Adria matrix axess

Glavna posebnost avtodoma matrix axess je njegova "crossover" zasnova. Gre za arhitekturno-oblikovalski pristop, ki združuje prednosti polintegrirane in mansardne bivalne nadgradnje.

1 / 32

Foto: Klemen Korenjak

2 / 32

Foto: Klemen Korenjak

3 / 32

Foto: Klemen Korenjak

4 / 32

Foto: Klemen Korenjak

5 / 32

Foto: Klemen Korenjak

6 / 32

Foto: Klemen Korenjak

7 / 32

Foto: Klemen Korenjak

8 / 32

Foto: Klemen Korenjak

9 / 32

Foto: Klemen Korenjak

10 / 32

Foto: Klemen Korenjak

11 / 32

Foto: Klemen Korenjak

12 / 32

Foto: Klemen Korenjak

13 / 32

Foto: Klemen Korenjak

14 / 32

Foto: Klemen Korenjak

15 / 32

Foto: Klemen Korenjak

16 / 32

Foto: Klemen Korenjak

17 / 32

Foto: Klemen Korenjak

18 / 32

Foto: Klemen Korenjak

19 / 32

Foto: Klemen Korenjak

20 / 32

Foto: Klemen Korenjak

21 / 32

Foto: Klemen Korenjak

22 / 32

Foto: Klemen Korenjak

23 / 32

Foto: Klemen Korenjak

24 / 32

Foto: Klemen Korenjak

25 / 32

Foto: Klemen Korenjak

26 / 32

Foto: Klemen Korenjak

27 / 32

Foto: Klemen Korenjak

28 / 32

Foto: Klemen Korenjak

29 / 32

Foto: Klemen Korenjak

30 / 32

Foto: Klemen Korenjak

31 / 32

Foto: Klemen Korenjak

32 / 32

Foto: Klemen Korenjak

Svež in zanimiv pristop dolenjskih karavaning arhitektov

Alkoven oziroma mansardna zasnova bivalnikov v času, ko cene fosilnih goriv "divjajo" navzgor, postaja predvsem zaradi neugodne aerodinamike in velike višine ter posledično večje porabe vse manj zaželena arhitekturna rešitev sodobne hiše na kolesih. Po drugi strani pa se zlasti družinskim karavaning uporabnikom, ob sicer veliko bolj aerodinamičnih in nižjih ter seveda varčnejših polintegrircih, "kolca" po razkošnem, skoraj galerijskem prostorskem občutku in vselej pripravljeni in predvsem dnevno nemoteči postelji v klasičnem mansardnem avtodomu z veliko grbo nad vozniško kabino.

No, Adrijini inženirji so v seriji matrix s križanjem pozitivnih lastnosti obeh prej omenjenih izvedb bivalnih nadgradenj ponudili svež in predvsem zares zanimiv pristop v sodobni karavaning arhitekturi.

Z nižanjem in selitvijo alkoven grbe proti sredi vozila so namreč dosegli ugodnejšo aerodinamiko in obenem ohranili družinsko spalno in prostorsko razkošnost notranjega bivalnega prostora.

Kupejevsko oblikovana grba, višina za 30 centimetrov nižja kot pri mansardnem avtodomu

Najbolj pa razveseljuje dejstvo, da je ob tem ta "crossover" iz obeh bivalnih zasnov dejansko torej uspel pobrati le tisto najboljše. Iz alkovna velik volumen, razkošno spanje in zračen občutek notranjosti, iz polintegrirca pa boljšo aerodinamiko in posledično nižje stroške goriva ter kompaktnejšo višino, kar pa v praksi velikokrat pomeni zares velik plus v prid bolj sproščene vožnje in parkiranja.

Strešno silhueto zdaj krasi bolj elegantno, kupejevsko oblikovana spalna grba, ki je botrovala dejstvu, da so matrixi z 2,8 metra v svoji najvišji točki kar za tri decimetre nižji od mansardnih avtodomov. Testni bivalnik pa je s svojo srebrno zunanjostjo vozniške kabine in res zelo elegantnimi bočnimi linijami celo spominjal na dražje in bolj premium karavaning predstavnike.

Preprost, a nikakor cenen vstopni model

Kar je videti posebno in drugačno že na zunaj, znotraj deluje predvsem še bolj prepričljivo. Tlorisna postavitev z oznako M 680 SL je kot na kožo pisana nomadski družini, ki pa se bo razveselila tudi nekoliko bolj dostopne cene, saj oznaka axess pomeni vstopni model v serijo matrix, katerega glavna naloga je čim bolj na široko odpreti vrata v družino "crossover" avtodomov.

