Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
13. 3. 2016,
23.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

test gume AMZS

Nedelja, 13. 3. 2016, 23.32

6 let, 7 mesecev

Test letnih gum 2016: kmalu bo pomlad, nova obutev tudi za vaš avtomobil?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če na cesti ni snega, je letne pnevmatike dovoljeno uporabljati od 15. marca do 15. novembra. AMZS v sodelovanju z evropskimi avtomobilskimi klubi objavila test 32 pnevmatik dveh različnih dimenzij.

Z menjavo pnevmatik se še ne mudi

Od jutri naprej bo v Sloveniji zakonsko spet dovoljeno uporabljati letne pnevmatike. Poudariti je treba, da zakon v vsakem primeru in ne glede na datum zahteva ustrezno zimsko opremo, če se sneg oprijemlje cestišča. Glede na spremenljivo ter nepredvidljivo vreme večina voznikov ta mesec najbrž z zamenjavo pnevmatik še ne bo hitela.

Letna pnevmatika mora imeti vsaj 1,6 milimetra profila

Čeprav je vreme spomladi in poleti do pnevmatik avtomobila, ki nudijo edini oprijem vozila s cestiščem, bolj prizanesljivo kot pozimi in zimske pnevmatike iz vidika prodaje proizvajalcem prinesejo večje prihodke kot letne, je ustrezna izbira avtomobilske obutve pomembna tudi poleti.

Vse nove pnevmatike imajo sicer obvezne nalepke s tremi kakovostnimi parametri, ki pa nikakor niso dovolj za odločitev pred nakupom. Gre vendarle za relativno visok znesek, pri katerem je treba upoštevati tudi voznikove navade in način uporabe avtomobila ter najbolj kredibilne teste evropskih avtomobilskih klubov. Slovenski partner testa je bila tudi letos AMZS, med ostalimi partnerji so bili tudi nemški ADAC, avstrijski ÖAMTC, švicarski TCS in ostali.

Najboljše oznake le za pnevmatike, ki nimajo izrazitih šibkih točk

"Le pnevmatike, ki na našem preskusu v vseh glavnih lastnostih, torej na suhi cesti, na mokri cesti, pri porabi goriva in pri obrabi, dobijo oceno dobro, lahko dobijo skupno oceno dobro oziroma zelo priporočljivo. Če pnevmatika le v eni lastnosti ni na dovolj visoki ravni, dobi nižjo oceno, saj skupna ocena na našem testu v tem primeru ni izračunano matematično povprečje, temveč je odločilna najslabša ocena," razlaga France Kmetič, glavni in odgovorni urednik Motorevije v okviru AMZS.

Med najboljše so zato uvrščene le pnevmatike brez izrazito šibke točke, saj so za povprečnega voznika dejansko pomembni vsi ključni kriteriji. Vozniki naj bodo v testih pozorni tudi na posamične kriterije. Kdor letno prevozi malo kilometrov, bo lahko zadovoljen tudi s pnevmatikami, ki se obrabijo hitreje, a so zato bolj učinkovite na mokri podlagi.

Ne spreglejte