Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
19. 1. 2015,
20.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

avtošola Dubaj

Ponedeljek, 19. 1. 2015, 20.53

8 let

Slovenci v Dubaju znova v avtošolo, Slovenke potrebujejo dovoljenje moža

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenci, ki se preselijo v Združene arabske emirate, morajo tam znova opraviti vozniški izpit. Poročene Slovenke potrebujejo dovoljenje moža, da jih sme poučevati moški inštruktor.

Po pridobitvi stalnega prebivališča še po vozniški izpit

Združeni arabski emirati so se v nekaj desetletjih iz puščavskega mesta razvili v svetovno prestolnico, ki danes privablja ljudi iz najrazličnejših krajev sveta. Ti v osrčju Bližnjega vzhoda, ki ga poganjata tako nafta kot turizem, iščejo novo priložnost za svoj začetek. Med njimi so tudi Slovenci in Slovenke, saj jih danes v Združenih arabskih emiratih živi že od 200 do 250. Več kot 70 jih dela samo pri letalski družbi Emirates Airline. Med njimi so tako piloti kot tudi stevardese in stevardi.

Pravila se tudi v Dubaju hitro spreminjajo

A kdorkoli se iz Slovenije preseli v Dubaj in dobi tamkajšnje stalno prebivališče, mora v kaotični prometni ureditvi Bližnjega vzhoda spet opraviti vozniški izpit. ZAE nimajo z Evropsko unijo sklenjenega sporazuma, ki bi upošteval opravljen vozniški izpit v državah članicah EU. Nekaj izjem sicer obstaja, saj na primer Angležem, Portugalcem in Francozom tega ni treba opraviti.

Pravila se tudi v Dubaju pogosto spreminjajo in ko smo se pogovarjali z nekaj Slovenci, smo dobili občutek, da tudi Arabci lahko pravila sproti prilagajajo. Toda načeloma naj bi vsak odšel na predavanja, opravil teoretični del izpita in se nato udeležil prve vaje za volanom v manj obljudenem delu mesta.

Slovenke za moškega inštruktorja potrebujejo posebno dovoljenje države ali moža

"Preizkusili so nas v manjših krožnih krožiščih, na enosmernih dvopasovnih cestah in parkirišču. Ko je inštruktor zadovoljen, si končal praktično vajo, takrat te čaka še glavni del izpita," razlaga Nastja.

Postopek opravljanja vozniškega izpita se za moške in ženske močno razlikuje. Vsaka ženska mora dobiti dovoljenje države ali pa moža, če je poročena, da je lahko njen inštruktor v avtomobilu moški. Ženske tudi ne smejo opravljati praktičnih ur ponoči, kar za moške ne velja. Vsi "bodoči" vozniki pa med šolanjem ne smejo zapeljati na avtocesto.

Boste opravljali izpit za ročni ali samodejni menjalnik?

Na dolžino prvega dela vplivajo tudi vozniške izkušnje iz Slovenije, saj dolžina vozniškega staža skrajšuje potrebno izobraževanje.

"Sama sem v Sloveniji izpit opravila leta 1998, tako da sem potrebovala 10 ur vožnje oziroma 20 vaj. Vsaka je bila dolga pol ure. Nato me je čakal društveni izpit iz vožnje in parkiranja. Nato te avtošola prijavi še na glavni izpit," razlaga Katarina, ki dodaja, da je treba na glavno vožnjo v povprečju čakati od dveh do treh tednov.

Nekdanja Ljubljančanka je povedala, da se je bilo treba pred začetkom praktičnega usposabljanja tudi odločiti za opravljanje izpita za ročni ali samodejni menjalnik. Kdor na izpitu vozi avtomobil z ročnim menjalnikom, lahko pozneje uporablja tudi samodejnega, obratno pa ne.

Med glavno vožnjo v avtomobil vedno trije kandidati ali kandidatke

Zanimiva je nato tudi glavna vožnja, ki je v povprečju zelo kratka. Kdor je vešč upravljanja z avtomobilom, lahko inštruktorja (ženske voznice ocenjujejo Dubajčanke) prepriča tudi v petih minutah. V vozilo avtošole se vedno usedejo trije kandidati in nato vsak opravi svoj del izpita. Dovoljenih je 12 manjših napak.

"Precej tujcev resnično slabo obvlada avtomobil, zato podpiram dodatno preverjanje pred podelitvijo izpita. Sama sem glavno vožnjo opravila v šestih minutah, preostali dve dekleti pa sta vozili tudi po 20 ali 30 minut. Inštruktorica jima je morala nekajkrat popraviti volan. Sama sem sedela zadaj in vse nemočno opazovala, zato sem kar težko čakala na konec vožnje," dodaja Nastja.

Prometni vsakdan Dubaja: osempasovnice in hupanje

Opravljanje vozniškega izpita lahko stane tudi okrog tisoč evrov, dovoljenje pa nato traja deset let.

Vse z veljavnim vozniškim dovoljenjem nato čaka vsakodnevni prometni kaos Dubaja. Veliko je šest-, sedem- in tudi osempasovnic, na katerih so omejitve hitrosti od 80 do največ 120 kilometrov na uro. Ob cesti je precej kamer za nadzor hitrosti, veliko je tudi ležečih policajev. Podobno kot v vseh državah Bližnjega vzhoda tudi v Dubaju vozijo razmeroma hitro in veliko trobijo.

Ne spreglejte