Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
19.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lexus Terenski Avtomoto Prva vožnja

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 19.27

8 let

Lexus RX – hibridni provokator z Vzhoda bo porabil 5,2 litra na sto kilometrov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvič za volanom novega lexusa RX. Z agresivno obliko bo opazen, 90 odstotkov kupcev bo izbralo hibrida s 313 "konji", ki obljublja 5,2-litrsko porabo. V Sloveniji od 59.200 evrov.

Ponoven poskus osvojitve Evrope. Priključnega hibrida za zdaj ne bo.

Veliki RX pa se bencinsko-hibridni Lexusovi paleti kljub temu pridružuje v času znatne rasti prodaje, posledici lanske premiere konfekcijsko številko manjšega NX-a, kar bo najbrž ugodno vplivalo tudi na njegove prodajne rezultate.

V njegovo prid šteje dejstvo, da obstoječi, predvsem pa potencialni kupci zaradi aktualnejšega poudarjanja okoljevarstvene vzporednice, vse pogosteje stremijo k istim vrednotam – tehnološki naprednosti, hibridni tehnologiji in imidžu, ki spada zraven.

Lexus, v nasprotju z večino tekmecev, (še) ne namerava ponuditi priključnega hibrida. Uradni razlogi za takšno odločitev so zanimivi, a tudi razumljivi: avtomobil s 50-kilometrskim električnim dosegom bi bil dražji okoli deset tisoč evrov, seveda bi bil okoli 150 kilogramov težji, kot pika na i pa je bilo izpostavljeno prepričanje, da kupci priključnih hibridov svoja vozila polnijo le redko.

Da RX ne ponuja tudi dizelskega motorja je skoraj izključno evropski "problem". Največji trgi (ZDA in Azija) ga ne pogrešajo.

Pozabite na zadržanost. RX z obliko provocira.

RX je velik korak naprej (ali vstran, kakor za koga) naredil na oblikovnem področju. Izhaja iz oblikovnih zapovedi, ki jih je odločno uveljavil model NX, zato karoserijska površina, če svetloba nanjo pade s primernega kota, deluje ostra kot britev.

Medtem ko je predhodnike zaznamoval razmeroma pozabljiv videz z očitnim pomanjkanjem vizualne dramatike, enako za četrto generacijo absolutno ne velja. Vpadljivost je pač pomembna.

S povsem svojstveno obliko RX odbija in privlači, v vsakem primeru pa modelu zagotavlja veliko pozornosti. In če je videti agresivno, drzno in sodobno na fotografijah, so v živo občutki podvojeni. Podobno kot tekmec audi Q7 bo tudi RX 18 posameznih LED-svetil smernih utripalk integriranih v ohišje LED-žarometov, prižigal sekvenčno, od znotraj navzven.

Kabina je visokokakovostna, stil sledi sodobnim (azijskim) modnim zapovedim

Eden izmed ciljev njegovih snovalcev je bil povečati občutek prestiža v kabini. Glede na doživeto, poročam, da jim je uspelo, ob tem pa poudarjam, da sodobno oblikovan kokpit, ki zvesto sledi provokativni zunanjosti, ne bo po volji vsakemu.

Kabina se odlično ujema z naprednim duhom avtomobila, kontrastni pristop, ki veleva uporabo mehkejših materialov in bolj zaobljenih oblik za mesta, ki se jih voznik in potniki dotikajo pogosteje, ter trših in oblikovno zašiljenih na drugi strani, pa tvori prepričljivo celoto. Podobno velja za vse novejše Lexusove modele – od GS-a, prek IS-a do NX-a.

In medtem ko se bodo mnenja glede oblike nedvomno delila, vprašanj o kakovosti materialov in izvrstni izdelavi ni in ne bo. V tem pogledu je RX prepričljivejši od predhodnika in na ravni najboljših. Kabina spredaj ali zadaj ni utesnjena, počutje na odličnih sedežih je, tudi zaradi vzorne zvočne izolacije in udobju podrejenih nastavitev podvozja, na zelo visoki ravni.

539-litrski prtljažnik (podatek velja za hibrida) se bo odpiral samodejno, če bo uporabnik čez logotip vozila z dlanjo (v primeru polnih rok pa tudi s komolcem) podrsal čez logotip znamke na zadku. Sedeži druge vrste se v razmerju 40:20:40 zlagajo ali postavljajo s pomočjo elektrike. Prtljažniki tekmecev so vsaj na papirju prostornejši.

