Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
23.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen Audi Bentley Seat Porsche Lamborghini

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 23.07

8 let

Samozavestni Volkswagen v Frankfurtu: vržena rokavica svetu, Tesli in Googlu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volkswagnove tri zvezde salona bodo bentley bentayga, študija električnega crossoverja in novi volkswagen tiguan. Nemci odkrito napovedujejo električno in hibridno prihodnost.

Sredi Evrope, kjer so globalni tekmeci najšibkejši, je Volkswagnov koncern še posebej samozavesten

Frankfurtski avtomobilski salon je za Volkswagen eno ključnih prizorišč za dokazovanje svoje premoči v avtomobilski industriji. Kot tradicionalno vodilni evropski proizvajalec so v prvem polletju na globalni lestvici prehiteli tudi Toyoto in ker prav Evropa in z njo tudi avtomobilski salon v Frankfurtu ne sodita med ključne trge Toyote (in tretjeuvrščenega General Motorsa), so pri Volkswagnu na predvečer salona nastopili še posebej samozavestno.

"Volkswagen ima vse kar je potrebno, da vodi spremembo avtomobilske industrije v prihodnosti in da prevzame vodilno razvojno mesto. Še naprej hočemo izdelovati inovacije, ki bodo na voljo vsem. V tak pristop verjamemo tako pri zagotavljanju avtomobilske povezljivosti kot dosegljivosti električnih avtomobilov. Verjamemo v električno mobilnost, ki bo osrednja točka mobilnosti v prihodnosti. V prihodnje bo imel vsak naš ključni model tudi različico s priključnim hibridnim sklopom," je dejal Herbert Diess, nekdanji glavni razvojni BMW, zdaj pa dobrega pol leta vodja Volkswagnove znamke.

Si bentley bentayga že danes zasluži svoje mesto v avtomobilski zgodovini?

Volkswagen je tako včeraj zvečer v Frankfurtu predstavil tiste svoje ključne novosti, ki smo jih pred tem dejansko že poznali. To sta v prvi vrsti novi volkswagen tiguan in audi A4, veliko zanimanja bo predvsem med petičnimi in premožnimi kupci povzročil tudi bentley bentayga.

Če gre pri tiguanu in audiju za evolucijski korak naprej, je bentayga eden najbolj revolucionarnih avtomobilov desetletja. Gre za prvi športni terenec Bentleyja, istemu konceptu pa bo med drugimi sledil tudi Rolls-Royce. Športnim terencem danes torej ne morejo več reči ne niti nekoč najbolj konzervativne avtomobilske znamke.

In bentayga je kajpak športni terenec presežnikov, saj naj bi združeval tako vrhunske terenske sposobnosti, dinamičnost med ovinki kot surove zmogljivosti. 5,1 metra dolg in 2,4 tone težak avtomobil ima pospešek do 100 kilometrov na uro v 4,1 sekunde in najvišjo hitrost 301 kilometer na uro. To mu omogoča šestlitrski motor W12, ki zmore kar 447 kilovatov in 900 njutonmetrov navora.

Tekmec tesli X in električni športni porsche – sta to avtomobila prihodnosti?

Med študijami so pri Volkswagnu pokazali dva zelo izstopajoča avtomobila. Prvi je vizija Audijevega električnega crossoverja e-tron quattro s športnimi zmogljivostmi in dosegom okrog 500 kilometrov, ki je neposredni odgovor na teslo X. Povsem električna je tudi študija porscheja mission E, obe pa kažeta na odločnost koncerna, da uspejo na področju električne mobilnosti.

"Delamo na novih rešitvah in ljudem ponujamo nove odgovore. Do konca desetletja želimo predstaviti 20 novih električnih in hibridnih avtomobilov. Avtomobili bodo istočasno postali kot pametni telefoni na štirih kolesih. Pri električnih in hibridnih pogonih na trgu nismo hoteli biti le prvi, saj smo hoteli novo tehnologijo predstaviti šele takrat, ko smo z njo lahko najboljši. Ne bojimo se niti tekmecev iz industrije IT kot sta Google in Apple. Morebiten prihod obeh bi le povečal konkurenco in naše produkte dolgoročno naredil še boljše," je samozavestno dejal predsednik koncerna Martin Winterkorn.

Ne spreglejte