Čeprav gre za vstopni model, pa notranjosti nikakor ne gre očitati občutka cenenosti, še manj pa utesnjenosti. V tem bivalniku je namreč praktično vse podrejeno predvsem funkcionalnosti in uporabnosti. V axessu ne boste našli trendovskih ambientalnih ledic, steklenih vitrin in usnjenega oblazinjenja, pa tudi raznih posteljnih elektropogonov, ki mimogrede povečujejo skupno maso bivalnika, ni na spregled.

Rek manj je več namreč v tem bivalniku dobi pravi pomen

V tem avtodomu lahko udobno prenoči pet potnikov, ki pa jih bo zagotovo navdušila notranja razporeditev, kjer poleg spalnega udobja izstopata še velika kopalnica (ločena tuš kabina s trdimi vrati) in kuhinja z zajetnimi delavnimi površinami in prepričljivimi skladiščnimi kapacitetami, med katere spada tudi 190-litrski trovalentni (220 in 12 V ter plin) hladilnik z zamrzovalnikom.

Prepriča pa tudi obilica drugih predalov in garderobnih omar vseh dimenzij, ki poleg vse družinske garderobe in posteljnine ter obutve zmorejo pogoltniti tudi vse igrače pa knjige in tudi celotno mesečno zalogo plenic za malčke. Za športne rekvizite večjih dimenzij, pa orodje in rezervno zalogo piva pa je na voljo še prava klet pod posteljo XXL dimenzij v zadnjem delu vozila, ki jo odpirajo vrata dimenzij 740 x 1070 milimetrov.

Bivalna zasnova matrix axessa zmore ponuditi zares veliko talentov, ki jih zaradi relativno preprostih materialov, nezahtevnih za vzdrževanje, utegnejo ceniti tudi ponudniki najemnih storitev.

3-nivojska dvižna postelja skrita v visokem stropu dinete

Glavna posebnost matrixovega bivalnega dela je seveda 3-nivojska dvižna postelja dimenzij 193 x 138 centimetrov. Ta se spusti izpod stropa osrednjega dela nad dineto in tudi v najnižjem položaju omogoča preprost prehod v vozniško kabino. Trinivojska nastavitev višine pa omogoča tudi dodatne možnosti prevoza prtljage (torbe, nahrbtniki …) na postelji. Ob dveh vseskozi pripravljenih posteljah zakonskih dimenzij so tako tudi daljša potovanja, kjer se prenočuje na obcestnih PZA parkiriščih, povsem nestresno opravilo, saj ni treba zlagati blazin, nameščati posteljnine ...

Suveren na cesti

Matrix axess je kljub dobrim sedmim metrom dolžine lahkotno vodljiv, saj je občutek na volanu zelo dober in tudi za ta Adrijin avtodom lahko ugotovimo, da mu smerna stabilnost ne povzroča nikakršnih težav. Zmogljivo alko podvozje svojo nalogo namreč opravlja več kot odlično, Fiatov prisilno polnjeni 2,3-litrski multijet pa je dovolj prožen in zmogljiv, da se ta crossover bivalnik odlično počuti praktično na vse cestah. Avtocestno hitrostno omejitev denimo doseže z lahkoto in povsem brez naprezanja.

Očitkov ni veliko, a treba je povedati …

Tokratni testni matrix axess je zlasti z zelo uporabno tlorisno postavitvijo ter obilico odprtih in zaprtih odlagalnih površin res navdušil, a hkrati tudi nekoliko razočaral predvsem zaradi kar precej motečih pohištvenih decibelov, ki so naša ušesa in živce načenjali zlasti med vožnjo po asfaltnih površinah dvomljive kakovosti, kar pa na naših lokalnih in regionalnih cestah ni ravno redek pojav.

Menimo, da nekaj metrov lahkega tekstilnega ali gumiranega tesnilnega traku na vratih omaric ne bi bistveno podražilo cenovni prag vstopnega modela. Tovrstni proizvodnji ukrep – o slednjem bi lahko razmišljali tudi drugi, ljudski karavaning proizvajalci – pa bi verjetno dodal tisti prefinjeni "soft touch" premium občutek in vsekakor utišal marsikaterega črička, pa še senca dvoma o kakovosti končne izdelave bi se skrčila kot triglavski ledenik v primežu podnebnih sprememb.

