Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2014,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault Potovalni Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 2. 10. 2014, 18.25

8 let

Renault espace na cesto prinaša letalske gene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred 30 leti je Renault z espaceom avtomobilski svet dobesedno postavil na glavo. Novi espace pa znova želi pustiti pečat, saj so tokrat Francozi zanj navdih poiskali v letalstvu.

Navdih letalske podobe

Novi espace je zasnovan kot elegantni križanec. Da, križanec, ker k uveljavljeni notranjosti družinskega avtomobila, kjer prednjačijo svetloba, preglednost in prostorska praktičnost, zdaj želi dodati še plemeniti slog aeronavtičnega navdiha. Pri Renaultu zagotavljajo, da prav novi espace bolj kot kdajkoli uteleša oblikovni preporod znamke.

Ta veliki Renaultov adut se po besedah Christopha Duponta, človeka, ki je neposredno odgovoren za njegovo podobo, recimo očitno letalsko oblikovno podrobnost, kaže v obliki zadnjega C-stebrička, ki močno spominja na letalski rep.

"Na zunanjosti, na primer, oblika zadnjih stebričkov in stranskih oken spominja na obliko repa letala. Znotraj osrednja konzola na videz lebdi med voznikom in sovoznikom. Prestavna ročica na njej spominja na futuristično oziroma letalsko ročico. Oblikovna zasnova armaturne plošče posnema prerez letalskega krila. Senčnik instrumentov je usmerjen podobno kot vzletna steza in v vozniku vzbuja težnjo po pospeševanju. V mislih imam tudi svetlobna vodila okrog osrednje konzole in srednjih stebričkih ter seveda zelo berljiv grafičen prikaz podatkov na zaslonu v višini oči in zaslonu naprave R-Link 2, ki tudi v letalu ne bi delovala kot tujek."

Ohranja adute predhodnika

Dejstvo je, da je espace naslednik ikone, postavljalca trendov, ki je uveljavil osnovno doktrino enoprostorskega segmenta. Enakemu, monovolumenskemu konceptu so kot po tekočem traku sledili vsi tekmeci. Zdaj pa na trg vstopa kot križanec, s spremenjenim osnovnim konceptom svojih korenin.

Ker je Renault v preteklosti že eksperimentiral in se z avantimom tudi opekel, smo v Parizu pred mikrofon povabili Fabienne Jougleux iz Renaultovega produktnega planiranja. So Francozi znova zavestno tvegali?

"Prepričani smo, da bomo z novostjo, ki odstopa od uveljavljenih smernic, pridobili. Trg in zahteve se spreminjajo in espace je odgovor kupcem, ki tudi v razredu velikih enoprostorskih vozil želijo oziroma zahtevajo privlačnost, drugačnost, celo drznost. Zato je bila odločitev, da spremenimo pristop, lahka in jasna od samega začetka. Najpomembneje je bilo le to, da nismo izgubili adutov predhodnika – prostornosti in prilagodljivosti," pojasni Jougleuxova.

Je torej espace v resnici sploh križanec ali le blago prilagojen enoprostorec?

"Številne oblikovne iztočnice v osnovi povzemajo športno-terenska vozila, predvsem robustni sprednji del in velike blatnike ter kolesa. Oblikovalci so dvignili tudi boke, očitna je tudi večja oddaljenost od tal. Ravno ta je bila poglavitna pri iskanju idealnega in primerno visokega vozniškega položaja. Pri večjih avtomobilih je preglednost ključnega pomena."

Voznik bo v njem kralj!

Izrazitejši videz in letalske podrobnosti namigujejo tudi na bolj športne vozne lastnosti. V prejšnjem je bil voznik v tem smislu zapostavljen, saj je bilo vse podrejeno udobju. V novem espaceu večjo osredotočenost na voznika nakazuje že njegov delovni prostor. Bo espace na cesti dejansko bolj športen? Fabienne Jougleux takoj prikima:

"Nedvomno, po novem bo voznik kralj! Odločno prilagajanje vozniku dokazujemo tudi z implementacijo štirikolesnega krmiljenja, med večje prednosti pa štejemo tudi prilagodljivo podvozje. Voznik bo med drugim, s pomočjo stikala na sredinskem grebenu, izbiral različne vozne programe, ki se jim bodo prilagajale tudi ambientalna osvetlitev ter barva in oblika digitalnih merilnikov. Tehnološko je espace naredil velik korak naprej."

Katere pa so tri največje prednosti espacea?

"Verjamemo v izzivalno obliko zunanjosti in sodobno kabino. Voznika pozdravi moderno delovno okolje, drugačno od Renaultove trenutne ponudbe. Izstopa tudi zaradi dvignjenega, lebdečega sredinskega grebena.

Verjamemo, da smo z novim konceptualnim pristopom ubrali pravo pot! Zadržali smo prostornost izvirnika in močno izboljšali njegovo modularno prilagodljivost.

Ponosni smo na izboljšane vozne lastnosti in temeljitejšo voznikovo vpletenost v uporabniško izkušnjo."

Ne spreglejte