testnih avtomobilov:

Fiat tipo SW 1.6 multijet lounge

Fiat tipo 1.4 T-jet lounge

Cena testnega vozila: 23.750 EUR, 22.250 EUR s popustom

 

Cena osnovne različice: 14.990 EUR (fiat tipo station wagon 1.4 T-jet 16V city)

 

Osnovna cena testnega vozila: 20.290 EUR, 18.790 EUR s popustom (fiat tipo station wagon 1.6 multijet 16V lounge)

 

Dodatna oprema: 3.460 EUR

 

kovinska barva (490 EUR), paket leather (usnje + ogrevana sprednja sedeža – 1.220 EUR), paket style (kromirane obrobe stekel in maske, tepihi, zatemnjena zadnja stekla, lita platišča, gume 225/45 R17 - 490 EUR), uconnect live (90 EUR), paket safety easy (radarski tempomat, sistem zaviranja v sili, limitator – 390 EUR), paket tech plus DAB (tipala zadaj s kamero, avtoradio uconnect NAV s 7-palčnim zaslonom na dotik z USB in AUX vhodom – 680 EUR), sovoznikov sedež nastavljiv po višini (100 EUR)

Cena testnega vozila: 19.640 EUR, 18.140 EUR s popustom

Cena osnovne različice: 13.990 EUR (fiat tipo 5v 1.4 T-jet 16V city)

 

Osnovna cena testnega vozila: 18.190 EUR, 16.690 EUR s popustom (fiat tipo 5v 1.4 T-jet 16V lounge)

 

Dodatna oprema: 1.450 EUR

 

kovinska barva (490 EUR), paket safety easy (radarski tempomat, sistem zaviranja v sili, limitator – 390 EUR), paket business (tipala zadaj s kamero, avtoradio uconnect NAV s 7-palčnim zaslonom na dotik z USB in AUX vhodom – 570 EUR), paket style (kromirane obrobe oken in maske, dodatno zatemnjena zadnja stekla, lita platišča z gumami 225/45 R17 – 490 EUR)

 

Tehnični podatki testnih avtomobilov:

Fiat tipo SW 1.6 multijet lounge

Fiat tipo 1.4 T-jet lounge

Zasnova:

karavan; spodnji srednji razred; 5 vrat, 5 sedežev

 

Motor:

dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1598 cm3; največja moč: 88 kW pri 3750 vrt/min, največji navor: 320 Nm pri 1750 vrt/min

 

Prenos moči:

sprednji pogon; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 225/45 R17 (serijsko 205/55 R16)

 

Mere in mase:

dolžina: 4571 mm, širina: 1792 mm, višina: 1512 mm; medosna razdalja: 2638 mm; krog obračanja: 10,90 m, masa praznega vozila: 1395 kg; največja dovoljena masa: 1870 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 500 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 550 litrov

 

Zmogljivosti in poraba:

največja hitrost: 200 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 9,8 s; mestna vožnja: 4,4 l/100 km, odprte ceste: 3,3 l/100 km, kombinirano: 3,7 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 50 l; emisije: 98 g CO2/km, Euro 6

 

Varnost:

čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS, EBD, ESP, ASR, MSR, HBA, hill holder; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 2016: 3 zvezdice (standard), 4 zvezdice (safety pack)

 

Serijska oprema:

lita platišča, strešni letvi, meglenki, LED dnevne luči, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogledali, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, ročna zavora med sedežema, voznikov sedež nastavljiv po višini in v ledvenem delu, oblazinjenje v blagu, zadnja klop deljiva v razmerju 60/40, naslon za roke spredaj, TFT zaslon med merilnikoma, sistem start&stop, potovalni računalnik, avto radio Uconnect s 7-palčnim zaslonom na dotik, Bluetooth, vtičnice USB, AUX in 12V, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, zaprt predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, žepa za sprednjima sedežema, predali v vratih, utora za pijačo poleg ročne zavore, dvojno dno prtljažnika, bočna predala, rezervno kolo dimenzije 205/55 R16 na jeklenem platišču z orodjem v dnu prtljažnika

 

Garancija:

2 leti osnovne garancije brez omejitve kilometrov; 3 leta na lak; 8-let na prerjavenje, garancija 5 plus velja po preteku dveh let do petih let ali 120.000 kilometrov

Zasnova:

kombilimuzina; spodnji srednji razred; 5 vrat, 5 sedežev

 

Motor:

bencinski, prisilno polnjeni, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1368 cm3; največja moč: 88 kW pri 5000 vrt/min, največji navor: 215 Nm pri 2500 vrt/min

 

Prenos moči

sprednji pogon; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 225/45 R17 (serijsko 205/55 R16)

Mere in mase:

dolžina: 4368 mm, širina: 1792 mm, višina: 1595 mm; medosna razdalja: 2638 mm; krog obračanja: 10,90 m, masa praznega vozila: 1350 kg; največja dovoljena masa: 1775 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 500 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 440 l

 

Zmogljivosti in poraba

največja hitrost: 200 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 9,6 s; mestna vožnja: 7,0 l/100 km, odprte ceste: 5,0 l/100 km, kombinirano: 6,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 50 l; emisije: 139 g CO2/km, Euro 6

 

Varnost

čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS, EBD, ESP, ASR, MSR, HBA, hill holder; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 2016: 3 zvezdice (standard), 4 zvezdice (safety pack)

 

Serijska oprema

lita platišča, meglenki, LED dnevne luči, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogledali, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, ročna zavora med sedežema, voznikov sedež nastavljiv po višini in v ledvenem delu, oblazinjenje v blagu, zadnja klop deljiva v razmerju 60/40, naslon za roke spredaj, TFT zaslon med merilnikoma, sistem start&stop, potovalni računalnik, avto radio Uconnect s 7-palčnim zaslonom na dotik, Bluetooth, vtičnice USB, AUX in 12V, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, zaprt predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, žepa za sprednjima sedežema, predali v vratih, utora za pijačo poleg ročne zavore, bočni predal, rezervno kolo dimenzije 205/55 R16 na jeklenem platišču z orodjem v dnu prtljažnika

 

Garancija

2 leti osnovne garancije brez omejitve kilometrov; 3 leta na lak; 8-let na prerjavenje, garancija 5 plus velja po preteku dveh let do petih let ali 120.000 kilometrov

Ne spreglejte