Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
12. 6. 2015,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Varnost Jaguar Land Rover Tehno Avtomoto

Petek, 12. 6. 2015, 14.25

8 let

Jaguar in Land Rover napovedala vojno udarnim jamam na cesti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Udarne jame in druge poškodbe vozne površine so za voznike in tehniko nočna mora, ki ogroža varnost in povzroča stroške. Jaguar in Land Rover razvijata zanimiv sistem opozarjanja na to nevarnost.

Tehnološka izvidnica, ki na bližnje srečanje pripravi podvozje in vsem drugim izda pravočasno opozorilo na udarno jamo

Pri avtomobilskem proizvajalcu Jaguar Land Rover poudarjajo, da samo na cestnem omrežju na Otoku v letu dni zaradi poškodb in prometnih nesreč, ki so posledica udarnih jam, počenih jaškov in drugih večjih nepravilnosti na površini ceste, nastane za okoli 2,8 milijarde funtov oziroma za kar 3,85 milijarde evrov škode.

Razvojni inženirji proizvajalca Jaguar Land Rover želijo omiliti posledice te velike nevarnosti ob stiku oziroma bližnje srečanje avtomobila in jame celo preprečiti. V ta namen so v dva svoja modela, range rover evoque in discovery sport, namestili novo tehnologijo, ki vozilu omogoča lociranje udarne jame in določitev njene globine, pridobljene podatke pa prek računalniškega oblaka sproti kot opozorilo izmenjuje z drugimi vozili in službami za vzdrževanje cest. Tovrstne spletne informacije o stanju ceste bi pristojnim službam pomagale tudi pri določanju prednostnih popravil.

Dr. Mike Bell: S tem bi prihranili na milijone evrov in pripomogli k bolj učinkovitemu popravilu cest

Dr. Mike Bell, direktor globalnega oddelka za povezana vozila v družbi Jaguar Land Rover, je o tem tehnološkem raziskovalnem projektu povedal:

"Naša vozila, opremljena z vzmetenjem MagneRide, uporabljajo dovršena tipala, ki vozilu omogočajo preverjanje stanja cestišča pod kolesi ter odkrivanje udarnih jam in dvignjenih ali poškodovanih pokrovov jaškov. Sistem ob nadzoru gibanja vozila in sprememb višine vzmetenja stalno prilagaja nastavitve vzmetenja, kar potnikom zagotavlja udobnejšo vožnjo po neravnih in poškodovanih cestiščih. Obenem pa se nam zdi to odlična priložnost, da informacije teh tipal vozila posredujemo v oblak in jih delimo z drugimi udeleženci v prometu. Tako bi lahko prihranili na milijone evrov zaradi poškodb vozil in pomagali k učinkovitejšim popravilom cestišč."

Range rover evoque poleg aktivnega vzmetenja opremljen še s tretjim očesom. S tako tehnologijo bodo cesto gledali tudi samovozeči avtomobili.

V raziskovalnem laboratoriju družbe Jaguar Land Rover se seveda zavedajo, da se bodo s poškodbami vozne površine morali spopasti tudi elektronski vozniki v samovozečih avtomobilih. Zato so testno tehnologijo za zaznavanje površine cestišča namestili v prirejeni raziskovalni model range rover evoque, ki je opremljen še s stereo digitalno kamero. Dr. Bell poudarja, da bodo podatki s tega vozila ključni pri razvoju avtomobilov, sposobnih avtonomne vožnje:

"Zaznavanje ceste pred vozilom in odkrivanje nevarnosti sta ključna gradnika na naši poti do avtonomnega vozila. V prihodnosti bi lahko razvili sisteme, ki bi vozilo samodejno vodili mimo udarne jame brez spremembe voznega pasu in ogrožanja drugih voznikov. V primeru večjih udarnih jam bi lahko varnostni sistemi upočasnili ali celo povsem ustavili vozilo in zmanjšali ali preprečili udarec. Vse to bi pomagalo k varnejši in prijetnejši avtonomni vožnji."

Ne spreglejte