Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
10. 1. 2016,
0.17

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen Dakar Terenski Avtomoto Darko Peljhan

Nedelja, 10. 1. 2016, 0.17

5 let, 4 mesece

Kako v Sloveniji nastaja dakarski as s 400-"konjskim" motorjem audija R8

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Volkswagen amarok, ki se je predlani podal na znameniti reli Dakar, zdaj dobiva nov osemvaljni motor, krajšo medosno razdaljo, enojno kabino in postaja pravi izzivalec največjih puščavskih dirk.

Pred dvema letoma slovenski amarok še ni bil kos Dakarju …

Medtem ko je za nami prvi teden avanturističnega relija Dakar v Južni Ameriki, v Sloveniji snujejo nov avtomobil za najtežje vztrajnostne relije sveta. To je volkswagen amarok, torej tisti dirkaški poltovornjak zobozdravnika Darija Novaka iz Nove Gorice, ki je kot eden redkih slovenskih avtomobilov predlani že sodeloval na znameniti puščavski dirki, a cilja ni videl.

Novakov amarok je bil takrat še skoraj serijski in zato tudi eni najtežjih različic Dakarja v zadnjem desetletju ni bil kos. Lani je nato začel dobivati resnejšo dirkaško podobo, saj je Novak kot rojeni Idrijčan začel sodelovati s šestkratnim državnim prvakom v klasičnem reliju Darkom Peljhanom. Ta kajpak ni le izkušen dirkač, temveč tudi pripravljavec športnih avtomobilov. V njegovi delavnici je do zdaj nastalo že okrog 60 dirkalnikov in preurejeni amarok je zdaj Peljhanov najpomembnejši izziv.

Enojna kabina, krajša medosna razdalja in predvsem bistveno manjša masa

"Osnovna težava je bila masa. Imel je skoraj dva toni in pol, pravilnik pa dovoljuje najmanjšo maso 1,7 tone. Najprej smo se odločili za zamenjavo kabine, ki je zdaj le še enojna in ne več dvojna. Spremenili smo tudi medosno razdaljo. Ta je zdaj krajša in to je bolje za vožnjo po sipinah. Po pravilniku mora biti dolga vsaj 2,9 metra. Nov je tudi motor, saj je bil prej amarok s skoraj serijskim dizelskim motorjem konkurenčen le nekje do sto kilometrov na uro," nam je razlagal Peljhan ob obisku njegove delavnice v Idriji.

Tam je do zdaj v predelavo amaroka že vložil skoraj 300 ur, vseh se bo nabralo okrog tisoč. Težko je prešteti vse minute, ko Peljhan sedi doma za računalnikom in snuje tehnične rešitve za kar najboljši izkoristek amaroka na puščavskih relijih.

Osemvaljni motor bo imel v puščavi od 300 do 400 »konjev«

Najpomembnejša novost amaroka bo nov 4,2-litrski osemvaljni motor TFSI. Dobili so ga neposredno iz Volkswagnove tovarne. To je motor, ki ga Nemci vgrajujejo na primer tudi v audija R8 in hibridno različico touarega.

Ker morajo imeti dirkalniki obvezne restriktorje, bo moč avtomobila znašala od 300 do 400 "konjev". Pred dvema letoma je lahko Novak na Dakarju računal le na dvolitrski dizelski štirivaljnik z okrog 150 "konji".

"Menjalnik za zdaj ostaja serijski. V prihodnje bomo najbrž namestili tudi pravi dirkaški menjalnik. Spredaj bo amarok zdaj imel dvojne blažilnike, dodelali smo tudi podvozje na zadnji premi. Dodatni blažilniki bodo pomembni tudi zaradi učinkovitejšega hlajenja olja," dodaja Peljhan, ki pri motorju izpostavlja predvsem velik razpon moči in navora.

Ker gre za atmosferski in ne več dizelski motor z dvema turbinskima polnilnikoma, bo vzdrževanje iz vidika motorja morda celo cenejše. Precej lažja bo tudi dostopnost do pomembnejših delov za mehanike. Amarok je dobil tudi nekaj dodatnih delov iz karbona in sistem hidravličnega dviga od tal za reševanje iz peska.

Amarok zdaj še v prafaktorjih, kmalu ga čaka Desert Challenge v Abu Dabiju

V Peljhanovi delavnici je bil amarok še v prafaktorjih. Na eni strani je na šasiji že slonel osemvaljni motor, za silo so sestavili tudi preurejeno zaščitno kletko, nova enojna kabina pa je bila pripravljena za barvanje. Peljhan, ki je že lani postal Novakov sovoznik in sta na vztrajnostnem reliju za svetovno prvenstvo na Portugalskem celo osvojila točko, delujočega amaroka optimistično napoveduje že čez dva ali tri tedne.

In prva dirka slovenskega volkswagen amaroka z Audijevim osemvaljnim motorjem? Novak in Peljhan se bosta aprila udeležila znanega vztrajnostnega relija Desert Challegne v Abu Dabiju, ki prav tako šteje za svetovno prvenstvo.

Ne spreglejte