Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
24. 11. 2015,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Land Rover Terenski Avtomoto Zgodbe strojev

Torek, 24. 11. 2015, 13.49

8 let

Slovo legende: Land Rover bo po 70 letih ustavil proizvodnjo svoje ikone defenderja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rešil je nešteto življenj, že dolgo tega je postal del afriške divjine, nosil je vse mogoče uniforme in kljub robatosti je dobrodošel na angleškem dvoru. Po 70 letih pa je obstal v brezpotju številk.

Priložnost za avtomobilsko naložbo?

Uprava angleškega avtomobilskega proizvajalca Jaguar Land Rover je zapečatila proizvodno usodo enega najbolj prepoznavnih terenskih avtomobilov land roverja defenderja. Ob ravno tako škatlasto oblikovanem in karizmatičnem, a veliko mlajšem mercedesu razreda G je defender pravi avtomobilski dinozaver, ki v sedemdesetih letih svojega obstoja praktično ni doživel oblikovnih sprememb.

V Stuttgartu si ob novici, da se defender poslavlja, zagotovo manejo roke, saj je G tako ostal brez prave konkurence. Ne zgodi se prav pogosto, da bi Angleži naredili industrijsko uslugo Nemcem, a tokrat so jim jo, nedvomno. Res je, da razred G, tako kot defender, vztraja pri prvotni obliki, a je po sodobnosti tehnike, zmogljivostih in udobju pač pred njim.

Defender je avtomobilska ikona, tisti legendarni terenec, ki je mobilnost in upanje pripeljal tja, kjer ni bilo cest, kjer ni bilo niti kvadratnega centimetra asfalta.

Bil je odličen delovni stroj, bil je vojak, gasilec, policist, reševalec, turistični vodič, brez katerega si mnogi ne predstavljajo safarija po brezpotjih afriških savan, saj je postal del njene pokrajine.

To je terenec klasične mehanike, robustne zasnove in stroj, ki se je do konca upiral elektroniki. Premagal je na milijone kilometrov sipin, blata, kamenja, snega, prebijal se je praktično skozi vsa sodobna bojišča, z vsemi štirimi kolesi je pisal avtomobilsko zgodovino, zdaj pa je dokončno obstal v brezpotju sodobnega gospodarstva.

Legendo so ustavile številke.

Ikoni v tovarni očitajo, da se s svojo pojavo in tehniko ne more zoperstaviti modernim športnim terencem, avtomobilskih zanesenjakov pa je po dokazih številk premalo, da bi defender z angleško ceno 23.100 funtov oziroma 32.781 evrov zmogel svojo nesmrtno slavo uspešno unovčiti tudi na trgu oziroma v prodajnih bilancah in dobičku znamke.

Z napovedanim koncem proizvodnje, kar naj bi se po prvotnih načrtih sicer zgodilo že 15. decembra letos, a se bo najverjetneje zaradi naročil sedaj zgodilo januarja prihodnje leto, bo ta terenska ikona zaradi svoje nesmrtne slave in karizmatičnosti nedvomno postala vroča naložba za zbiratelje. Zdaj so rabljeni še razmeroma poceni, v Slovenji se z malce truda še vedno da dobiti tudi tiste, ki so služili v policijskih enotah in bili redno servisirani.

Deli za obnovo in nasploh rezervni deli zanj pa so v tisoč in eni trgovini v Združenem kraljestvu za zdaj še relativno poceni in od slovenskih garaž dejansko oddaljeni le nekaj klikov na internetu.

Razmislite, zdaj je priložnost!

V Sloveniji so trenutno na prodaj štirje rabljeni, novega pri nas ni več mogoče kupiti

Na največjem slovenskem avtomobilskem spletnem oglasniku so trenutno na prodaj le štirje defenderji. Najstarejši je letnik 1996, cena pa je objavljena zgolj pri enem, tistem letnika 2002, za katerega prodajalec želi 5.990 evrov.