Uveljavljen upravljalnik ostaja, deljena mnenja tudi

Tudi tokrat je Lexus zadržal način upravljanja s tako imenovano "miško" - upravljalnikom, ki že od pravkar upokojene generacije naprej polarizira.

Zanj namreč velja, da je odziven, razmeroma natančen, odlično sede v roko, upravljanje pa hipno postane intuitivno, medtem pa je menijska struktura pomanjkljiva, upravljanje med vožnjo pa zahteva preveč pozornosti voznika predvsem zaradi neželenega "preskakovanja" virtualnih gumbov.

Na Avtomotu smo način upravljanja v preteklosti sicer pohvalili, a obenem velja, da nekateri tekmeci ponujajo hitrejše alternative, tudi takšne s površinami, občutljivimi na dotik.

Ostaja med najudobnejšimi športnimi terenci

Inženirji so tudi z natančnejšim laserskim varjenjem in številčnejšimi točkami varjenja karoserije zadnjega dela vozila zagotovili 30-odstotno povečanje karoserijske togosti, kar se v primerjavi s predhodnikom pozna predvsem v zavojih. Razlika je sicer zares občutna, a obenem velja, da predvsem X5 in Q7 v tem pogledu ostajata občutno bolj športna (nagibanja karoserije je manj, občutek med vožnjo je lahkotnejši). Je pa RX skrajno prepričljiv na področju udobja, pravzaprav je v tem pogledu med najboljšimi.

V sklopu prve vožnje smo vozili izključno modele z variabilno prilagodljivim podvozjem, ki je sposobno glede na podlago in vozniški stil prilagajati vsako kolo posebej. Samodejno prilagajanje vzmetenja razpolaga s 30 različnimi stopnjami trdote, občutek pa je predvsem na slabših podlagah izvrsten. RX je odličen potovalni avtomobil (blaženje je zgledno, zvočna izolativnost kabine vrhunska) in povprečen športnik.

Izbira? Hibrid s 313 ali dvolitrski turbobencinar z 238 "konji"

Večina pozornosti evropskih kupcev je in bo tudi ostala namenjena hibridni izvedbi 450h s 3,5-litrskim šestvaljnikom V oblike in električno spremljavo v obliki dveh elektromotorjev na sprednji oziroma zadnji osi. Večji (spredaj) razvije 123 kilovatov, manjši (zadaj) doda 50 kilovatov in izključno v tem pogledu RX ostaja identičen avtomobilu, ki ga nadomešča. Električni doseg tako v najboljšem primeru oziroma idealnih pogojih ostaja dvokilometrski, v realnih prometnih razmerah se bencinska pomoč običajno vklopi relativno hitro.

Bencinar je bil v prehodu s tretje na četrto generacijo deležen številnih optimizacij – nov je sistem brizga, nova je vodna črpalka, posodobljena je krmilna enota, zmogljivost je s 183 poskočila na 193 kilovatov, zato je skupna sistemska moč večja (313 kilovatov, prej 299), omenjene optimizacije pa so ogljični odtis s 145 gramov na prevoženi kilometer zmanjšale na še bolj spoštljivih 120.

RX 450h bo, tako zagotavlja Lexus, na sto kilometrov porabil le 5,2 litra goriva. V sklopu prve vožnje je hibrid zahteval okoli devet litrov na sto kilometrov, šlo pa bi tudi občutno nižje. Kako nizko se sploh da priti, bomo preverili, ko avtomobil prispe na test. RX (ne glede na izbiro motorja v uveljavljenem Lexusovem slogu RX ponuja štiri različne vozne programe, ki usklajujejo delovanje pogonskega sklopa: eco, normal, sport in sport +.

Kaj pa dvolitrski turbobencinar?

Na prvi vožnji je zahteval med devetimi in desetimi litri. Motor odziven, 175 kilovatov največje moči razmeroma težkemu vozilu zagotavlja zmerno dobre pospeške, dobro odzivnost že v nižjih vrtljajih in je v vsakem primeru dorasel razmeroma veliki masi vozila. Tako motorizirani RX z dvokolesnim pogonom bo stal 59.920 evrov.

Ne spreglejte