Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jeep Terenski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 14.34

8 let

Jeep grand cherokee 3,0 CRD

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veliki terenski poglavar še vedno pogumno gleda v horizont globalne tržne prerije. Zdi pa se, da mu je ob vsej vgrajeni sodobni avtomobilski tehniki prav njegova terenska klenost postala v napoto.

Podoba, vredna legende, ki vzdrži poglede tekmecev

Na začetku je treba povedati, da grand cherokee na zunaj še nikoli ni bil videti tako prepričljivo dominanten, saj je na cesti zares videti, kot da bi se indijanska legenda beli tatanka (bizon v jeziku plemena cherokee) postavil po robu tropu volkov.

Najbolj pa je markanten njegov nos, kjer se še vedno bohotijo zajetne, kromirane in povsem vertikalne letvice. Saj veste, te so pač del nezgrešljive oblikovne relikvije, izvorne celice džipa vseh džipov – willysa.

Človek nehote pomisli, da želi prav s tem nosom bahavi Jenki nekaj krepkih besed na račun zgodovinskih dejstev povedati svojim današnjim high-tech tekmecem germanskih korenin.

Potem pa je tam spodaj, točno na sredini odbijača, še precej opazno tretje oko. Da, z njim vsem daje vedeti, da ni samo lep, močan, ampak tudi pameten in sofisticiran, saj cesto pred seboj nadzira z radarjem, ki krmili aktivni tempomat.

Če si med vožnjo želite pozornosti, jo boste za volanom novega grand cherokeeja zagotovo dobili. Je velik avto za prave dedce in tudi na parkirišču pred golfigriščem bo v visoki družbi stal ponosno kot kadet West Pointa, ki je bil sprejet v elitno enoto.

Štirikolesni pogon se ne ustraši skoraj nobene podlage

Tudi kar zadeva vožnjo zunaj asfaltnih površin, grand cherokee ne želi ničesar prepustiti naključju. Njegov dodobra preizkušen in zanesljiv štirikolesni pogon Quadra-drive II je serijsko podprt s petimi – samodejni, športni, snežni, peščeno-blatni in skalni – voznimi programi sistema Selec-terrain. Nekaj podobnega kot srečamo v landroverjih.

Svoje pa k elektronsko podprti mehaniki v navorski razkošnosti (550 njutonmetrov) doda še dizelski orjak in najbrž ni treba poudarjati, kako visoko so postavljene terenske meje.

Prav škoda, da v testnem primerku iz izpuha ni prihajalo tako globoko bobnenje, kot smo ga zares navdušeno poslušali spomladi na preizkušnji hard off road v Naklem, kjer je po gramozu rovaril eden od najbolj razburljivih grand cherokeejev z oznako 5,2 limited V8.

Skrito orožje - elektronska delna zapora diferenciala (ELSD)

V praksi zadeva deluje odlično, res pa je, da ga v okolje, kjer bi poleg vseh terenskih adutov, ki jih premore, potrebovali še njegovo elektronsko delno zaporo zadnjega diferenciala, nismo peljali.

Zakaj? Ker ga v resnici tudi njegovi kupci nikoli ne bodo gnali tako daleč. Je prelep in predrag, da bi na bokih nosil sledi resne terenske tlake. To bolj pristaja njegovemu robustnemu bratu wranglerju rubiconu. Toda zakaj potem to danes še vedno mora obvladovati tudi grand cherokee?

Hm, pa smo tam. Biti ali ne biti? Kleni terenec ali razkošni SUV?

Germanski atleti razreda SUV, kot so BMW X5, audi Q7, porsche cayenne, mercedes-benz ML in volkswagen touareg, so grand cherokeeju zelo zapletli simsel življenja.

Pred dvajsetimi leti, ko je bil na začetku svoje poti, je tudi v Evropi hitro dobil status najbolj pomembnega avtomobilskega Američana. Še več, takrat je postal celo predmet poželenja med pomembneži stare celine.

Pa še neko novo zgodbo, ki jo je že v šestdesetih začel v furnir odeti jeep wagoneer, je nadaljeval razmeroma uspešno. Saj veste, usnjeni fotelji, limuzinsko udobje, prostorna notranjost, štirikolesni pogon ... Da, temelji današnjega razreda SUV.

Zakaj hudiča torej brezpotja niso pustili wranglerju, grand cherokeeja pa opremili le z "light" pogonom, zgolj za moker ali zasnežen asfalt?

Škoda, da pri Jeepu z grand cherokeejem resnično niso jezdili na vse večjem valu trenda, ki so ga pravzaprav sprožili, čeprav jih je že leta 1996 s svojim prihodom na to jasno opozoril mercedes-benz ML, pa še onkraj luže so ga izdelovali. Vse bolj se zdi se, da je tudi v zadnji generaciji grand cherokee preprosto preveč robusten, terenski za današnji premium svet SUV.

Da, govorimo predvsem o cestni civiliziranosti oziroma vozni dinamiki.

Kdor bo pač iskal klenega in vpadljivega terenca, bo vseeno prej posegel po wranglerju, pa še cenejši in bolj karizmatičen je. Nerodna reč, močna konkurenca na trgu, pa še na lastnem dvorišču!

Za čast in ugled izkopal bojno sekiro, a asfaltni skalpi tekmecev za zdaj ne bodo viseli za pasom

Resnično morate imeti kar precej moškega premoženja, saj veste, kje, če želite s tem skoraj dvoinpoltonskim orjakom v hitrem tempu telovaditi med asfaltnimi zavoji, kaj dosti pa pri tem početju ne pomaga niti program sport.

Ko se karoserija nagne, pa neprijeten občutek in slabo vest zbudi še panično opozorilo na LCD-zaslonu med glavnima merilnikoma, ki svetuje odločno zaviranje, manjšanje hitrosti.

Skozi zavoje se tekmeci namreč znajo res peljati veliko bolj dinamično kot on, čeprav se trudi fiziki kljubovati tudi z dodelano umetno inteligenco, ta pa je – tako kot dobro stoletje nazaj winchester repetirka v roke Čerokijev – prišla prepozno za resen preobrat oziroma v tem primeru za odmeven tržni preboj na stari celini.

Ne spreglejte