Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 12. 2015,
2.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ford

Torek, 1. 12. 2015, 2.46

6 let, 6 mesecev

Ford C-max 1,6 TDCi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ford C-max z dizelskim motorjem ohranja dinamiko, a malemu enoprostorcu prinese tudi racionalno noto in nizko povprečno porabo.

C-maxu bolj odgovarja športni bencinski ali umirjeni dizelski motor?

Ko smo imeli na testu prvi primerek nove generacije Fordovega C-maxa, smo opazili in pohvalili njegov dinamični zunanji videz, skoraj kupejevsko spuščajočo se linijo strehe, agresivno motorno masko in podvozje, ki navkljub družinskemu poreklu avtomobila omogoča tudi dinamično vožnjo.

Ponovimo lahko tudi ugotovitev, da je prostora v notranjosti dovolj za udobno potovanje štirih oseb, da je premikanje zadnjih sedežev proti notranjosti nekoliko zamudno in da bi si tudi v C-maxu želeli drsna zadnja stranska vrata. Ta so na voljo le pri podaljšani karoserijski različici grand C-max.

C-max pa lahko prinese tudi vprašanje, ali naj njegovo športno naravnanost dopolni še zmogljiv bencinski turbomotor, ali naj mu tono racionalnosti doda umirjeni dizelski motor.

Zlahka do porabe okrog pet litrov na sto prevoženih kilometrov

Kajti tokrat smo v kombinaciji s C-maxom preizkusili 1,6-litrski dizelski 85-kilovatni motor, ki nas je več kot zadovoljil z mirnim delovanjem in predvsem nizko porabo. Na našem testnem krogu je ta znašala 5,8 litra na sto prevoženih kilometrov, v načinu umirjene vožnje pa se je poraba spustila tudi pod pet litrov na sto prevoženih kilometrov.

Tudi med vsakdanjo vožnjo smo ugotovili, da lahko z upoštevanjem osnovnih pravil varčne vožnje porabo okrog pet litrov s tem C-maxom zlahka dosežemo.

Če dizelski motor primerjamo z 1,6-litrskim turbobencinskim, je bila povprečna poraba pri tem 2,5 litra na sto prevoženih kilometrov višja.

Medtem ko nam je bencinski motor na prvem testu nudil več športnosti, dinamičnosti in eksplozivnosti, je dizelski z nižjo porabo prinesel več navora, bolj umirjeno, a vseeno tudi še dovolj dinamično vožnjo.

Električno zapiranje prtljažnih vrat s ključem

Pri C-maxu, ki s sistemi, kakršno je samodejno bočno parkiranje, piha na dušo tudi manj veščim voznikom, smo pozitivno sprejeli tudi možnost električnega zapiranja prtljažnih vrat s ključem. Uporabno v primeru, ko hočemo vrata odpreti in zapreti z večje oddaljenosti.

Med neposrednimi tekmeci (volkswagen touran, citroën C4 picasso, renault scenic) C-max izstopa predvsem s športnostjo. Če bi pri modularnih zadnjih sedežih odstranili srednjega, bi bilo še več tudi udobja. Z opremo titanium je cena testnega C-maxa narasla na slabih 26 tisoč evrov, kar je za dva tisočaka več kot pri podobno opremljeni različici z bencinskim turbomotorjem.

Ne spreglejte