Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2016,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Ford Tehno Avtomoto samovozeči avtomobili

Sreda, 20. 1. 2016, 10.49

8 let

Kako se bodo samovozeči avtomobili znašli na zasneženih cestah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Napredna tipala omogočajo zelo natančno določanje okolice avtomobila, kar je predpogoj za avtonomno vožnjo. To seveda velja za idealne pogoje; kaj pa, ko je na cesti sneg? Ford že preverja tehniko.

Gost promet ali sneg na cesti onemogočita ključna tipala!

Satelitski sistem GPS omogoča določanje lokacije avtomobila le na nekaj metrov natančno, zato imajo testni samovozni avtomobili dodatna tipala – kamero, laser in radar. Pa vendar je to dovolj le v primeru, ko so pogoji na cesti idealni, torej v suhem vremenu, že v malo močnejšem dežju pa vse to ni več dovolj.

Da bi natančno določili lokacijo, morajo tipala brezhibno "videti" cesto, kar pa močan dež, sneg, pa tudi zelo gost promet, onemogočijo. Prvič, tipala (predvsem kamera in laser) ne vidijo cestnih oznak, in drugič, tipala (predvsem kamera in laser) se denimo v snegu lahko umažejo in postanejo neuporabni.

Kako torej prilagoditi sistem avtonomne vožnje, da bo vozilo tudi neodvisno od takšnih pogojev lahko varno peljalo samo?

Rešitev je v bazi podatkov natančnih zemljevidov, ki jih je bilo treba šele razviti

Ford je našel rešitev in skupaj z oddelkom za strojništvo univerze v Michiganu razvilo natančne zemljevide visoke ločljivosti, ki med drugim vsebujejo cestne (talne) oznake, prometne znake, geografijo, krajevne značilnosti in celo topografijo. Ugotovili so namreč, da dozdajšnji tovrstni zemljevidi ne vsebujejo dovolj informacij za varno avtonomno vožnjo.

Ob vseh do zdaj poznanih tipalih bodo samovozni avtomobili za slabše pogoje na cesti očitno morali imeti vgrajeno še natančno kartografijo, kar bo dalo dokončno in dovolj natančno informacijo sistemu za avtonomno vožnjo.

Menda ni treba posebej poudariti, da bo v takšnem primeru še posebej prav prišlo sodelovanje nadzorne elektronike za samostojno vožnjo s stabilizacijskim sistemom (ESP) skupaj z vsemi njegovimi podsistemi (ABS - zaviranje, ASR – nadzor oprijema …).

Osnova avtonomne vožnje bo še vedno napreden lidar

Kot smo v sklopu Tehnika nedavno že pisali, pri Fordu v primeru samostojne vožnje največ stavijo na posebno tipalo lidar, ki uporablja lasersko luč, katera večmilijonkrat v sekundi oddaja kratke pulze svetlobe, na podlagi katerih elektronika ustvarja 3-razsežnostno sliko okolice v realnem času.

Omenjeni lidar je razvit posebej za avtomobilsko industrijo – za njene potrebe je dovolj majhen, da ga je mogoče vgraditi v vzvratna ogledala, in ima močno povečan domet, ki tu znaša kar 200 metrov.

Ob uporabi tehnologije, ki uporablja še natančne zemljevide, bo avtonomna vožnja še korak bliže resničnosti.

Ne spreglejte