Je pa pri nas glede na spletno stran še vedno aktiven klub Land Rover Slovenija, kjer vam bodo fantje znali svetovati, kako se lotiti obnove starega defenderja, kje se da najceneje dobiti dele in na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu tega legendarnega terenca.

Kot velik ljubitelj avtomobilske romantike je enega obnovil tudi glasbenik Jan Plestenjak, ker mu očitno ni vseeno za tradicijo tega kultnega stroja. Še kako razumemo to odločitev in vsekakor spoštujemo Janov doprinos k ohranjanju tehniške kulture v Sloveniji.

Čeprav iz tovarne Solihull v Angliji, kjer je še vedno veliko ključnega dela pri proizvodnji te ikone Land Roverja narejenega z rokami in kjer obstaja stena spominov, na kateri so kupci defenderju v čast in spoštovanje puščali osebna darila kot spomin na skupne avanture, v tem trenutku še prihajajo novi defenderji, pa tega pri slovenskem zastopniku znamke ni več mogoče naročiti, saj se je njegova prodaja končala. Tudi zadnjega prodanega v Sloveniji naj bi kupec že dobil.

Upamo si trditi, da bo cena defenderja po januarju 2016 večja in manj ko jih bo na cestah, dražji bodo. Klasična naložba torej s plemenito komponento za avtomobilsko dušo in družbenokoristna poteza v smislu ohranjanja tehniške kulture in dediščin.

Samo pomislite na avtomobilskega generala, jeepa willysa, ki je pomagal do zmage v drugi svetovni vojni. Defender bo dosegel njegov status, nedvomno.

Pravijo, da ga je povozil digitalni čas, da je prenevaren za pešce, da nima zaslona na dotik in bluetootha …

Pri Land Roverju svojo maskoto, stroj, ki je utemeljil poslanstvo znamke, po mnenju stroke izgubljajo, ker naj bi ta predolgo vztrajal predvsem pri vrednotah stare šole, mehanike ruralnega sveta.

Defender je preprosto preveč robusten in prvinski, da bi v njem mamice svoje otroke tako kot v lepih in udobnih športnih terencih (SUV) vseh oblik in dimenzij vozile na prostočasne aktivnosti.

Pravijo, da je predolgo ignoriral digitalno dobo in da je s svojimi prisekanimi linijami aluminijastega telesa preveč nevaren za pešce in kolesarje. Ampak resnici na ljubo, pešci in kolesarji v velikih mestih so trenutno bolj izpostavljeni terorističnim šrapnelom in kroglam kot pa tveganju bližnjega srečanja z odbijačem in kolesom defenderja. Pariz je dokaz, da je tako.

Ne nas razumeti narobe, smo zagovorniki varnejših in do okolja prijaznejših avtomobilov, ampak hočemo povedati, da v okoljih, kjer je na cestah veliko defenderjev, pravzaprav ni pešcev in kolesarjev, saj ti sedijo v sedežih defenderja s fotoaparatom v rokah, vlogo pešca pa prepuščajo levom, slonom in drugim divjim živalim. Tržni analitiki in strategi ga pošiljajo v pokoj, ker nujno potrebuje preobrazbo po vzoru ponovnega rojstva minija in jeepa – predvsem renegade je tisti, ki naj bi bil s ceno, tehnologijo, varnostjo in videzom merilo uspešnosti za naslednika land rover defenderja. Ampak nekaj je vsem jasno, mehanska relikvija odhaja in naslednik defenderja za seboj najverjetneje ne bo pustil tako karizmatičnih sledi v blatnem kolovozu in bo težko spisal pravo nadaljevanje defenderjeve zgodbe že zaradi dejstva, da so časi drugačni in družba tudi.

Ena od rešitev bi morda bila luksuzna in športna izvedba tega stroja po vzoru tistega, kar ponuja Mercedes v razredu G.

Ne spreglejte