Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 1. 2015,
0.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Športni Avtomoto

Četrtek, 22. 1. 2015, 0.50

8 let

Nekoč Volkswagnov športnik, danes eksot v Idriji: kaj je golf G60 rallye?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred 25 leti je Volkswagen izdelal 5.000 posebnih golfov z nenavadnim načinom prisilnega polnjenja, štirikolesnim pogonom in športno prihodnostjo. Posebneža smo spoznali v Idriji pri Darku Peljhanu.

Volkswagen je pot do danes nepremagljivega dirkaškega pola WRC leta 1989 začel z golfom G60 rallye

Čeprav ima Volkswagen v svojih genih korenine ljudskosti, svojo tehnologijo že desetletja poskuša predstaviti tudi prek avtomobilskega športa. Danes zvečer bodo na reliju Monte Carlo naslov svetovnega prvaka branili trije tovarniški volkswagen poli R WRC, v preteklosti pa je Volkswagen v ospredje vsaj v reliju raje potiskal svoje druge znamke. Se še spomnite, kako je v začetku osemdesetih z uveljavitvijo štirikolesnega pogona zablestel Audi?

Toda bile so tudi izjeme in eno takšnih smo našli sredi Idrije. Pri Darku Peljhanu, ki je v devetdesetih letih z različnimi dirkalniki na osnovi golfa v Sloveniji nadvse uspešno promoviral nemško znamko, stoji eden od pet tisoč izdelanih Volkswagnovih eksotov – golf G60 rallye, prvi serijski golf izdelan izključno za pridobitev dirkaške homologacije mednarodne avtomobilske organizacije FIA.

Vseh pet tisoč primerkov golfa so izdelali Belgijci

Volkswagen ga je izdelal leta 1989, od drugih golfov druge generacije pa se je navzven razlikoval predvsem po žarometih pravokotne oblike in širših blatnikih.

Vseh pet tisoč primerkov vozila, kolikor so jih potrebovali za pridobitev homologacije, so izdelali v Volkswagnovi tovarni v Belgiji. Zanj je bilo treba odšteti okrog 50 tisoč takratnih nemških mark, kar je bilo dvakrat več od osnovnega golfa GTI.

Golfa rallye G60 je poganjal 1,8-litrski (1.763 cm3) osemventilski motor, moč 118 kilovatov (serijska različica) pa se je na cesto prenašala prek štirikolesnega pogona Synchro. Do 100 kilometrov na uro je lahko golf pospešil v 7,8 sekunde in dosegel najvišjo hitrost 216 kilometrov na uro.

Dva dirkaška golfa G60 rallye je izdelal v Idriji, tretjega je kupil pri Volkswagen Motorsportu

Prvi volkswagen, ki so mu tudi uradno namenili dirkaško prihodnost, je na slovenske ceste zapeljal leta 1991. Peljhan je doma najprej izdelal dva dokaj serijska dirkaška golfa G60 rallye (prvi mu je zgorel), nato je iz Volkswagen Motorsporta v Idrijo prispela prava tovarniška specialka. Šlo je dejansko za zadnji izdelan tovarniški golf, neposredni prehodnik današnjega avtomobila svetovnega prvaka v reliju Sebastiena Ogierja.

"Takrat smo imeli znatno podporo tako tovarne kot tudi slovenskega uvoznika. Tovarna je za polovico znižala ceno, ki bi sicer znašala 480 tisoč takratnih nemških mark. To je bilo seveda veliko denarja, praktično bi bilo to podobno skoraj pol milijona današnjih evrov," se spominja petkratni državni prvak v reliju.

Peljhan: Presneto žal mi je, da sem ga prodal za 15 tisoč takratnih nemških mark

Peljhan je bil s svojimi mehaniki več dni v Hannovru, kjer so jih inženirji podučili o svojem elitnem športnem avtomobilu za reli. Kljub dejstvu, da je bila to prava specialka, ga je bilo pred dobrimi dvajsetimi leti precej težko voziti.

"Vse je bilo mehansko in zato je bila vožnja še najbolj podobna današnjim dirkalnikom S2000. Prenos je bil med sprednjo in zadnjo osjo ves čas v razmerju 50 : 50, ročne zavore ni bilo mogoče uporabiti za lažje drsenje. Za kaj takega si moral uporabiti pristop stare skandinavske šole in avtomobil v drsenje prisiliti z nihanje. Na splozki podlagi se je to še dalo, na suhi pač ne," se je v spomine vrnil Peljhan.

"In še danes mi je presneto žal, da sem ga za 15 tisoč takratnih nemških mark prodal. Danes so ti avtomobili izredno redki in zato pridobivajo na vrednosti. Spoznal sem lastnika nekdanjega podobnega tovarniškega dirkalnika, ki obnovljenega prodaja za 50 tisoč evrov."

Beli golf s prototipnim motorjem, ki ima 16-ventilsko zasnovo in kar 250 "konjev"

Dvajset let pozneje v Peljhanovem prodajnem salonu čaka serijski golf rallye G60. Ob tem obnavlja še enega, tretjega pa bi rad v prihodnosti spremenil v čisto pravo dirkaško specialko. Njegov nekdanji dirkalnik je namreč pred dvema desetletjema prodal na Nizozemsko, kjer so ga kmalu uničili, zdaj pa je od takratnih lastnikov dobil vse uradne papirje in tudi prometno dovoljenje vozila.

"Serijski golf v salonu je originalen, vendar ima prototipni motor s 16- in ne osemventilsko glavo. Moč motorja je okrog 250 konjev. Tudi povpraševanja po serijskih golfih G60 rallye je vse več in cene so se v nekaj letih potrojile," dodaja Peljhan.

Ne spreglejte