Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
6. 11. 2014,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

avtocesta avtocesta

Četrtek, 6. 11. 2014, 14.15

8 let

Avtocestni zvočni zid: vrhniško avtodvigalo dvigne do 130 ton tovora

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Protihrupne ograje ob primorski avtocesti postavljajo s pomočjo skoraj 15 metrov dolgega avtodvigala, ki lahko dvigne največ 130 ton, z iztegljivo roko pa doseže višino 78 metrov.

Skupna masa elementa protihrupne ograje in betonske varnostne ograje kar devet ton

Dars s pogodbenimi podizvajalci ob posameznih odsekih slovenskih avtocest že dalj časa postavlja protihrupne ograje.

Če ste se v zadnjih dneh peljali po primorski avtocesti mimo Loga proti Ljubljani, ste nekaj sto metrov po cestninski postaji na Logu zagotovo opazili delovni stroj z več deset metrov visoko iztegnjeno teleskopsko roko za dvigovanje in postavljanje protihrupnih ograj. To je delovni stroj impozantnih dimenzij grove GMK 5130-1.

"To je petosovinsko dvigalo nazivne nosilnosti 130 ton. Betonske elemente vozimo iz Murske Sobote. Sestavljeni so iz protihrupne ograje, ki ima maso šest ton, in betonske varnostne ograje z maso tri tone. Zdajšnji odsek suhomontažne gradnje izvajamo v dolžini okrog 720 metrov od mosta pri cestninski postaji Log v smeri proti Ljubljani," nam je povedal Janez Jeraj iz vrhniške družbe Dvig, kjer so lastniki omenjenega stroja.

Deset koles, Mercedesova dizelska motorja, skupno do 600 litrov goriva

Skoraj 15 metrov dolgo vozilo ima torej pet osi, od katerih sta prvi dve zadolženi za zavijanje. Vozilo za premikanje uporablja Mercedes-Benzov osemvaljni dizelski motor z močjo 380 kilovatov (517 "konjev"), največji razpoložljivi navor znaša 2.400 njutonmetrov. V posodo za gorivo je mogoče natočiti kar 400 litrov dizelskega goriva.

Za prenos moči na kolesa skrbi šestnajststopenjski menjalnik z elektropnevmatskim sistemom pretikanja. Menjalnik ima ob tem tudi dve vzvratni prestavi.

Vsako izmed desetih 25-palčnih koles ima samostojno hidropnevmatsko vzmetenje in hidravlično zaporo.

Bolj kot je iztegnjena dvižna roka, manjša je razpoložljiva obremenitev

Vsako dvigalo vrhniške družbe ima hidravlične stabilizatorje, ki služijo za utrditev vozila na delovnem mestu in teleskopsko hidravlično dvižno roko.

Avtodvigalo s krajšo dvižno roko lahko prenese veliko obremenitev. Največja nosilnost stroja tako pomeni največjo dovoljeno obremenitev na najkrajši roki dvigala. Z daljšo roko in možnostjo daljšega dosega največja dovoljena obremenitev pada po krivulji.

Dvigalo stroja je mogoče iztegniti od 12,9 do 78 metrov višine, njegov naklon pa upravljavec stroja lahko prilagaja od minus tri do 83 stopinj.

Za dvig skrbi Mercedes-Benzov štirivaljni dizelski motor z močjo 129 kilovatov in 675 njutonmetrov navora. Ta motor ima na razpolago do 200 litrov goriva.

Za protiutež dvigalu skrbi 8,5-tonska obremenitev.

Delavec v posebni aluminijasti kabini ima na razpolago ergonomsko zasnovan delovni prostor z vzmetenim in ogrevanim sedežem, dobro preglednostjo nad celotnim strojem, kabino pa je mogoče tudi nagniti za okrog 20 stopinj.

Na Vrhniki tudi avtodvigalo z največjo dovoljeno obremenitvijo 200 ton

Rumena strojna pošast, ki je trenutno na delovišču ob slovenski avtocesti, ni najbolj zmogljiv stroj vrhniške družbe. Liebherjevo avtodvigalo z oznako LTM 1200-5.1 ima namreč nosilnost kar 200 ton, tovor pa je mogoče dvigniti kar do 90 metrov visoko. V svoji lasti imajo skupaj 13 avtodvigal z največjo dovoljeno obremenitvijo dvigala od 20 do 200 ton.

Ne spreglejte