Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
21. 8. 2013,
6.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen

Sreda, 21. 8. 2013, 6.19

8 let

Tako avtomobile fotografirajo oglaševalske agencije

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fotografiranja hrošča smo se tokrat lotili malce drugače. Potrebovali smo dobršen del noči, dolgo palico in veliko potrpljenja.

Ponavadi fotografiramo v naglici, tokrat pa ...

Ker avtomobilski testi predstavljajo le del vsebin Avtomoto portala in ker je naš delovni dan poln drugih opravkov, tako ali drugače povezanih z avtomobilizmom, moramo s časom ravnati preudarno.

Zato fotografije testnih avtomobilov ponavadi nastajajo v naglici. Lokacije, ki morajo ustrezati namembnosti in značaju avtomobila, so izbrane sproti, skoraj naključno. Če fotografiramo malčka, se usmerimo v mesto, športnega terenca peljemo tudi na makadam, kabrioleta na sonce in športnika v ovinke. Tako je prav.

Pot do sanjsko zamazanih fotografij pelje skozi splet ali domačo garažo

Pri nastajanju večjih reportaž ali pomembnejših testov si vzamemo več časa. Skrbno izberemo lokacijo in vnaprej določimo vrsto fotografij, ki bodo avtomobilu najbolj ustrezale.

Tokrat smo se, bolj zaradi radovednosti in želje po preizkusu sicer že dolgo uveljavljenega načina fotografiranja, kot zaradi pomembnosti samega avtomobila, posvetili ustvarjanju s pomočjo tako imenovanega riga, posebne montažne roke, s seski na enem in glavo za fotoaparat na drugem koncu.

Rig ali "roka" - vse pogostejši pripomoček tudi v amaterskih rokah

Doma izdelana aluminijasta roka, delo uspešnega mladega zanesenjaka, Gašperja Pirmana, se zlahka podaljša, razteza se lahko od dveh do šestih metrov in omogoča fotografiranje z podaljšanim odprtjem zaklopa. Učinek, da avtomobil drvi, pa čeprav se v resnici premika po polžje, je pravzaprav relativno poceni trik, ki ga avtomobilski proizvajalci pri fotografiranju svojih štirikolesnih adutov uporabljalo že mnoga leta.

Dlje kot je zaklop odprt, večja je zamazanost ozadja in platišč. Da bi si delo kar najbolj otežili, smo se projekta lotili ponoči, s črnim avtomobilom in brez dodatnih svetlobnih virov - bliskavic, LED-luči ali okolice, ki bi kar sama od sebe primerno osvetlila črnega hrošča.

Naj bo miška mirna in potrpljenja dovolj

Za nekaj dobrih in gledano z zares kritičnega zornega kota le delno uspešnih izdelkov smo porabili slabe štiri ure terenskega in ravno toliko pisarniškega (beri: photoshop) dela.

Na izvirni fotografiji je namreč roka dobro vidna, težavnost odstranitve pa variira glede na zahtevnost ozadja in svetlobne pogoje. Če v ozadju "mimo leti" ljubljanska Opera, je okno, ki ga prekriva palica, veliko težje nadomestiti kot enakomerno razmazano travo, drevje ...

Ne spreglejte