Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
5. 2. 2016,
6.35

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Revoz Renault Novo mesto tovarna

Petek, 5. 2. 2016, 6.35

7 let, 11 mesecev

Prvi mož Revoza: Renault razmišlja, kako v Novem mestu narediti še več avtomobilov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
S predsednikom uprave Revoza Patriceom Haettelom smo se pogovarjali o prihodnosti novomeške tovarne. Veliko si obeta od preboja na nove trge in poudarja, da Renault razmišlja o slovenskem potencialu.

V Novem mestu lahko naredijo še enkrat toliko avtomobilov kot lani

Leta 2015 je bila megatovarna s proizvodnjo 129.405 avtomobilov še vedno praktično na polovici svojih zmogljivosti, saj bi ob polni obremenitvi z novomeških proizvodnih linij lahko na leto zapeljalo več kot 245 tisoč avtomobilov. Iz tega vidika ima projekt Edison zagotovo še precej potenciala, a je seveda odvisen od želja trga.

Aprila so v tovarni, žal, naredili zadnjega clia II, ki je bil Revozov zelo donosen model. Prvega moža Revoza Patricea Haettela smo zato najprej povprašali, kako ali s čim namerava dvigniti proizvodne kapacitete slovenske tovarne.

"Avtomobilska industrija je podvržena ciklični naravi. Ti cikli so seveda lahko hitrejši in počasnejši. Pred kratkim je Renault v to tovarno vložil ogromno, skupna vrednost celotnega projekta je bila več kot 400 milijonov evrov. Zagotovo si želimo v celoti zapolniti proizvodne kapacitete in Renault ves čas razmišlja, kako to storiti. O novih projektih se pogovarjamo, saj smo velika tovarna, a trenutno še ničesar ne morem potrditi."

Koliko slovenskih dobaviteljev je v Revozu? Nimam natančne številke, ampak od začetka projekta Edison se ta ni spremenila. Torej, če štejemo po naših izračunih, je okoli 30 odstotkov twinga, če upoštevamo še to, da izdelujemo tudi za hrvaški trg. Načela skupine Renault so naslednja: ko pripravljamo nov projekt in ko ga pošiljamo na trg, iščemo čim več lokalnih dobaviteljev. Tak primer je bil zdaj v Turčiji. Ko bomo torej v Revozu pripravljali nov projekt, bomo zagotovo iskali še več lokalnih dobaviteljev. Projekt Edison je bil malce specifičen, ker gre za skupni projekt naše in francoske tovarne, kar pomeni, da dobavitelji ne delajo samo za Revoz, temveč tudi za proizvodnjo v Hambachu v Franciji.

Revoz slovi tudi kot izjemno varna in kakovostna tovarna. Kako je z opravljenim delom zadovoljen vaš pregovorno zahteven nemški partner Daimler? Njihovi odzivi so zelo pozitivni. Videli ste, da smo lani uspešno in v vseh predpisanih rokih, ki so bili predvideni za Daimler, na trg poslali vse različice. Prav tako smo zelo uspešno prestali pomembno presojo za kitajski trg, nemški partner nas je zelo pohvalil, da naša tovarna v celoti izpolnjuje vsa njihova pričakovanja. Zdaj spet zelo veliko sodelujemo pri projektu električnega vozila za Daimler. Ves čas smo v stiku s tovarno Hambach, s katero si izmenjujemo znanje, naše partnerstvo je zelo plodno.

Tovarna v Novem mestu je zelo pomembna za slovensko gospodarstvo, zato nas zanima, kolikokrat ste bili lani na sestanku na gospodarskem ministrstvu in kaj je bila glavna tema pogovorov. Naše sodelovanje z gospodarskim ministrstvom je redno, obiskala sta nas minister za gospodarstvo in minister za promet, tudi za ta mesec imamo predvideno eno srečanje. Za zdaj ni večjih potreb, da bi se sestajali pogosteje.

Kaj pa so ključni obeti za leto 2016? Po kateri poti bo stopil Revoz, kje vidite nove potenciale? Najaktualnejših finančnih rezultatov poslovanja še nimamo, tudi Renault jih še ni razkril, poročilo skupine pričakujemo sredi tega meseca. Tudi v Revozu bomo predvidoma ob koncu meseca predstavili svoje aktualne finančne rezultate. Trenutno že vemo, da so se prihodki glede na lansko leto zvišali za okoli 20 odstotkov. Za nas je zelo pomembno, da smo dosegli stabilno raven glede naročil prodajne mreže, trga. To nam daje zaupanje, da lahko varneje načrtujemo naše delo. Letos računamo predvsem na nove trge, na prvem mestu na Kitajsko. Stavimo pa tudi na nove različice modelov, kot so smart brabus, smart EV (električni pogon, op. p.) in športni twingo GT.

Kaj prodor na kitajski trg pomeni za tovarno? Pri tem smo še na začetku. Gre za začetno investicijo na tem trgu. Ocenjujemo, da bo kitajski trg za nas predstavljal od štiri do pet odstotkov proizvodnje, odvisno od tega, kako hitro bomo vzpostavili komercialno mrežo. Pomembno je tudi, da vsa vozila smart za kitajski trg potujejo prek koprskega pristanišča. Prve smarte iz naše tovarne naj bi na Kitajsko dostavili še konec tega meseca.

O kakšnih kapacitetah govorimo pri različicah električnega in brabus smarta? Omejitev proizvodnih kapacitet tovarne ni. Količino proizvedenih vozil določajo samo naročila iz prodajne mreže in komercialno povpraševanje.

Zelo aktualna tema v avtomobilskem svetu še vedno ostaja dizelska afera. Kot kaže, je Renault postal del te zgodbe. Lahko izpušna problematika vpliva na Revoz? Za Revoz neposredno ta zgodba nima pomena, saj v naši tovarni v avtomobile sploh ne vgrajujemo dizelskih motorjev. Je pa Renaultovo stališče jasno. Renault je povedal, da v svoje avtomobile ne vgrajuje nobene sporne opreme, ki bi prirejala vrednosti katerihkoli količin v izpustih. Je pa res, da se pojavljajo odstopanja v vrednostih izpustov med vožnjo. To smo ugotovili tudi mi in zato sprožili naložbeni projekt, ki se bo ukvarjal s tem vprašanjem. Za to bo Renault namenil 50 milijonov evrov.

Proizvodnja Revoza počasi raste. Kdaj lahko pričakujemo nove oziroma ponovne zaposlitve? Rast je predvidena glede na proračun tovarne, a to še vedno niso tiste prave številke, ki prihajajo iz prodajne mreže, zato, kar zadeva kadre, potrebujemo prilagodljivost proizvodnje. Za začetek se bomo predvideni rasti proizvodnje prilagajali z delovnimi sobotami. Če bi bila rast še večja, bi to od nas zahtevalo nove zaposlitve.

Kaj pa infrastruktura okoli tovarne? Kaj Revozu recimo pomeni kakovostna cestna povezava, nova novomeška obvoznica, ki naj bi jo začeli graditi leta 2018? Izgradnjo te avtoceste podpiramo iz dveh razlogov. Najprej bo to seveda olajšalo dostop do naše tovarne – v Revoz in iz njega vsak dan pripelje in odpelje okoli 200 tovornjakov. Drugi razlog pa je, da si želimo, da bi naši tovornjaki manj obremenjevati mesto, da bi zmanjšali prometne zamaške in onesnaževanje, zato se nam ta načrt vsekakor zdi pravi.

Ne spreglejte