Adria matrix axess M 680 SL
razred polintegriranih avtodomov; število potnikov: 4, število ležišč: 5
Motor in oprema podvozja
turbo dizelski fiat 2,3 35 L; 4-valjni vrstni; delovna prostornina: 2287 cm3; največja moč: 96 kW pri 3600 vrt/min; največji navor: 320 Nm pri 1800 vrt/min; sistem stop start, Euro 5, 6-stopenjski ročni menjalnik, tempomat, ABS, EBD, pogon spredaj, AL-KO podvozje
Mere, mase
dolžina: 7370 mm, širina: 2299 mm, višina: 2800 mm; medosna razdalja: 4035 mm; notranja višina: 1980 mm; masa vozila pripravljenega za vožnjo: 3036 kg; največja dovoljena masa vozila: 3500 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 2000 kg
Vodovodna oprema
tlačna črpalka za vodo, posoda za odpadno vodo izolirana in ogrevana (regulacija) 85 l, posoda za pitno vodo 20 l, posoda za pitno vodo z regulacijo 100 l, skupna kapaciteta čiste vode: 120 l, tuš pipa v garaži, cev za izpust odpadne vode
Elektro oprema
akumulator v bivalnem delu, 100Ah, AGM; k = 10, prostor s predinstalacijo za tretji bivalni akumulator, prostor s predinstalacijo za razsmernik 12V / 230V, centralno stikalo za vklop 12 V, polnilec/napajanje EBL 1x, predšotorka svetilka, reflektorji LED, servisni center/komandna plošča, stropne svetilke LED, ambientne LED luči, svetilka v prtljažnem prostoru, Svetilka v garderobni omari, ambientne LED luči v kopalnici, vtičnice 12 V, vtičnice 230 V, vtičnice 12V in 230V v garaži, predinstalacija za solarne celice, gasilni aparat
Ogrevanje in klima
ogrevanje z bojlerjem in električnim grelcem; plinski regulator
Avdio/video oprema
predinstalacija za radio z anteno + 2x zvočniki, predinstalacija za TV (230 V, 2x 12 V, antenska vtičnica), avtoradio/CD/MP3 stikala za avtoradio na volanu, senzorji za vzvratno vožnjo, alarmna naprava

[video: 48292 / ]

Neskladje med številom budnih in zaspanih

Očitek, ki spet ne leti samo na našega domačega proizvajalca, ampak na celotno karavaning stroko, se nanaša tudi na neskladje števila ležišč in homologiranih sedežev. Po domače, spi jih lahko pet, peljejo pa se lahko le štirje. Kaj naj torej v tem primeru naredi petčlanska družina, ki prisega na karavaning svobodo?

V nekaj stavkih

Adria matrix axess je sodobno zasnovan in izdelan avtodom, ki s svojim bivalnim tlorisom in voznimi zmogljivostmi ter nenazadnje tudi z ugodno osnovno ceno zmožen ustreči kar najširšemu krogu karavaning uporabnikov. V njem se bo recimo odlično počutila nomadska družina, ali pa dva aktivna zakonska para oziroma manjša družba, ki rada potuje skupaj, pa tudi ponudniki najemnih storitev bi v njem utegnili prepoznati tržne potenciale. Njegova velik plus je tudi poliestrska nadgradnja odporna na točo. Karavaning začetniki pa bodo zlasti pri iskanju kamp parcele cenili njegovo nekoliko nižjo višino in preprosto uporabo bivalnega dela, kot glavno slabost pa izpostavljamo slabšo končno izdelavo.

Cena testnega vozila: 59.396 EUR

Maloprodajna cena osnovnega modela matrix axess M680 SL sezone 2012 znaša: 51.245 EUR Cena dodatne opreme: 8.151 EUR Spisek dodatne opreme: fiat paket CP3 (klima, vararnostna vreča sovoznik, tempomat) in CP0 (električni pomik vzvratnih ogledal, antena za radio v ogledalu, obloga podnožja sedežev, predpriprava za avtoradio z zvočniki), rezervno kolo z nosilcem, metalna barva (alu siva) vozniške kabine, dodatni akumulator, podporne nogice zadaj, mreža proti komarjem na vhodnih vratih, prevleka kab. Sedežev v tekstilu adria, odeja in 4 okrasne blazine, zaščitna prevleka ležišča.

Za pikolovce

Med pikolovske pripombe tokrat umeščamo muhasto ključavnico prostora za plinske jeklenke in na odločnejšo roko občutljivo ključavnico vhodnih vrat, ki se hitro zavrti v prazno, potem pa je do obiska servisne delavnice vrata mogoče zaklepati le od znotraj. Pripombo pa si zasluži tudi uporabniško neprijazen fiatov menijski vmesnik za nastavitve potovalnega računalnika, vozila …
Poraba na testu: 9,5 l/100 km Bivalnik ni primeren za merjenje porabe na našem običajnem testnem krogu, ki vkjučuje tudi hitrost 130 km/h, zaradi njegovega značaja pa ni mogoče opraviti tudi testa porabe v športnem ciklu. Z njim smo prevozili pretežno relacijskih - avtoceste, magistralne ceste in podeželske ceste - 1.395 kilometrov, kjer smo glede na potovalni računalnik porabili 10 litrov goriva na 100 kilometrov. Poudariti pa je treba, da se je ob zares varčni vožnji poraba lahko spusti tudi proti devetim litrom, kar je pokazalo testno povprečje 9,5 litra.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano