Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
2. 3. 2016,
0.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Mate Rimac Rimac Automobili intervju Avtosalon Ženeva 2016

Sreda, 2. 3. 2016, 0.54

6 let, 6 mesecev

Mate Rimac – človek, ki stoji za najekskluzivnejšim električnim avtomobilom na svetu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Hrvat Mate Rimac je človek tehniške vizije. Krivično bi bilo, če bi ga označili za hrvaškega Elona Muska. Američana spoštuje, a z zmogljivostmi stroja, ki ga je naredil z ekipo, Teslo pušča za seboj.

Tukaj, v Ženevi, je strašno veliko avtomobilov izjemnih zmogljivosti, a med vsemi je le eden, in sicer vaš, ki več kot 300 kilometrov na uro zmore na elektriko. Zakaj ste za superšportnika izbrali električne kilovate?
Menim, da je električni motor veliko boljši stroj za pogon vsega, tudi avtomobilov, še posebej pa športnih avtomobilov. Nikoli nisem nameraval le narediti električnega športnega avtomobila, temveč tak športni avtomobil dvigniti na višjo raven, da bo postal boljši v vseh postavkah, v vsem.

Naša arhitektura s štirimi motorji, pri kateri vsak motor upravlja pogon enega kolesa, ponuja možnosti, ki pri običajnem pogonu nikakor niso mogoče. Tu delamo stvari, ki so preprosto boljše. Voznik lahko natančno določi, kako se avtomobil obnaša. S prilagoditvijo posameznega kolesa, pogona ima voznik na voljo značajsko popolnoma drugačen avtomobil, recimo za vsak dan, celo za vsako cesto posebej, po kateri vozi. Prilagoditev odzivnosti, pa vektorske delitve navora, moči, ki jo razvija trenutno, itd. so vse te prednosti, ki poskrbijo, da je naš avtomobil preprosto boljši, ne zgolj električni, ampak naprednejši, boljši.

 | Foto:

Bo čez deset ali morda trideset let elektrika tisti močan igralec med pogoni zmogljivih športnih avtomobilov? Zagotovo. Če ne v polno električno gnanih avtomobilih, pa zagotovo v hibridnih avtomobilih. Hibridizacija in elektrifikacija pogonov preprosto povečujeta zmogljivosti. Usmeritev vseh tovrstnih proizvajalcev je, da bi zmogljivosti njihovih strojev postajale vse boljše in boljše. Mislim, da z dodajanjem električnih pogonov ne izboljšujemo samo ekološke plati v smislu izpustov, ampak dejansko izdatno izboljšamo zmogljivosti. Tako ni razloga, da elektrike v tem segmentu ne bi uporabljali.

Kaj danes ime Rimac pomeni v avtomobilskem svetu? Kako prepoznavni ste postali zaradi tega superelektričnega stroja? Prepoznavni smo po svojih visokozmogljivih komponentah in sistemih. Proizvajamo in razvijamo visokozmogljive pogonske in baterijske sistem za veliko podjetij. Po mojem mnenju smo na tem področju vodilni. S svojimi superzmogljivimi avtomobili se dokazujemo kot tehnološki lider, vodja na področju teh sistemov. Vse razvijamo in proizvajamo sami, kar pomeni, da smo najbolj vertikalno integrirano podjetje v primerjavi s katerimkoli drugim. Tudi zato imamo neke posebnosti, še posebej kar zadeva znanje in tehnologijo. V tem pogledu gremo res veliko dlje od kateregakoli drugega podjetja, in sicer v smislu zmogljivosti oziroma tega, kaj je mogoče narediti.

 | Foto:

Je avtomobil torej v celoti plod domačega razvoja in izdelave?
Da. Vse je narejeno in razvito pri nas. Lahko pridete k nam v podjetje in se prepričate, da so čisto vsak karbonski del, vsak kovinski del, vsi sistemi razviti pri nas v Zagrebu. Kot sem povedal, smo podjetje z največjo vertikalno integracijo, saj znotraj našega podjetja vse delamo sami. Smo eden redkih, manjših, ekskluzivnih avtomobilskih proizvajalcev s svojim lastnim oblikovanjem.

Vse ferrarije, na primer, oblikuje Pininfarina, mi pa to delamo sami. Ves inženiring za baterijske sistem, za elektroniko, za pogon, za karoserijo, za podvozje itd., vse to je naša lastna proizvodnja. Naredimo si tudi orodje, kalupe … Ne poznam nobenega drugega podjetja s tako močnim lastnim razvojem, ki pa ga ne izkoriščamo samo mi, temveč rešitve razvijamo tudi za druge.

Ste se za tovrstno zasnovo podjetja odločil strateško ali ste bili v to primorani zaradi konkurence, ki je v vašem poslu pač neizprosna?
Prvo in drugo. Preprosto nismo imeli denarja za razvoj in drugače ne bi mogli preživeti, saj je za razvoj avtomobila, za to, da ta postane donosen, potrebnega precej časa. Nam je uspelo, da obstajamo in delamo, po zaslugi lastne tehnologije. Vse to smo razvijali sami in si tako pridobili znanje, ki ga danes lahko ponudimo oziroma prodajamo tudi drugim.

To je torej edini razlog, da naše podjetje danes še vedno obstaja. Če ne bi mogli tega lastnega znanja in razvoja ponuditi tudi drugim podjetjem, bi že zdavnaj propadli. Morali smo skrbeti za razvoj, da smo preživeli, ta proces razvoja pa se je razvil v naš glavni posel.

 | Foto:

Koliko vabil, klicev, morda konkretnih ponudb za sodelovanje iz naslova elektrifikacije pogonov, na primer, dobite od velikih igralcev, proizvajalcev elite, na primer Ferrarija, Porscheja in drugih?
Veliko, z vsemi sodelujemo. Če bi bili danes pri nas ves čas, bi se o tem lahko prepričali. Videli bi vodilne ljudi iz tovrstnih proizvajalcev, ne bom vam jih navajal poimensko. Če bi tukaj stali nekaj ur, bi videli, da imamo res veliko visokih obiskov. Samo v zadnji uri sta bila pri nas dva predsednika uprav uglednih avtomobilskih imen.

Kaj vas ti ljudje, menedžerji in inženirji, najpogosteje vprašajo?
Ni vprašanj, gre za pogovor o projektih, konkretnih projektih.

Kakšen pa je mogoč obseg vaše proizvodnje ekskluzivnih avtomobilov za najzahtevnejše trge?
Jasno je, da nikakor ne načrtujemo nikakršne velikoserijske proizvodnje. Nikoli ne bomo Volkswagen ali BMW, odločili pa se bomo za nekoliko večjo serijo. Za zdaj nameravamo narediti osem modelov rimac concept one in dva concept S. To je to, potem pa bo prišel na vrsto nov model. Vedno bomo naredili manj avtomobilov od povpraševanja. Podobno kot na primer Koenigsegg.

V prihodnjih letih bomo po količinah na ravni Koenigsegga in z naslednjim modelom, ki prihaja, bo trg že večji. Že zdaj za Koenigsegg delamo baterije in vemo, kako se prodajajo njihovi avtomobili. Moram poudariti, da je avtomobil za nas dejansko nekakšen vzorčen primer našega znanja in tehnologije. Naš cilj ni prodati velike količine avtomobilov, temveč z njimi pokazati, kaj vse znamo in zmoremo ponuditi.

Zelo spoštujem Teslo in to, da so naredili zares vrhunski izdelek. Menim, da je med nami in njimi mogoča vzporedna primerjava. Njih in nas torej ne gre primerjati neposredno. To je tako, kot da bi BMW primerjali z Bugattijem. Ne moremo se neposredno primerjati, saj smo po tehnologiji in zmogljivostih nekoliko pred njimi. | Foto: Zelo spoštujem Teslo in to, da so naredili zares vrhunski izdelek. Menim, da je med nami in njimi mogoča vzporedna primerjava. Njih in nas torej ne gre primerjati neposredno. To je tako, kot da bi BMW primerjali z Bugattijem. Ne moremo se neposredno primerjati, saj smo po tehnologiji in zmogljivostih nekoliko pred njimi.

Kako pa ocenjujete razvoj elektrifikacije cest, na primer pri vas na Hrvaškem ali v Sloveniji?
Pri nas to poteka zelo počasi. Na primer v Veliki Britaniji so ustanovili sklad za razvoj avtomobilov na alternativne pogone. Amerika je samo Tesli dala 500 milijonov dolarjev za zagon in vlaga ogromno sredstev v razvoj teh avtomobilov.

Ko smo že pri Tesli … Koliko ste tehnološko sploh primerljivi z avtomobili po receptu Elona Muska?
Zelo spoštujem Teslo in to, da so naredili zares vrhunski izdelek. Menim, da je med nami in njimi mogoča vzporedna primerjava. Njih in nas torej ne gre primerjati neposredno. To je tako, kot da bi BMW primerjali z Bugattijem. Ne moremo se neposredno primerjati, saj smo po tehnologiji in zmogljivostih nekoliko pred njimi. Mi ne delamo avtomobilov za precej več kot sto tisoč evrov in res ni prave primerjave oziroma vzporednice. Še enkrat pa poudarjam, da zelo spoštujem njihove dosežke.

Če bi zdaj pri vas naročil concept one, v kolikšnem času bi mi ga dostavili?
V enajstih mesecih bi ga dobili in vsakega naredimo le po naročilu.

Ne spreglejte