Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
30. 9. 2015,
21.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto Terenski Avtomoto

Sreda, 30. 9. 2015, 21.58

8 let

"Slovenci zdaj že zberejo pogum in se nagradijo z novim porschejem"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Porsche je letos v Sloveniji prodal več kot sto vozil, od tega jih je 35 ostalo doma. Kupcem se vrača pogum, da se nagradijo tudi s porscheji, izjema niso niti najbolj športne različice.

Slovenci, ki si lahko privoščijo porscheja, se nočejo več skrivati

Lep nabor različnih porschejev smo na Vranskem v svoje roke dobili dan po tamkajšnjem obisku aktualnih in potencialnih Porschejevih strank v Sloveniji, zato nas je še pred prevzemom ključev zanimalo, kako velik je v resnici potencial Porscheja v Sloveniji. Naša majhna država je pri avtomobilih te razpoznavnosti in cenovne vrednosti pogosto zelo konservativna in marsikateri Slovenec, ki je imel v zadnjem obdobju dovolj denarja tudi za porscheja, se zanj zaradi negativnih odmevov v javnosti raje ni odločil.

Ali torej Slovenija lahko postane zanimiva država za Porsche, ki sicer dosega rekordne prodajne rezultate in je poleg Audija glavni skrbnik visokih dobičkov v Volkswagnovem koncernu?

"Po več letih gospodarske krize letos opažamo, da so se Slovenci spet pripravljeni nadgraditi in tako opažamo večje zanimanje tudi za naše športne modele. Glavno povpraševanje je sicer še vedno po macanu S dizel, prav tako po cayennu S dizel. Povpraševanje po panameri je zdaj nekoliko manjše, saj prihaja prihodnje leto prenovljeni model," pravi Vasja Potočnik, vodja prodaje pri slovenski znamki Porsche.

V Ljubljani prodali več kot sto porschejev, v Sloveniji jih je ostalo 35

Med vsemi prodanimi porscheji, ki so kupca dobili prek prodajnega salona v Ljubljani, jih bo v Sloveniji ostalo 35, vseh avtomobilov pa so prodali več kot sto. Po besedah Potočnika so s tem tudi izpolnili prodajni načrt. Prodaje Porschejevih vozil v tujino sicer ne moremo enačiti z zelo razširjeno prodajo "ljudskih" vozil iz Slovenije v tujino (problematika enodnevnih registracij), saj so njihove cene pri nas pogosto nižje kot v Evropi. Pri Porscheju je drugače.

"Porsche ima v tem delu Evrope povsem enako neto ceno, to je torej ceno pred dodanimi davki. Včasih imamo preprosto srečo, da imamo na zalogi prav tako opremljeno vozilo, kot ga išče neka stranka, morda imamo ravno tisto barvo, ki je prodajalci drugje v Evropi nimajo. Ker smo manjši trg, imamo kdaj hitrejšo dobavo, saj modelov nimamo razprodanih," nadaljuje Potočnik.

Slovencev, ki na porscheja namestijo tuje registracije in se doma izognejo luksuznemu davku, naj bi bilo zelo malo

Njegovi ekipi je uspelo prodati tudi nekaj zelo športno usmerjenih modelov, kot sta cayman GT4 in 911 GT3 RS. Cene za caymana se začnejo pri 116 tisoč evrih, za omenjeni športni 911 GT3 RS pa pri 250 tisočakih.

Potočnik nam ni razkril, koliko caymanov GT4 bo vozilo po slovenskih cestah. Po njegovih besedah je teh "nekaj več kot par".

Omenjenih 35 slovenskih porschejev bo imelo slovenske registracije, tudi pri prodaji v tujino gre po Potočnikovih besedah za prave tujce, ne Slovence, ki bi se z registracijo vozila v tujini poskušali izogniti plačilu tako imenovanega luksuznega davka. Avtomobil lahko v tujini registrira le Slovenec, ki bi imel v tuji državi že registrirano svoje podjetje. Fizična oseba, ki v tujini nima vsaj veljavnega naslova, tega ne more storiti. Da bi nekdo v tujini registriral podjetje le zaradi registracije avtomobila, se tudi stroškovno največkrat ne obnese. Zato naj bi bilo vsaj pri Porscheju primerov, ko je lastnik avta Slovenec, na njem pa so tuje registrske tablice, zelo malo.

Koliko cenejši so porscheji v Avstriji in Nemčiji?

Prodajo porschejev v Sloveniji kajpak zavirajo tudi visoki davki, zaradi katerega so isti avtomobili bistveno dražji kot na primer v Avstriji in Nemčiji. Tam imajo tudi le 19-odstotni DDV, kar seveda vpliva na nižjo maloprodajno ceno, podobno z 20-odstotnim DDV velja tudi za Avstrijo.

V spodnji razpredelnici smo pripravili cene vseh porschejev, ki smo jih vozili na Vranskem, v osnovni različici, in jih primerjali s ceno, ki jo mora zanje plačati Avstrijec in Nemec. Če bi upoštevali vrednost vse flote porschejev na Vranskem oziroma njihove osnovne različice, bi za isti nabor devetih porschejev v Nemčiji plačali 270 tisoč evrov manj.

Trisekundna izstrelitev do 100 kilometrov na uro za 270 tisoč evrov

Najdražji avtomobil, ki smo ga lahko vozili na Vranskem, je bil porsche 911 turbo S ceno 270 tisoč evrov. Avtomobilsko črno raketo poganja 3,8-litrski motor V6 z močjo 412 kilovatov (560 "konjev") in 700 njutonmetri navora. Ta avtomobil doseže najvišjo hitrost 310 kilometrov na uro, a tokrat nas je bolj zanimal njegov pospešek.

S pomočjo vgrajenega štartnega programa do hitrosti 100 kilometrov na uro pospeši uradno v 3,1 sekunde. Voznik z levo nogo stisne stopalko za zavoro, pritisne gumb za vklop sistema in nato do konca pohodi še plin. Zasliši se sikanje motorja in začuti tresenje avtomobila, saj je zdaj le še zavora tista, ki preprečuje eksplozijo vseh 412 kilovatov v motorju za voznikovim hrbtom. Ko spusti zavoro, avtomobil resnično brutalno pospeši in se, zahvaljujoč keramičnim zavornim diskom, tudi bliskovito ustavi.

Različni vozniški preizkusi Porschejevih vozil na Vranskem – vozili smo tako porscheja 911 carrero 4S kot caymana GTS in zelo simpatičnega crossoverja macana S diesel, panamero in cayenna S – pa so nam dokazali, da se kljub vse močnejšim športnim terencem meje med modeli ne brišejo. Naj ima športni terenec iz Stuttgarta še tako močan motor in dovršeno podvozje, se vozniška izkušnja ne more primerjati z na primer eksplozivnim dvosedežnim caymanom GTS. To sta še vedno dva ločena svetova in bržkone je tako tudi med kupci. Tudi zato so pri uvozniku Porscheja v Sloveniji za volan svojih športnih avtomobilov posadili tudi lastnike športnih terencev oziroma crossoverjev, kot so caman, caymann in cayenne.

Ne spreglejte