Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 7. 2012,
6.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford

Petek, 13. 7. 2012, 6.35

6 let, 7 mesecev

Za pet minut Gymkhane so "skurili" 40 gum

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ken Block nikoli ne bo svetovni prvak v reliju, zato pa je s serijo dirkaških kaskaderskih filmov Gymkhana na internetu postavil nova pravila trženja, "sharanja" in pristopa do končnega uporabnika.

V treh dneh več kot 12 milijonov ogledov videa

Ko je Ken Block pred štirimi leti na internetu predstavil prvi video Gymkhana, v katerem je s subarujem imprezo WRC drsel po okrog zapuščenega letališkega hangarja, so ga poznali le redki. Za prvi video so v njegovi ekipi pričakovali 200 tisoč ogledov. Ko je ta številka prerasla milijon, se je začela značilna ameriška zgodba o spektaklu, šovu in uspehu. Gymkhana je tudi po petih nadaljevanjih ostala prav to. Slabih 10 minut akcije, zažiganja gum, vrtoglavih drsenj in hollywoodskega pristopa.

To pač niso tista prava drsenja, ki jih največji mojstri svetovnega relija izvajajo na vsaki hitrostni preizkušnji. Ne, Block je v Gymkhani kaskader, to je filmski projekt, namenjen spektaklu in trženjskemu brandingu lastnih blagovnih znamk.

Peti del Gymkhane kot nadgradnja filma Bullit iz leta 1968

Peti del Gymkhane je Blockova ekipa snemala na ulicah San Francisca. Block kajpak z avtomobilom težko pokaže kaj resnično novega, zato so za uspeh filmov ključne tudi prave lokacije. Potem ko lanska Gymkhana na prostorih Universal Studia v Hollywoodu ni doživela rekordne gledanosti, je peti del spet tisto pravo.

"Vsako leto veliko pozornosti namenimo iskanju lokacije. Ko smo dobili dovoljenje za uporabo ulic v San Franciscu, so se nam takoj odprle nove možnosti. Namensko smo tokrat v video uvrstili več neposredne vožnje in drsenj. Nekako je to vrnitev h koreninam Gymkhane, saj je bil naš prvi del leta 2008 osredotočen le na kar največ drsenj in atraktivnih voženj," nam je ekskluzivno povedal kreativni vodja Gymkhane Brian Scotto, ki je kot kaskader na segwayu tudi nastopil v tretjem delu videa.

Vzor za dirkaško akcijo na ulicah San Francisca je bil morda tudi prizor avtomobilskega pregona iz filma Bullit, v katerem je leta 1968 igral Steve McQueen.

Block je gume "skuril" v 7 sekundah

Kena Blocka je pri 17 letih policija aretirala, ker je skočil s svojim avtomobilom, zdaj mu je policija zaprla ulice v San Franciscu, da to lahko počne v še veliko večjem obsegu.

"Takoj po odločitvi, da bo peti del Gymkhane gostil San Francisco, je imel Ken v glavi že sliko nekaterih skokov. Ceste z ostrimi previsi so bile kot nalašč za skoke. Predvsem bočni skok je bil za produkcijo največji zalogaj, a je tako Kena kot tudi vse tiste, ki smo videli posnetek, najbolj navdušil," je dodal Scotto.

Po zraku 41 metrov, gume uničene v 7 sekundah

Blockov skok prek Russian Hilla je meril 41 metrov, ekipa Gymkhane pa za pet minut videa porabi okrog 40 gum. Za peti del videa jih je Block "skuril" nekaj več kot petdeset. En komplet gum lahko "burnout" njegovega dirkalnika popolnoma uniči v le sedmih sekundah.

Njegovo ford fiesto, ki je v primerjavi z dirkalnikom WRC s svetovnega prvenstva posebej predelana za dirkaške vragolije (turbinski polnilnik z večjim restriktorjem, več navora, krajša prestavna razmerja, močnejše polosi), smo spoznali že ob lanskem obisku Kena Blocka na Dunaju. Fiesto poganja dvolitrski štirivaljni motor z močjo 600 konjskih moči in 665 njutonmetri navora. Do 100 kilometrov na uro ta dirkalnik pospeši le v 1,8 sekunde!

Avtomobil za Gymkhano mora biti eksploziven in zelo vodljiv. Ključen dejavnik je prav navor, ki omogoča vrtenje koles v prazno.

Za Blocka na internetu 98 milijonov zadetkov

Ken Block se je že preizkusil tudi v svetovnem prvenstvu v reliju, kjer pa se z omejenim programom za zdaj še ni posebej izkazal. Tudi sam priznava, da pravi reli pač ni snemanje Gymkhane. Njegovi tekmeci v reliju nad njegovo internetno slavo občasno tudi vihajo nos, saj je Block z Gymkhano svojo prepoznavnost dvignil precej nad raven osemkratnega svetovnega prvaka v reliju Sebastiena Loeba.

Toda v modernem medijskem svetu največ štejejo internetni kliki. Vodilni globalni spletni iskalnik za Blocka najde 98,2 milijona zadetkov, ob Loebu pa le dobre 4 milijone.

Jereb: "V reliju drsenja za višjo hitrost, v Gykmhani za šov"

Eno je pač neposreden šport, drugo fikcija. Na relijih svetovnega prvenstva dirkači drsijo, da bi lahko skozi ovinek zato peljali z višjo hitrostjo, pri Gymkhani pa je osnovni namen drsenja spektakel.

"Zame je bil ogled videa prav tako zanimiv, ker sem se malo pred tem še sprehajal po istih ulicah. Drsenja za dobrega voznika relija niso nič posebnega, vendar je produkcija značilno ameriška in zato tudi pusti odličen vtis. Pomembni sta vadba in ustrezna tehnika. Brez pravega občutka za drsenje pa prav tako takega videa ni mogoče posneti," je za nas peti del Gymkhane komentiral slovenski voznik relija Andrej Jereb.

"Pri izvajanju je bilo zagotovo tudi nekaj napak in pretiranih drsenj. Nekaj kadrov je bilo končanih še pred koncem drsenja."

Gymkhana Blocku zagotavlja tudi resno dirkanje

Toda za konec je treba poudariti, da Ken Block ni le zabavljač, temveč avtomobilski navdušenec z visokimi ambicijami tudi v mednarodnem motošportu. Čeprav ga ves svet pozna po "pokanju frisov", sam pogosto razmišlja o prepadu med zasebnimi in profesionalnimi vozniki relija, o organizaciji ter promociji WRC. Gymkhana je zanj orodje odlične promocije, ki mu zagotavlja pokrovitelje in omogoča dirkanje.

Ken Block je na področju interneta in izkoristka socialnih omrežij postal pravi fenomen. Peti del Gymkhane ima po treh dneh že več kot 12 milijonov ogledov. Prihodnje leto zagotovo prihaja tudi šesti del videa. Lokacija za zdaj še ni izbrana.

Ne spreglejte