Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
13.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 13.57

6 let, 7 mesecev

Novi štirilitrski biturbo motor AMG – tehnološko dovršena tovarna moči

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Inženirji športne manufakture AMG so razkrili tehnične podrobnosti novega, štirilitrskega biturbo bencinskega motorja V8. Iz 209 kilogramov težke "high tech" tovarne moči so potegnili 510 "konjev".

Še vedno sestavljen na roke, a lažji, močnejši in še učinkovitejši

V Stuttgartu oziroma Affalterbachu, kjer je sedež tega Mercedesovega športnega oddelka, slovijo kot veliki mojstri strojegradnje.

Vsi motorji so izdelani po filozofiji en človek, en motor, kar pomeni, da sestavo vsakega od teh njihovih visokozmogljivih strojev nadzira določen inženir, čigar ime oziroma podpis je tudi na identifikacijski ploščici motorja. Pri tem velja omeniti, da je v motorni delavnici AMG še vedno veliko ročnega dela.

Zadnji v vrsti te slovite delavnice pa je novi štirilitrski kompaktni biturbo bencinski motor V8 z oznako M178. Tehnično dovršen novinec, ki ima za zniževanje trenja stene valjev obdelane z nanotehnologijo, bo tudi ekološko precej bolj prepričljiv, saj izpuh izpolnjuje normative, ki jih določa standard Euro 6.

 | Foto:

128 "konjev" v litru delovne prostornine

Seveda so poleg znižanja trenja in porabe inženirji motorju znižali tudi maso ter izboljšali toplotni nadzor. Rezultat je seveda impresiven. 209 kilogramov težak motor z delovno prostornino 3.982 kubičnih centimetrov pri 6.250 vrtljajih v minuti ponuja 375 kilovatov največje moči, zavrti pa se vse do 7.200 vrtljajev. Še bolj je prepričljiv z vidika prožnosti, saj je njegov najvišji navor 650 njutonmetrov na voljo v širokem območju delovanja od 1.750 do 4.750 vrtljajev v minuti.

Iz enega litra prostornine so inženirji tako iztisnili kar 128 "konjev" in 163,2 njutonmetra navora.

Ta motor bo vključeval tudi izpušni sistem s krmiljenimi loputami, ki bodo vplivale tako na zvok motorja kot tudi na zmogljivosti.

 | Foto:

Suhi karter višino motorja zniža za 5,5 centimetra

Pomembna tehnična novost tega motorja je tudi sistem mazanja s pomočjo suhega karterja. S tovrstno rešitvijo so težišče motorja znižali za 55 milimetrov, kar ima seveda poziven vpliv na vozne lastnosti avtomobila. Tako imenovano suho mazanje sestavljajo sesalna in tlačna črpalka ter zunanji oljni rezervoar prostornine 12 litrov.

Ta motor bo vključeval tudi izpušni sistem s krmiljenimi loputami, ki bodo vplivale tako na zvok motorja kot tudi na zmogljivosti. | Foto: Ta motor bo vključeval tudi izpušni sistem s krmiljenimi loputami, ki bodo vplivale tako na zvok motorja kot tudi na zmogljivosti.

Ne spreglejte